用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 IN 左6間啦...好想放棄啦!!
go

IN 左6間啦...好想放棄啦!! [複製鏈接]

崇真-唔收
又一村-後備生
民生-等消息
救世軍-等消息
兆麟聖彼德-收下午
根德園-等消息
重有培正,宣道,禮賢,創價,另有五間屋企附近...
請大家分享一下現在的情況.....IN成點...
十扑一下....唔該...
   0    0    0    0

why you want to give up? is it because your baby perform no so well or because you feel tired? don't put too much pressure on yourself. Just take it easy. You have offer already la!
So many still waiting for result - maybe be these results will be better than the early interviews.

wah你報左好多喎....唔好放棄晒,揀黎in囉~越in越好架,唔好咁擔心

除非你同你個小朋友都好鍾意INTERVIEW啦, 既然已有一間收左喇, 其他果D收左你都唔會揀既就唔好IN喇. 免得搞到自己咁累

我地都in好多間㗎,不過我當俾$30參觀間學校,俾個機會自己同小朋友親身了解吓。

我個囡in頭嗰兩間都好差㗎,一係走嚟走去,一係就唔出聲。不過越in越好,佢都in得好開心,話去同老師玩。有Offer backup就放鬆吓心情囉,小朋友都feel到㗎!!

加油!!

我都同囡囡in咗6間,放棄咗2間冇去,1間rejected,2間am offer, 3間等消息(LH, SC, KV,來緊仲有3間會見(st clare's, st paul & sacred heart)...因為最喜愛的响最後見,而囡囡又冇抗拒, 佢平時返PN都好鍾意同老師玩,放學又扮老師同我地玩,所以會完成埋佢...
放鬆d當係weekend既活動lor...

我都係當比$30去玩, 做weekend既活動, 囡囡現到唔想走.

我都覺得interview係會好累(大人&小朋友), 所以我一開始都預in 4-5間(同一類型kg), 如果全部唔收就讀依家讀緊果間.
加油!!唔好灰心, 可能好快就有好消息.

Relax, take it easy! 要相信你們孩子的能力, 更何況唔收不=你孩子唔叻,好講運氣...! 我有幾個朋友都係開學前兩個月先有位仲要係好多人報既學校(waiting list). 咪當是同他去見識吓...

sundae,
"一開始都預in 4-5間(同一類型kg), 如果全部唔收就讀依家讀緊果間."

哈...我同你既諗法一樣呀! 如果有一間收, 咪當bonus囉! 咁樣, 大人細路都會easy dd...

原帖由 sundae525 於 10-11-24 09:56 發表
我都覺得interview係會好累(大人&小朋友), 所以我一開始都預in 4-5間(同一類型kg), 如果全部唔收就讀依家讀緊果間.
加油!!唔好灰心, 可能好快就有好消息.

我都in佐6間, 3間收am, 一間後備, 一間rejected, 一間仲未有消息, 我本身都打算in 10間8間, 但而家反正都有offer, 又要請假in, 個囝又in得差, 所以都係咪玩我囉~

因現時沒有讀N班, 我幫阿女報了10間Kinder,  暫時只有1 間村校收pm, 1間區外waiting, 其他2間等緊消息, 1間要2nd in for 後備位, 不過不寄望因我女是0810細女, IN得唔好, 有一間會放棄唔In啦, 還有4間要In. 這個星期五In民生, 1月會開始返N班但還要通過一個12月的基本的面試才確實, 學位說k1都會留位給我女如在此校讀N班, 加上巳收的pm村校, 如果只有這兩間, 我都會俾阿女讀其中一間, 其他面試如果沒有撞期都會去, 希望可以有更好的offer.

暫時見了3間,2間收,1間等
因為沒有唸N1,所以面試當去學校玩,有老師有小朋友,我女兒玩得好開心
一次經過某中學她還跟我說:哥哥姐姐要上學,為何悅頤沒有學校?
我跟她說:悅頤下年便有學校,現在我們去看看哪間學校比較好玩 : D

結果雖然重要,但過程也應該盡情享受 : ]

暫時IN 左兩間, 一間REJECT 一間收左, 來緊我都有4間會去IN, 收左個間我都先比左留位費, 因為呢間係次選, 我之前都好擔心好&緊張嫁....不過諗諗下做咩攪到自己咁大壓力呢! 一定會有書讀嫁... 係咪...INTERVIEW 咪當比自己同小朋友見識下囉...

醒目開學勳章

我囡囡IN左四間,都係等緊結果中,仲有六間未IN,佢而家已經無最先IN果兩間咁好表現,好擔心,所以我都曾經諗過創價同宣幼去唔去好.但係最後我都有去IN創價(雖然佢表現好差),今日宣道都有去交表,把握每一個機會,唔試就等於放棄,試左起碼有一個希望,一世人一次,咪當去玩囉

Yes too much pressure.  but u already have offer so should not worry la. don't give pressure to yrself or yr bb.  not worth ah.  

Just interview the schools u like.  Even tho if no offer now, i think there will be many vacancies next yr when parents are forced to pay tuition fees.

樓主, 你 IN 左民生拿? 大約IN D乜? 我女於COMING FRIDAY IN 呀!!
‹ 上一主題|下一主題