用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有學障(扎界)既小朋友揀邊D學校好?請賜教. ...
樓主: ~仔仔媽咪~
go

有學障(扎界)既小朋友揀邊D學校好?請賜教. [複製鏈接]

原帖由 LLMUMMY 於 10-12-6 09:44 發表
有, 昨日收到小兒學校通告, 查詢有否學生於公開試,需要特別照顧, 學校可向教統局申請

早兩個星期前我囝學校都有俾呢份通告,不過睇完詳細覺得嗰D豁免對我囝作用不大,所以我都tick咗唔需要喇.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 elsa2004 於 10-12-7 11:43 發表
其實我個囝囝根你的差不多  有亞氏保加症(自閉徵狀都幾明顯)、學障、數學障礙(最大的問題)等等....  現在已經中二了

當年考中學都遇過很多釘子,我考過8間學校  只有一間考第二次才收他  這便是林大輝中學  我不能 ...

係啦,我依家都係集中搵band 2尾band 3頭既學校,我囝又係最大問題係數學障礙,文科嗰D佢OK囉,默書測驗無問題,係考試唔知因乜解究會永遠唔合格...呢期我都谷緊佢控制時間,諗野諗快D,同有計劃地去完成份卷.
原本我係報咗幾間學校既簡介會架,但係見個仔依家呢隻款,真係聽黎問黎都無用,再者我個人又唔打算搵間學校要特別地take care佢就住佢,只係想搵間校風OK但又OK包容到我囝成績差既學校.依家band 幾暫時我都唔去諗,淨係睇間學校咩款,同埋集中去谷個仔讀書同儀態,依家至少佢都慣咗主動跟校工、老師同管理員姨姨打招呼,仲有其他野都要改佢,希望可以改得再好少少.

原帖由 ubi07shatin 於 10-12-7 13:13 發表
我個仔係adhd, 而家讀緊萬慈.我好滿意,好仔仔讀得好開心.佢地教學障好得, d老師超有愛心,仲比好多過去仔仔無可能會得到嘅機會佢.好似拍短片,入足球隊,運動會傳聖火...仔仔而家中二,好鐘意返學,仲發生左以前冇可能發生嘅事,全科合格 ...

萬慈係邊區架?間學校本身都係專for學障小朋友?定係都係一般主流學校?

原帖由 Skywan 於 10-12-11 13:41 發表
仔仔都系邊緣 "ADHD" 有服藥, 現已升中...分享下去年經驗
我睇升中概覽及閱報時 - 會先注意/查看/找尋/參與升中講座 (當然系自已Banding範圍內啦!) 那些有"支援"特殊教育教師 及 "教師人數"已接受特殊教育培訓, 而小 ...

其實去聽中學搞既簡介會有無作用/幫助? 定係真係正如其他媽咪所言,簡介會講既野唔可信?因為以前幫我仔搵小學時,去過一間小學聽簡介會,結果佢地從頭到尾都集中只係講咗自己間學校用咗幾多萬(錢)去整靚間學校同設施...
實情如果去簡介會,有無機會可以同到間學校既主任校長個別去傾?如果可以,應該點做? 因為我自問都係有少少社交困難,幾唔識同怕同人溝通講野.

版主

萬慈晌大埔, 不過佢有校車去好多地區, 我有去過佢地學校參觀, 老師&校長 都好包容 學障學生, 亦有朋友的兒子晌果到讀, 佢地都好自動自覺做功課溫書

或者可以參考學校網址
http://www.hkrsstpss.edu.hk/NewReportCard.php

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-12-13 12:47 PM 發表

萬慈係邊區架?間學校本身都係專for學障小朋友?定係都係一般主流學校?

咁我吾知點解,但仔仔係買中一書,不過學校強調有部份同學的部份科目在小學時未必有中一程度, 可能會以小組教學將同學教番先,所以有d同學考試可以考調適卷,好似我仔仔,佢係小學嘅數學能力好低,完全吾識做功課,初初升上中一,佢係會比其他人淺d,好似教代數式,可能一般要計一條有2個代數, 但佢只須要計一個,但基本上都係教果d理念,但由淺入深,等佢地有成功感.咁而家起碼佢吾怕計數,亦可自行完成功課.

當然有用啦!  

>>如你所講那間學校從頭到尾都集中講咗自己間學校用咗幾多萬(錢)去整靚間學校同設施.... 咁你咪了解左佢...便有自己對佢的平价…

>> 我相反.. 仔仔 “升小” 時沒有於選校落過任何功夫, 只系人講話那間好便遞表…無去過任何小學 “簡介會” 所以吾知小學與中學的有無分別..

參加中學升中既簡介會, 不要只座系個 HALL 到聽佢地點样 hardsell 間學校

最好可以帶同小朋一起去, 比佢都可以感受下間 <學校>.. ...參觀課室、音樂室、特別室… 飯堂…等 (一來仔仔對”升中”有心理準備及有代入感, 將來系佢讀書吾系家長讀書 ) 再留意/觀察仝工佢地態度.. 及仝工之間互動 … 簡介會完結前一般有問答時段.. 你可以問你想知的問題…

有無機會可以同到間學校既主任校長個別去傾?

>>有 - 因為接待你有學生/教師/主任…校長及同仝等人等等”… 我就利用參觀時的机會…親自問"校長" 及 "學生"問題.... 例如:佢地對這類型學生將會做啲什么/如何支援?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-12-13 12:52 發表

其實去聽中學搞既簡介會有無作用/幫助? 定係真係正如其他媽咪所言,簡介會講既野唔可信?因為以前幫我仔搵小學時,去過一間小學聽簡介會,結果佢地從頭到尾都集中只係講咗自己間學校用咗幾多萬(錢)去整靚間學校同設施. ...

你可以試吓我的方法,我哋兩個小朋友都差唔多,可能對你果個都work  :)

我每次考試前都會將要讀的全部打入電腦(由其是作業和工作紙),開頭同佢用書温一課 就print一課吡佢做,找倒問題再温(再將唔得的地方makes一起再print再做),根住温左一半後再將幾課的題目makes 一起(由其第一次做唔得果啲) , 找出問題再温,ok 便繼續,到左考試前再將之前找倒的問題makes 一起再print 出來再温

這樣做時間是用得多,但都幾work

希望幫倒你啦!   加油  

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-12-13 12:46 發表

係啦,我依家都係集中搵band 2尾band 3頭既學校,我囝又係最大問題係數學障礙,文科嗰D佢OK囉,默書測驗無問題,係考試唔知因乜解究會永遠唔合格...呢期我都谷緊佢控制時間,諗野諗快D,同有計劃地去完成份卷.
原本我係報 ...

努力....

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-12-13 12:38 發表

係啦,我唔需要佢大個咗好叻好出人頭地,但至少都養活到自己...我囝以前個鋼琴老師本身都有自閉傾向架,見佢都一樣可以做到大學研究生又做音樂老師,所以我覺得只要我地肯努力,個仔一定可以改變. ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

原帖由 Skywan 於 10-12-11 13:41 發表
仔仔都系邊緣 "ADHD" 有服藥, 現已升中...分享下去年經驗
我睇升中概覽及閱報時 - 會先注意/查看/找尋/參與升中講座 (當然系自已Banding範圍內啦!) 那些有"支援"特殊教育教師 及 "教師人數"已接受特殊教育培訓, 而小 ...

請問妳仔仔是那間學校 ? 我仔仔都是adhd.
MIHO
‹ 上一主題|下一主題