用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 呀仔朝早 ng 肯刷牙, 點算好
go

呀仔朝早 ng 肯刷牙, 點算好 [複製鏈接]

好扭計,點算好, help!
   1    0    0    0

返學未架?
我之前做左超級多辦法,只有效一兩日,最後請老師幫手鼓勵佢,即掂!

咁都俾你諗到...

原帖由 sheffield 於 10-11-24 10:46 發表
返學未架?
我之前做左超級多辦法,只有效一兩日,最後請老師幫手鼓勵佢,即掂!

原帖由 sheffield 於 10-11-24 10:46 發表
返學未架?

gum係米老師講了一次, 以後佢都 ng 再扭計呢?

第一次講完就維持左2個星期,跟住又黎,我又寫手冊請老師幫手提提佢…跟住至今已維持左個幾月啦喎…
補充,佢做得好我有通知老師,所以老師一定有讚讚佢…
原帖由 bellabella_oh 於 10-11-24 14:46 發表

gum係米老師講了一次, 以後佢都 ng 再扭計呢?

原帖由 sheffield 於 10-11-24 17:05 發表
第一次講完就維持左2個星期,跟住又黎,我又寫手冊請老師幫手提提佢…跟住至今已維持左個幾月啦喎…
補充,佢做得好我有通知老師,所以老師一定有讚讚佢…
...

Thanks for your advise!  I will try try and let you know...

原帖由 bellabella_oh 於 10-11-25 12:29 發表

Thanks for your advise!  I will try try and let you know...

試左la...ng 得,老師昨天有同佢講,今天依然ng 肯刷...
Pls helpppppppppppp...

1. 買d刷牙的玩具同佢一齊玩, 慢慢引導
2. 同佢講唔刷牙會有口氣, 個口d牙會壞
3. 買d佢喜歡的卡通人物牙刷, 萬o等都有

試試看

補充:
買1支兒童用的牙膏, 小朋友專用的, 試下叫佢請妳用, 可能有效

呀女2歲開始刷牙,同佢講今日有邊啲食物lee埋在牙齒,佢會話菜菜,豬肉,....邊玩邊氹,好得!而家2歲半,開始讚佢"大個女",佢好鍾意大個女架!

首先要知道小朋友唔刷牙既原因,然後先對症下藥

可能有d小朋友唔中意牙刷果d毛...

都有小朋友可能唔中意牙膏d味.....

所以呢d都幾頭痛下

細個d要用d遊戲方式同佢一齊刷

小朋友可中意咁刷牙

較快而暫時解決問題既方法就係佢要刷左牙~先可以做佢中意做既野
姐係比d強化物佢

不過最後都係要教小朋友刷牙既原因同埋好處

小朋友明白左點解媽咪同老師叫佢刷呀

佢自發性咁刷~咁就成功啦

sorry版主

我部電腦有d問題

所以發左double post

麻煩你幫我刪除左佢

唔該你

阿女初學刷牙都有抗拒(age2), 但係我轉左方式, 咁之後一話刷牙, 就好開心咁跟我去.
我次次都同佢一齊刷牙, 係我示範在她面前正式的擦一次, 示範中佢會張開口想學點刷, 我會由她自己刷, 然後我刷完, 再同佢照住鏡幫佢擦, 擦完佢要學大人咁洗牙刷同洗杯.所以我一日擦好多次牙.
我想如果你在其中加d遊戲成份, 同埋開心d, 會無咁抗拒, 我阿女都唔係任人點果種, 你要將刷牙變成有趣同有意義, 先至可以持久去做, 同埋大人要不停咁示範
‹ 上一主題|下一主題