用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
樓主: MagnumMagnum
go

德雅小學 [複製鏈接]

Thanks!eunice.lee 咁男仔升中情況如何?你同仔仔有咩打算?

原帖由 kkhon 於 10-11-26 00:50 發表
Thanks!eunice.lee 咁男仔升中情況如何?你同仔仔有咩打算?

可能小兒是小二關係, 所以升中暫未有明確的取向, 這個真的要視乎五及六年級的成績來決定及教育政策.

德小男生一般會升讀長天, 銘賢及九華.

不過小兒的兩位表兄多年前在德小畢業後, 分別升讀九龍華仁及英華(未轉直資時).

我仔仔在德小讀得相當開心, 加上男生數目小的關係, 發揮機會也較大, 更令他在此得到發揮及更顯信心, 這個是意想不到的收穫.

我無意將仔仔轉到別的學校, 因為德小給小兒的感覺, 好像另一個家咁, 我仔仔特別喜歡曾修女(校長), 而德小辦學俱理念, 重德育發展!

這間學校真係有口碑.  只是大家不喜歡其校舍細小, 放在心中後備, 我估學校都預計6月抽獎後大約有幾多人放棄德雅.  讀書黎講, 校舍唔係重點.

原帖由 CHP 於 10-11-26 09:17 發表
這間學校真係有口碑.  只是大家不喜歡其校舍細小, 放在心中後備, 我估學校都預計6月抽獎後大約有幾多人放棄德雅.  讀書黎講, 校舍唔係重點.

非常同意!
校舍唔係學校既一切, 一所好的學校就算係天台都可以教到好學生!  

原帖由 Yukyuk 於 10-11-25 23:44 發表
唔駛驚!  曾校長好錫學生同老師,話左小班就小班!

Yukyuk,

謝謝你! 你真係我o既明燈.

問左學校係25人一班,有3班

德雅都收o左我個囡, No.係35x, 本來都好想阿囡讀, 但係估唔到我個囡自行ok o左, 所以我都會放返個位出o黎喇~
‹ 上一主題|下一主題