用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 免費大學
go

免費大學 [複製鏈接]

免費大學

北歐很多地方的大學都唔駛學費架~~~大家可以考慮下

但由於香港無agent及宣傳, 所以無乜人知道, 全部要自己一手一腳上網申請, 訂機票...等等...有興趣的可以在3月尾左右去歐洲教育展查詢

Re: 免費大學

My colleague who was graduated Master degree in Germany.  I wonder why she went to Germany but not Australia / USA / Britian, she said that she didn't want working in HK, the working hours is too long.  So, she choose continue study.  Wherever accepted her & got scholarship, she went.   She said, her English improved a lot during the 1-1/2 year & she knows French & German as well.

因為北歐少華人, 去呢度讀書, 可以更加令自己學好語言, 相比香港人去其他熱門地方好D囉~~~

但有很多人都唔相信可以免費讀大學, 以為要有歐盟護照或拎到獎學金先得~~~其實真係唔駛學費架~~~

carol_kk :

唔駛學費,係咪一定要成績好彪炳的呀?
歐洲好多國家講德文、法文、西班牙文,係咪起碼要識兩種語文至去得?
anyway,有時間我都會去個講座收下料。Thx!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

謝報料
等我到時都留意o下先~

We(me and my husband) knew that long time ago.  These Universities are very good although they are free.  

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

virgokaren 寫道:
carol_kk :

唔駛學費,係咪一定要成績好彪炳的呀?
歐洲好多國家講德文、法文、西班牙文,係咪起碼要識兩種語文至去得?
anyway,有時間我都會去個講座收下料。Thx!

成績唔駛一定好彪炳架~~~但就一定要讀完F.7囉~~~仲要係香港考一個英文試, 不過我唔記得左係咩試~~~好似一年有好多次架~~~

去歐洲讀書, 唔駛一定要識幾種語言, 但一定要問清楚你想去既國家的大學是否有英文課程, 咁就得架啦~~~而且課程還包括學習其他國家既語言學添呀~~~

我妹妹剛於今年8月尾去左芬蘭讀U, 佢話讀得好開心, 話同香港既教學模式好唔同, 唔係乖乖坐定定咁上堂, 而係好活動式咁教學, 例如 : 遊戲, group discussion等等~~~~最緊要係少華人, 去到可以improve到speck english

醒目開學勳章

我想問係唔係托褔試呀
MELODY

托福唔係Canada用架咩   

melodylaw 寫道:
我想問係唔係托褔試呀

唔係托福試呀!!!! 我唔記得左個名, 因當時是我妹妹自己去報架~~~等我send mail問下佢先知

carol_kk:

多謝報料,有新料記得話我地知。
要讀完F.7,我估HKCEE & HKAL 成績會在考慮之列掛!
唔理咁多,一於打好外甥女個英文底先!

Thanks a lot!!!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

How to get the info of these universities? When will the seminar take place and any inquries phone no.?

bau 寫道:
How to get the info of these universities? When will the seminar take place and any inquries phone no.?

如果想拎有關資料, 請留意報紙, 大約在3月中或3月尾, 香港會舉行歐洲教育展, 去果度取料就最齊最新~~~~

佢地會問你想讀咩科, 然後介紹有關大學比你知, 不過要自己上網申請, 然後寄齊學歷去.....如果你可以面試, 佢地會寄通知信比你, 有些學校可以在領事館進行, 但有些就要親身去面試~~~我妹妹果時, 一間在領事館考, 一間要去芬蘭考~~~可能香港太少學生, 佢地驚你唔習慣, 所以希望你可以親身去體驗一下那邊既生活~~~

如果之後你被取錄的話, 亦會有信通知, 咁你就可以自己book機票, 然後拎埋入學信及book機票既confirm list去領事館申請visa, 費用好似$500左右~~而申請的學生, 銀行戶口要有約5萬多元, 要拎埋銀行簿比佢睇, 但申請完之後可以動用這筆錢的~~~

學校方面會幫你安排埋住既地方及有人會去接你機, 帶你認識日常生活的地方, 例如 : 超市, 銀行, 郵局...等等....

如果去芬蘭, 最好搭芬蘭航空, 既直接, 價錢又平

不過, 佢地係好有規律架~~~例如 : 你要confirm去唔去面試....等等.....

我妹妹呢排比較忙, 佢有幾個test及要交功課呀!!! 所以我未問到佢, 如果我問到佢既話, 一定會將詳細資料話比大家知

carol_kk :

你妹妹住宿舍嗎?
住宿費、膳食費、雜費等,一個月要用多少錢?
機票又要多少錢呢?
她很獨立喎!一個人去咁遠INTERVIEW。
印象中芬蘭是個很寒冷的地方,不過風景優美。
祝你妹妹學習愉快和進步!

My colleague say in Germany around HK$5K to HK$6K per month normally, monthly rental fee around EUR200.00.  Of course, all depends.  My colleague is a "red" 妹, she uses HK$10K per month.  I have posted here, my colleague doesn't want working, she is not a harding working girl, so she searches anywhere accepting her to take master degree with free school fee, then so went Germany (1-1/2 year)

virgokaren,

我妹妹是住在學校提供的宿舍, 住宿費約港幣$700 (宿舍分單人房同雙人房, 前者約港幣$1500, 後者約港幣$700), 已包基本傢俬即床, 被, 枕頭, 書台, 衣櫃, 椅子及電費, 在學校食lunch約港幣$20一餐, 我妹妹話好似食自助餐咁, 都唔錯架~~~至於其他雜費及一個月約用多少, 好視乎個人, 有些人大洗咪用多D囉~~大些人知慳識儉咪會用少D囉!!! 以我妹妹為例, 佢8月尾走時, 我比左EUR$2000 (約港幣2萬), 佢都仲未用哂~~~佢話每星期去超市買野, 都會與同學仔一齊四圍去格價, 而家已經知道那間超市最平喎!!! 佢話要學習獨立及處理金錢, 係一個好好鍛鍊自己既時間喎!!!

如果去當地面試, 千祈唔好租酒店, 因為好貴, 好似約要港幣$1000以下一晚, 我妹妹果時, 係佢朋友幫佢book一間類似學校宿舍既房, 港幣$200一晚, 真係平好多架~~~

機票視乎哪間航空公司及季節, 芬蘭既學校8月尾就會開學, 我妹妹當時揀芬蘭航空, 因香港無直航機, 搭芬蘭航空是最快及轉機時間最短, 機票是一年期限那種, 加埋機場稅約$11000左右, 不過寄艙行李只有20kg咋!!! 但如果你book機票時, 出示埋學校取錄信, 航空公司會免費比多10kg寄艙行李, 而hand carry可以有8kg, 我妹妹果時寄30kg行李, 另帶8kg上機, 手提電腦可免計重量

我妹妹話而家當地氣溫是-24C, 不過唔覺太凍喎!!!! 佢話好開心, 可以過白色聖誕及砌雪人及玩雪戰, 呢D係香港無架!!! 仲有, 佢有時都會睇到北極光, 佢話真係好難忘喎!!!

如果要買羽絨, 去當地買平香港好多, 約港幣$400, 但比香港買的還要暖, 因佢走時, 我在香港買左件9:1既比佢, 都要仟幾蚊, 但佢話都不及在芬蘭買的暖呀!!!

佢仲話在課餘後, 師生既關係好融洽, 凡有長假期, 佢個阿Sir仲介紹part-time比佢做添呀~~~佢話雖然人工唔係太多, 但可以有improve英文既機會喎!!!!

佢未決定去芬蘭讀書時, 佢中學既Miss唔贊成佢去芬蘭讀書架!!! 話係香港讀副學士都有好多出路, 但我同老公都覺得, 同樣用三年時間, 梗係讀Degree好D啦!!!!

當佢去到約一個月左右, 佢話慶幸自己當初無聽Miss講, 如果佢當初決定唔去, 佢話一定會後悔喎!!!!

見到佢而家咁開心, 我同老公辛苦D都值得既~~~

I would like to know whether there is age limit? How about if my friend wants to take the master course (around 50) and she is retired and wants to arrange her daughter to go there to take the degree course.  Do you think she can be accepted?

Yes, I also want to know this point --- age limit.  Maybe a few years later I will go with my daughter.

有無age limit??? 呢個我都唔清楚呀!!!! 你地最好自己問啦!!! 唔好意思~~~~

carol_kk :

Thank you!資料好詳盡,我都"鄧"你妹妹高興呢!
希望這些咁好的大學,政策不變,等我地都有機會受惠!
‹ 上一主題|下一主題