用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我知我咁問會比人話...但
樓主: artroboy
go

我知我咁問會比人話...但 [複製鏈接]

原帖由 andykwan 於 10-11-26 11:22 發表
if you are doing property, investment-related job or simply go to the major shopping area in TST, CWB etc... you must know how mainland people contribute Hong Kong...

in long term, there is no differ ...

exactly so

why pick on them?

唉~~~大陸人(拎著數果斑)的確係香港一個非常沉重的包袱,只怪呢個無能政府管理不善, 我地香人可以點?????

HK businessmen invest in Mainland China not for charity, but for profit.  They take advantage of the low cost of production (to some extent, exploitation of cheap labour).  It is not just "giving out money".

Donations by HK people to China?  Many of the big sums require naming rights to the schools, universities, etc.  The donors get "fame" in return, not wholly altruistic.  Commoners in HK do donate to China out of sympathy, but should it be used to demand return on donations?

Businessmen in China have concerns about donating in China for obvious reasons. (Do you have reservations when you donate to China these days?  I do.)  HK is perceived to be better off than the rest of China, so how can we expect the Mainlanders to donate to HK?
原帖由 Student123 於 10-11-26 10:30 發表
One must not forget HK people, no matter past or present contribute money (either invest, spending, charity donation) to Mainland.
Just focus on charity, we donate huge amount every yr, esp education, ...

以前香港人呼風喚雨的日子已一去不返,內地與香港融為一體是大勢所趨,與其常懷緬過去風光的日子,不如面對現實吧。

醒目開學勳章

原帖由 ParcoBabyBaby 於 10-11-26 11:19 發表

有600萬投資果D人, 就不是為左免費教育才來啦

我既意思係, 大陸人, even 有$ 果批, 佢地有足夠能力係大陸比d 仔女讀國際學校, 都要放低個女比工人係香港接受優質教育呀, 係想帶出, 邊個話, 大陸的教育都免費, 吾係甘多大陸人想仔女黎香港讀書

大陸人梗係鍾意來港生啦,
有錢的,就貪個passport,去世界各地都方便,如果唔係李寧呀,鋼琴王子呀(忘記了個名),都唔會選香港啦,唔通鍾意香港空氣好? 無錢的,重多jetso, 用幾萬蚊生仔,就有12年免費教育,又可以攞宗援, 小朋友放在香港都好過在大陸,淨係聽到扼童,你都驚啦.

我依家最怕去大家X,大快X, 有1次給大約4歲多的男仔態度惡劣的指住我: 你做物望我呀?唔準望
又有1次給個2歲左右女仔話, 叫我不要坐佢對面
而佢地側邊的就是同樣地坐住個大陸阿媽,同樣地佢地都沒有即是叫佢地D子女 跟我說對不起,只是輕輕的帶過,不要這樣啦,咁細個有咁的做人態度, 佢的家長一定居功至偉

就黎比這班人迫到圖書館又唔敢去,快餐店又唔敢去

香港政府,多謝你!!!

原帖由 Ophelia2007 於 10-11-26 16:30 發表
大陸人梗係鍾意來港生啦,
有錢的,就貪個passport,去世界各地都方便,如果唔係李寧呀,鋼琴王子呀(忘記了個名),都唔會選香港啦,唔通鍾意香港空氣好? 無錢的,重多jetso, 用幾萬蚊生仔,就有12年免費教育,又可以攞宗援, 小 ...

如果有人甘樣指住講你都吾出聲?無理由吧
為左避佢地, 避到度度都吾敢去? 吾系掛

好同意, 先唔好分國內同胞有錢定無錢, 但今時今日嘅香港如果無大陸, 死咗好耐喇!

原帖由 IJai 於 10-11-26 11:21 發表
老實說
HK 冇左 mainland 撐住一早瓜得
反而 mainland 冇左 HK 咪又係咁
咪井底之蛙 la come on

睇左呢個topic幾日, 都想響度share吓。

我不清楚大家平常有幾多機會觸內地家長, 但我仔仔讀的幼稚園就有很多內地家長, 每班三十人平均都有七至八個(據我觀察同了解, 幾肯定佢地唔係有錢嗰批), 當年入學已留意到此種情況, 是有點愕然, 因該教會幼稚園在港島區有相當歷史。

經過兩年多的相處, 我對於仔仔的同學是絕對沒有意見的, 小孩子是天真純良的, 他們也不例外, 且經過學校機械戒式地操練, 品格都很好, 學術方面則視乎家長投放資在子女身上的資源而定 (有d叻到攞獎, 有d就似我個仔一樣傻吓傻吓)。

至於那些內地家長, 我也有與他們傾談, 發覺儘管他們抵港時間不是太久, 但他們對整個社會制度都有一定認識 (可能上bk睇得多啦), 例如在此次小一派彩, 他們明白校網的重要, 故早已進駐入12網 (12網都有好多經濟嘅住房), 亦很早已成為教友, 在星期一得悉派彩結果不遂後, 幾日後便開始交叩門信, 一切步驟都很積極及懂得掌握遊戲規則 (佢地同時都有報考私小backup)。

我會覺得,不論您喜歡與否, 這群內地家長正努力地按著他們的目標在香港紮根, 而我此類無錢的"土炮", 唯一可以做的就是努力裝備自己及下一代, 以保持競爭力囉 (係好老土但都好實在)!

原帖由 rosewong 於 10-11-27 04:42 發表
好同意, 先唔好分國國內同胞有錢定無錢, 但今時今日嘅香港如果無大陸, 死咗好耐喇!

原帖由 rosewong 於 10-11-27 04:42 發表
好同意, 先唔好分國國內同胞有錢定無錢, 但今時今日嘅香港如果無大陸, 死咗好耐喇!

真難得有人同意下我
人地 cut 你東江水你就知死

你淨睇 e 度 ge 回覆
就大概知
d 香港人仲係自吹自大自以為事
反觀大陸進步一日千里
每個人或民族總有優點和缺點
香港人淨係睇到自己 ge 優點人地 ge 缺點
哇~真可悲

如我樓上的回應貼文,就近日的小一選校事宜,我見內地家長所做的一切動作均與我此類“土炮”無異(他們面試結果都唔太差㗎),而且大家的小朋友也在同一幼稚園唸書,有時侯我真的不知道如何區分我們之間的異同,可能就是:我在香港出世、他們在內地;可能我比那些家長讀多小小書,我的英語好些,而他們的普通話較好,其餘的不同之處,我仲諗緊。

原帖由 IJai 於 10-11-27 05:31 發表

真難得有人同意下我
人地 cut 你東江水你就知死

你淨睇 e 度 ge 回覆
就大概知
d 香港人仲係自吹自大自以為事
反觀大陸進步一日千里
每個人或民族總有優點和缺點
香港人淨係睇到自己 ge 優點人地 ge 缺點
哇 ...

I think the topic title should adjust to let other know its content.

Today Good Hope interview (K1), PTH mainlander parents everywhere....

如果不同之處, 我只想到係教小朋友品格方面的不同, 他們通常見到自己小朋友唔聽話, 都不似香港媽媽會出聲話自己個小朋友, 只會當睇唔到就算..
‹ 上一主題|下一主題