用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^
樓主: JoshCaleb_Mummy
go

2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^ [複製鏈接]

我覺得最緊要4班的老師都统一所有寫法,否則大家交換改卷就有排扣分

呀仔嘅中文老師話佢地四個一年級的老師係有訂立统一寫法...

回復 17# sarahlee 的帖子

嘩!  終於有同班同學仔喇!  真好!

回復 13# gram 的帖子

嘩, 冇上幾個星期, 原來呢度已經咁熱鬧, 仲有兩個同班同學仔家長 (sarahlee & gram)喺度, 真好, 以後要多啲上嚟傾下先.

我都記得八月時問過中文老師, 佢話佢哋四班啲寫法和筆順係統一的, 而且要求嚴謹, 所以都有心理準備, 雖然最初勁俾老師圈, 但係而家都有改善, 一兩個星期前, 阿仔一放學就好開心咁話「今日抄詞終於唔洗改正喇!」  (可能係老師最初俾個「下馬威」, 現在寛鬆了... )不過都替佢高興!  

我八月時都問過老師, 佢話係根據教育局嗰本<<常用字字形表>>去教, 我諗大部份local小學都係跟呢本東西架喇, 不過可惜呢本東西係冇得賣嘅, 所以我嘅結論即係老師嘅建議......跟老師囉!   有時我都會拿本字典double check嘅, 不過而家啲學生字典都係話自己跟嗰本<<常用字字形表>>架喇, 所以分別都唔太大, 除非查<<辭海>>嗰類啦.   有時我又會將個波俾返阿仔, 叫佢如果仲有疑問就第二日問老師, 佢通常都會揀跟老師寫了事啦.  

今日學校的活動好有意義, 見到好多小朋友都好開心地帶著家長遊覽學校, 充滿自信.. 令佢地對學校更有歸屬感, 亦令家長對學校有更深的了解...

回復 1# lojo11 的帖子

係呀, 我同個仔都玩得好開心!  

字典﹑常用字形表

原帖由 gram 於 11-10-9 02:34 發表
那1b小朋友的家長,你們有沒有覺數學常是回家做書本上的練習的,今次要做差不多10頁,我問小朋友.你上課時不是應做書的練習的嗎?
我有此問題是因作業的形式是以書本為依歸,學生在學校做了一次類似的題型,回家便會做作業 ...

暫時數學都ok既, 雖然好似偏多, 但暫時都比較易做, 好快可以搞掂, btw, 我星期六都有去呀, 大家都玩得好開心

回復 5# gram 的帖子

咦?  佢哋話跟字形表架喎, 乜唔係架?
你是中文老師?  請問你在那裏得到字形表?  我都想家中有一本...

回復 4# gram 的帖子

數學功課方面, 正如你所述, 不過好似冇10頁咁多......唔知呢......冇真正數過.  我都覺得怪怪地, 但係因為我個仔啲數學concept OK, 只係有時唔明本書啲古怪setting, 點兩點就明, 所以我都冇乜理呢個問題.

回復 4# gram 的帖子

贊成!  校風和德育是我選這校的主因!

除左中文要多少少時間適應外, 其他暫時都ok....

星期六見到d大哥哥大姐姐幫手做野, 覺得佢地好有熱誠及主動, 我同個仔講, 希望幾年後佢都可以有機會參與, 幫手學校d活動...

急問

‹ 上一主題|下一主題