用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放位區
樓主: ef_01y
go

放位區 [複製鏈接]

原帖由 thomasha 於 10-12-6 16:32 發表
Did you apply for WY or St Joseph?

第一階段電腦派位: 20分抽聖約瑟失敗了 ......唉..... 無奈

Tough luck indeed.  When you only have 20 marks on hand, it's just like a lucky draw.

Do you plan to try again in the 2nd phase?
原帖由 lugano 於 10-12-6 16:39 發表

第一階段電腦派位: 20分抽聖約瑟失敗了 ......唉..... 無奈

2nd round is pure luck, no la....play safe and go for SPCPS

I read your comment in other thread, you mentioned your 50 minutes commute time and 5 minutes to make a painful & stressful decision by giving up Wah Yan and register with SSCPS...... this decision is hard to make

原帖由 thomasha 於 10-12-6 16:48 發表
Tough luck indeed.  When you only have 20 marks on hand, it's just like a lucky draw.

Do you plan to try again in the 2nd phase?

Hmmm....the decision had been made before I started the trip to the school :D
原帖由 lugano 於 10-12-6 17:14 發表
2nd round is pure luck, no la....play safe and go for SPCPS

I read your comment in other thread, you mentioned your 50 minutes commute time and 5 minutes to make a painful & stressful decision by giv ...

回復 16# ggoo 的帖子

似乎又係喎,起碼o係呢度報料o既家長有唔少放港同個位。唔知有無乜野特別原因?
原帖由 chei05 於 10-12-8 13:11 發表
好似好多人放棄港同???

回復 2# chei05 的帖子

THOMASHA, 你就好啦, 我地都係20分, 唔係old girl但係catholic, Marymount唔成功 ///  亦無聽講有人20分成功
反而我另有個朋友個大仔去年又係20分第一ROUND WY 收左, 佢讀左幾個月覺得好開心, 細佬3年後又可跟住入埋去, 唔駛愁... 我個同年既細女而家因為家姐無OFFER我地愁到不得了...

只係好彩姐,不過我已經將幸運轉贈他人,希望幫到佢地啦。

我得一粒仔,所以無需要考慮細o個個o既入學問題。
原帖由 nataliepsc 於 10-12-8 23:47 發表
THOMASHA, 你就好啦, 我地都係20分, 唔係old girl但係catholic, Marymount唔成功 ///  亦無聽講有人20分成功
反而我另有個朋友個大仔去年又係20分第一ROUND WY 收左, 佢讀左幾個月覺得好開心, 細佬3年後又可跟 ...

Will give up 音小 & WMF by end of Dec.

chei05:
sorry,我最後冇放棄港同,因為諗深一層覺得港同都幾啱我女既性格,而且東區校網又幾好.(我會修改返我之前個留言).
港同是換著幾次校長,依家呢個校長好nice,面試又認真,我幾滿意佢.

原帖由 chei05 於 10-12-8 13:11 發表
好似好多人放棄港同???

不如統計一下,各位而家手上究竟仲有幾多offer? 會唔會超過一個?如果超過一個,又有乜野原因呢?

回復 1# thomasha 的帖子

Hi thomasha,

非常贊成,就由本人先報數(只有一間津校在手)  請其他家長也參與!
謝謝.......

謝謝您的分享!

我只有一家私校在手,已放棄另一私校及自行階段取碌的津校。
原帖由 Annngan 於 10-12-10 12:43 發表
Hi thomasha,

非常贊成,就由本人先報數(只有一間津校在手)  請其他家長也參與!
謝謝.......

我有兩間直資offer,但兩間都不是最心儀的, 而且還在招生中, 所以我想, 我放唔放位對其它人應該冇影響吧, 而且兩間各有利弊, 想再深入了解兩校才作決定, 因不想選錯, 或再等下有冇更好的offer~希望大家唔好'丙'我~

回復 190# natpa 的帖子

gave up Logos already

請問你而家係咪仲等緊其他學校o既取錄信或2nd int?

希望你可以o係o個兩間直資截止收生後盡快作個決定,等仍然無學校取錄的家長可以快d等到位。

更希望你唔會等到明年開學咁遲至放位,我諗起o個d去用錢註冊兩間或以上直資學校o既家長開學後"試上堂"然後至決定,都覺得好嬲。
原帖由 芷欣mama 於 10-12-10 13:46 發表
我有兩間直資offer,但兩間都不是最心儀的, 而且還在招生中, 所以我想, 我放唔放位對其它人應該冇影響吧, 而且兩間各有利弊, 想再深入了解兩校才作決定, 因不想選錯, 或再等下有冇更好的offer~希望大家唔好'丙'我~ ...

醒目開學勳章

2間在手
因為要放棄那間要寫信寄去才可以放棄,
未有時間寫,因為我很感謝你學校,想寫好一些
在未有offer時,就因為有呢間,個心都定一些
而且學校都好
但近一段時間真的很忙,沒有時間寫,我會盡快寫的

原帖由 thomasha 於 10-12-10 12:07 發表
不如統計一下,各位而家手上究竟仲有幾多offer? 會唔會超過一個?如果超過一個,又有乜野原因呢?

回復 197# thomasha 的帖子

是的, 還有幾間等緊result, 我會盡快作出決定, 一定不會做出那些'試上堂'的事, 錢不是用來這樣浪費的.更何況我不是有錢人.

回復 11# thomasha 的帖子

希望好快我地都會同樣好彩啦! 另外thomasha兄和其他parents, 想指教下, 我地好希望大女能讀marymount, 無直資或私小offer, 住九龍塘, 有d人叫我地round 2 報保險d, 可能甲一照填marymount, 甲二同乙一都報聖家(今年15分都有人入到)再試叩門marymount, 如果唔係甲二同乙一都報maryknoll但抽唔到, 聖家都無行兼唔知派去邊, 請問你地覺得應該用咩呢? 我知你地有d係仔, 但唔知會唔會都有d建議策略呢? 萬分感謝!
‹ 上一主題|下一主題