用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放位區
樓主: ef_01y
go

放位區 [複製鏈接]

本主題已被提升,撐!
唔知有乜野含意呢?

同意,你是個有智慧的爸爸,相信你已為囝囝作了個最好的決定,如果我係你,我都會擇你自行果間

原帖由 thomasha 於 10-11-25 23:58 發表
係經過收集意見及獨立思考後得出o既結論。

Thomas, this is a important post to the parents like me... no offer on hand! poor me!
原帖由 thomasha 於 10-11-26 12:38 AM 發表
本主題已被提升,撐!
唔知有乜野含意呢?

多謝你steve666,共勉之

原帖由 steve666 於 10-11-26 00:02 發表
God bless you,
一定得架

你有冇諗過根放位區人家放棄的學位去叩門??  就在今晚寫信!

原帖由 milkonline2 於 10-11-26 00:46 發表
Thomas, this is a important post to the parents like me... no offer on hand! poor me!

多謝你的建議呀,我都有寫呀,內容真係痛哭流涕架,不過到而家都無消息,我諗個校長睇完都無乜反應

原帖由 panbaby 於 10-11-26 00:06 發表
你不如化偒痛為力量, 有英明人開這個post, 你就即晚 (現在) 捱眼瞓寫求情信, 有咁多人放棄學位又開埋名, 仲唔即刻寫信去想讀的學校求位, 過了一,二天, 佢地開始call waiting 就太遲了!! 希望你開白又睇到, 私校直資 ...

I have already done and just wait now..... thanks!
原帖由 panbaby 於 10-11-26 12:48 AM 發表
你有冇諗過根放位區人家放棄的學位去叩門??  就在今晚寫信!

milkonline2 唔洗灰心,我同你同病相憐,我深信以我哋的努力,終有一天會搵到一間適合自己小朋友的學校,共勉之

原帖由 milkonline2 於 10-11-26 00:46 發表

之前未放自行, 自行呢兩日才放, 學位慢慢滲出來, 之前自行未放, 佢地梗沒學位, 你看這個post 已經有人掟咁多位出來, 實際的可能更多. 但等佢地call waiting 就玩完.

老生常談, 做可能有可能冇, 唔做一定冇.  你不如再寫, 想想你的細佬, 你唔幫就冇人幫...

原帖由 crystalwsm 於 10-11-26 00:50 發表
多謝你的建議呀,我都有寫呀,內容真係痛哭流涕架,不過到而家都無消息,我諗個校長睇完都無乜反應

I haven't done anything at the start.  I will apply 10 schools if I can back to the past! Yes, 共勉之!
原帖由 crystalwsm 於 10-11-26 12:53 AM 發表
milkonline2 唔洗灰心,我同你同病相憐,我深信以我哋的努力,終有一天會搵到一間適合自己小朋友的學校,共勉之

好, 一於今晚通頂再寫一封

原帖由 panbaby 於 10-11-26 00:56 發表
之前未放自行, 自行呢兩日才放, 學位慢慢滲出來, 之前自行未放, 佢地梗沒學位, 你看這個post 已經有人掟咁多位出來, 實際的可能更多. 但等佢地call waiting 就玩完.

老生常談, 做可能有可能冇, 唔做一定冇.  你不如 ...

我見禮賢, 救因, 德雅, 九真, 港真... 等 都有唔少人掟位, 其他學校的不大清楚, 以上學校能取到一間, 進可攻退可守, 個心都冇咁驚呀.  真係到最後大結局要俾個細佬讀都可以接受.

I understand, and I'm glad the forum administrator has upgraded this thread.  Maybe she can consider putting it always at the top in view of its prime importance.

Don't lose hope yet.  Places will be gradually released from now on.  

My wife and I agree that this process lets us learn many things apart from the procedural stuff -  who are real friends, who just want to be nosy when they ask about us, and who turn their back on us when we ask for their help.

係呀,除咗九真之外,我呢D學校都無報到  
唯有繼續等

原帖由 panbaby 於 10-11-26 01:55 發表
我見禮賢, 救因, 德雅, 九真, 港真... 等 都有唔少人掟位, 其他學校的不大清楚, 以上學校能取到一間, 進可攻退可守, 個心都冇咁驚呀.  真係到最後大結局要俾個細佬讀都可以接受. ...

其實我得一個囡囡

原帖由 panbaby 於 10-11-26 01:55 發表
我見禮賢, 救因, 德雅, 九真, 港真... 等 都有唔少人掟位, 其他學校的不大清楚, 以上學校能取到一間, 進可攻退可守, 個心都冇咁驚呀.  真係到最後大結局要俾個細佬讀都可以接受. ...

高主教取錄後無去KTS 2nd in

已放棄KCS, 明天不會去高主教註冊

我好感恩小兒由報讀nursery到而家報小學都好夠運

祝各位都好運!

我會放崇真&禮贀

我同你地一樣,而家一個 offer 都未有,報左7間,4間 reject 左,只有 1 間有 2nd in (下星期一 in),1 間今日知結果,同埋 1 間仍未 in.

我深信主會為我個女安排,而且呢度有一班 bk daddy & mommy 支持,我地一定可以共度時艱,一定搵到一間適合自己小朋友的學校既!!!

no worry, be happy~~

原帖由 crystalwsm 於 10-11-26 00:53 發表

你呢個大好人,我深信你一定為個仔揀到一間最好最適合佢既學校,祝你早日如願以償!!!!!

原帖由 thomasha 於 10-11-26 00:26 發表
I am still waiting for Ying Wa and SSCPS.  If they accept my son, I will consider withdrawing from Wah Yan.

BTW, I did not need to sign any undertaking at Wah Yan.  I remember a BK parent said in ano ...
‹ 上一主題|下一主題