用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 呢兩日準備去註冊嘅mama,不如大家交個朋交,報到...... ...
樓主: GALIE620
go

呢兩日準備去註冊嘅mama,不如大家交個朋交,報到...... [複製鏈接]

哈哈, 我冇講清楚, 我85年係小學畢業.

我真係擔心架! 因為我小學時, 有個好唔愉快既經歷.... 成績跟唔上, 冇朋友, 老師又唔中意我.......真係好傷心. 不過我捱到小學畢業, 都係天主既恩錫, 至少我女有機會入到呢間學校.

(千祈唔好比d老師知道邊個係我女, 因為我當年 record 唔同.....  哈哈!)

不過年代唔同, 希望我女經歷都會同我唔同. 我會盡力教好個女, 同學校合作, 多祈禱, 求天主保祐.

當然我都會祈求天父, 保祐所有同學仔, 身體健康, 同有智慧去汲取知識.

主祐各位!

我都冇講清楚,我87年小學畢業。好開心認識各位師姐。昨天跟現任小一家長傾計,他説中文比較深,開學第二個星期已有背默。不知正確與否,真係有點擔心。明年暑假可能要補習一下。
[

quote]原帖由 rosactf9999 於 10-11-30 14:23 發表

我真係擔心架! 因為我小學時, 有個好唔愉快既經歷.... 成績跟唔上, 冇朋友, 老師又唔中意我.......真係好傷心. 不過我捱到小學畢業, 都係天主既恩錫, 至少我女有機會入到呢間 ... [/quote]

100% agree!!! bitter experience fr st. mary's ...
but with 25 pts, i can't resist to send my beloved daughter there to secure a seat in a famous school.  I wish all teachers fr the 80s are gone already!  at least I don't see any of them at open day.
原帖由 rosactf9999 於 10-11-30 14:23 發表

我真係擔心架! 因為我小學時, 有個好唔愉快既經歷.... 成績跟唔上, 冇朋友, 老師又唔中意我.......真係好傷心. 不過我捱到小學畢業, 都係天主既恩錫, 至少我女有機會入到呢間 ...

原帖由 Marians 於 10-11-27 22:16 發表
恭喜上面咁多位媽咪, 你地的小朋友一定會應付到的, 吾駛咁快擔心, 我的女兒已經上了F1. 我本身是84年F5畢業的, 我好驚訝見到Miss Wu 還未退休, 今年教f1.  另外見到Mr P Lee, Ms C To

Marians ...

Ms Wu? The one who teaches Maths? Or another one? I know Mr. Philip Lee and Ms. Candy To are still there, no change in appearance! (as seen from the 110th dinner photo posted in fb)

荃灣有校車和褓母車.
原帖由 juliehkbb 於 10-11-24 05:42 發表
好高興認識你哋, 我會今天註冊, 你哋住边區 ga?我住荃灣區, 唔知有冇校車到呢?

真開心, 多謝你帶比我呢個消息,唔知通常幾点上車呢?
原帖由 cwl004 於 10-12-1 12:22 發表
荃灣有校車和褓母車.

睇你荃灣邊度, 約6:55-7:25am!

大家好呀, 很高興與大家這個分享喜悅:) :) 因為小女只有20分,沒想到自行分配會得呀, 而小女也是返玫瑰堂的主日學.:D
想問問St. Mary 是用哪一套Phonics呀? 因為小女的拼音不好,所以想補吓.

大家好啊~~~我個女都被抽到,好開心,可以大家一起分享下~~~

culver
Ms Wu S L is teaching Chin History and Chinese.
Marians
原帖由 culver 於 10-12-1 00:05 發表

Ms Wu? The one who teaches Maths? Or another one? I know Mr. Philip Lee and Ms. Candy To are still there, no change in appearance! (as seen from the 110th dinner photo posted in fb)

回覆 27# cwl004 的文章

does the school bus from tsuen wan run by school ?

How much does it cost roughly?

Thank you !!!!!!

回覆 27# cwl004 的文章

does the school bus from tsuen wan run by school ?

How much does it cost roughly?

Thank you !!!!!!

Tsuen Wan to School $950-1000/month

母車
呂樹奇
官塘, 牛頭角, 麗晶, 竹園, 牛池灣, 黃大仙, 棋頭磡
鄧太
葵興, 葵涌邨, 大窩口, 大角咀, 港灣豪庭, 銀海一號, 警察宿舍, 維港灣
廖潤福
畢架山, 廣播道, 九龍城, 旺角, 土瓜灣, 何文田, 衛理道
彭叔
荃灣, 深井, 青龍頭

荃灣校車 只去海濱/麗城/中梁新城/綠陽(7:20am)/港灣豪庭
褓母車 愉景新城/悅來酒店/萬景峰/爵悅庭(7:25am)
校車 $995/ (七月免費)
褓母車 $950/ (七月半費)

St Mary 校車 82076263

校車
九龍城/紅磡
星河明居馬莎/鳳德村對面巴士站/黃大仙潮江春/靠背壟道護老院/海逸豪園/黃埔永安/中藥城/必勝客/理工大學宿舍/島豪庭
6:40-7:40am
$560-710
九龍城/何文田
又一村/哥和老街/海倫苑/巴富花園/御龍居/豪華酒樓/曾榕大廈/帝庭園
7:00-7:35am
$650-710
油尖旺
君滙港/維港灣中銀/柏景灣/富榮花園/駿發/文英樓/擎天半島/漾日居
7:00-7:40am
$530-625
葵青
藍澄灣/曉峰園/牙鷹洲街/灝景灣/盈翠/宏福/葵涌廣場/華景山莊10/海峰花園/祖堯
6:45-7:25am
$765-885
美孚/長沙灣
美孚妹記酒家/大同地產/油站對面/泓景臺/青山道時尚廣場/黃金廣場/麗閣村
7:00-7:30am
$650-710
荃灣
海濱/麗城/中梁新城/綠陽/港灣豪庭
7:05-7:20am
$650-950
將軍澳/觀塘
清水灣半島/維景灣畔/景嶺路/尚德村/南豐廣場/樂頤居/東港城/新都城二期/茵怡/麗港城/匯景/曉麗苑/順利紀律部隊/德福/麗晶
6:25-7:25am
$920-710
馬鞍山
聽濤雅苑/福安花園/海典居/雅典居/新港城
6:20-6:35am
$950
大埔/沙田
那打素醫院/駿景園/銀禧花園/世界花園/翠湖花園/第一城呂明才/銀城商場/威爾斯/博康村/晴碧花園/隆亨村/聚龍居/美林村
6:30-7:25am
$830-1005
以上資料, 可能有變, 請自行致電82076263

好緊張阿女下年讀小學~~~不知道一年班的功課深唔深?阿女現在在讀根德園,不知道有沒有小朋友同一閒學校的?
原帖由 cwl004 於 10-12-3 15:02 發表
校車
九龍城/紅磡
星河明居馬莎/鳳德村對面巴士站/黃大仙潮江春/靠背壟道護老院/海逸豪園/黃埔永安/中藥城/必勝客/理工大學宿舍/半島豪庭
6:40-7:40am
$560-710
九龍城/何文田
又一村/哥和老街/海倫苑/巴富花園/御龍 ...

唔使擔心,我個女幼稚園時甩甩漏漏,依家都尚算輕鬆,你阿女讀根德園,可能到時你厭棄功課少呀!
原帖由 臭豬妹妹 於 10-12-3 16:21 發表
好緊張阿女下年讀小學~~~不知道一年班的功課深唔深?阿女現在在讀根德園,不知道有沒有小朋友同一閒學校的?

Thank you so much!
原帖由 cwl004 於 10-12-3 14:13 發表
褓母車
呂樹奇
官塘, 牛頭角, 麗晶, 竹園, 牛池灣, 黃大仙, 棋頭磡
鄧太
葵興, 葵涌邨, 大窩口, 大角咀, 港灣豪庭, 銀海一號, 警察宿舍, 維港灣
廖潤福
畢架 ...

希望到時OK,最怕留班!!到時就超級於,呵呵
原帖由 karen55407 於 10-12-3 18:02 發表
唔使擔心,我個女幼稚園時甩甩漏漏,依家都尚算輕鬆,你阿女讀根德園,可能到時你厭棄功課少呀!

thank you very much for the schoolbus info.  Very useful
‹ 上一主題|下一主題