用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣幼交表
樓主: Rosannakk
go

宣幼交表 [複製鏈接]

宣幼好唔好, 程度浇定深?升小怎样?

請問有無人知是怎樣interview? 是單獨or group interview?

今早10:15AM到..勁多人打晒蛇餅....排左25分鐘就交左FORM.....不過都唔明點解一定要親自去交....攪到咁多人排隊...

宣道勁過份,我之前寄了信申請application form 但他們沒有回覆,我再打電話去學校check吓,學校竟然話:
「你係咪自己無寄到?你係咪寄咗去第二度,(態度勁差)?我地一年收幾千份form,係唔會知道你嗰份去咗邊!」

排了25分鐘已經好好. 好順暢.

培正, 排1小時......
到左小學, 大部份都係要親身去交, 有得DOWNLOAD FORM已經係好好。 

慢慢就慣。 我今年, 大既 P1 細既 K1.
已經麻木. 用左 2 PACK 信封, 4 PACK STAMP.

GOODLUCK

原帖由 garykokk 於 24-11-2010 03:05 PM 發表
今早10:15AM到..勁多人打晒蛇餅....排左25分鐘就交左FORM.....不過都唔明點解一定要親自去交....攪到咁多人排隊...

我大仔3年前 IN 過, 都幾"熱鬧" 嫁. 當年, 係1個老師對一個小朋友 + 父母, 但同一個空間, 有10張8張兒童台, 所以都幾嘈, 小朋友好易會比其他台既玩具吸引. 所以坐得定都係關鍵.
3年前, 台面有一埋玩具, 老師徒小朋友玩玩具時觀察, 期間, 會問小朋友野, E.G. 乜野顏色, 比個乜乜佢, 點樣玩. 都唔係好難. 我覺得最難係小朋友專心到自己份玩具會好D, 當年我仔見到其他台既玩具就行開個位去想攞, 所以FAIL 左. 入唔到 & WAITING 都冇.
但我個仔入到 KV, IN KV 時坐到定一定.
真係好睇小朋友當時表現.

原帖由 mandymok219 於 24-11-2010 02:46 PM 發表
請問有無人知是怎樣interview? 是單獨or group interview?

我仔今年考小一, 所以知小小 關於小一既野.

宣幼唔算好深, 亦唔淺. 幼稚園今年會揀60人上小一, 都係要 INTERVIEW 的, 唔係直升. 但宣幼生我估有一定優勢既, 但都要成績好囉.

原帖由 SaSa930 於 24-11-2010 02:29 PM 發表
宣幼好唔好, 程度浇定深?升小怎样?

Why don't sent by post?  I didn't queue-up and already receive the letter about receipt of my application letter.

今日去交,排了25min,過程順利

原帖由 lingling624 於 10-11-24 13:10 發表
十二點去,四五十人排隊,廿分鐘攪掂,十二月十一日前通知,十二月十八、廿或廿一日是但一日in。效率幾快,大家安靜排隊。

why u know the interview day /....i didn't seen on the form

回覆 27# dlmcdlcl 的文章

Could u please tell me 60 kids =?% of Alliance KG kids?

係呀, 大約收返60個宣幼上宣小(今年既資料)

都仲要跟大隊咁APPLY + INTERVIEW 的.

一年級AROUND 4班, 當佢35人一班, 咪140個位

原帖由 LuLuciaMa 於 24-11-2010 11:59 PM 發表
Could u please tell me 60 kids =?% of Alliance KG kids?

如果咁講,即係收番自已幼稚園學生一半都無,等我仲以為係一條龍,即係就算讀佢的幼稚園,一土中弓竹,都要跟外來生一樣INTERVIEW和爭位。
那麼請問派位和自己去考其他學校的情況又如何,THX

原帖由 katielee1123 於 10-11-24 23:53 發表

why u know the interview day /....i didn't seen on the form

我代答,已印在學校的行事曆上,可到校網上看.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

I help my boy applying for K2.  Do anyone share what would be asked in the interview??  Thank you.

‹ 上一主題|下一主題