用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 升P1問題
go

升P1問題 [複製鏈接]

請問有冇小朋友當升P1果時已經唔係適齡, 因我小朋友現在就讀S位, 如果當可以出返去可能要repeat K3, 到時可能成7歲半先讀P1, 咁就冇左10分, 得返5分, 就唔可以自行派位喇
   0    0    0    0

醒目開學勳章

有無問吓學校同兒科醫生意見?
佢地叫你repeat K3?

我都無諗呢個問題喎, 我亞仔現5歲6月, 出年重讀K3,2012年7歲3月讀小一, 我唔知要計分呀, 我只係有幾間有支援的小學係心儀, 諗住唔出名, 都無乜人爭.............
原帖由 hohob0314 於 10-11-24 13:03 發表
請問有冇小朋友當升P1果時已經唔係適齡, 因我小朋友現在就讀S位, 如果當可以出返去可能要repeat K3, 到時可能成7歲半先讀P1, 咁就冇左10分, 得返5分, 就唔可以自行派位喇 ...

原帖由 pocoyo123 於 10-11-26 01:28 發表
我都無諗呢個問題喎, 我亞仔現5歲6月, 出年重讀K3,2012年7歲3月讀小一, 我唔知要計分呀, 我只係有幾間有支援的小學係心儀, 諗住唔出名, 都無乜人爭............. ...

hi pocoyo123

請問妳點知果間學校有支援, 係唔係直接打電話去問架??

我小朋友都面對同一個問題. 依家讀緊s位, 就算畀佢出年轉得番i位都唔知讀k2定k3... 不過出年唔申請入讀小一, 拎住首名子女個5分都唔知有咩用, 重要打後個幾年爭入小學既人數都不斷增加..
直資或者私立大部份都只係處理資優既小朋友. 其他sen既小朋友都係冇support...

pocoyo
我想問你睇左邊幾間小學係冇真正既sen支援呀?

我係問學校老師, & 一些已上左小一的媽咪.....等等
原帖由 hohob0314 於 10-11-29 08:55 發表

hi pocoyo123

請問妳點知果間學校有支援, 係唔係直接打電話去問架??
‹ 上一主題|下一主題