用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2011/12)
樓主: InitialD
go

LSPS 小一家長交流區(2011/12) [複製鏈接]

Thank you 霖霖B媽咪, your information is very useful to us.
Yes, I think I will do similar reading record as what you have mentioned. Thanks.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-26 23:34 發表
上年校長都有提, 不過我最後懶, 冇做. 不過唔知今年情況係咪一樣.
要做其實好簡單. 開幾欄, 有日期, 書名, 出版社(optional), 再加最後小朋友比分鐘唔鐘意本書..  1分至5分. k3剛畢業, 簡單就ok, 唔好嚇親佢地.:exci ...

原帖由 aiko666 於 11-6-26 23:26 發表
大家好,我仔仔 今年 1E班呀 ^^因為家長會那裡 , 校長說 要做 讀書紀錄 , 我想問 點做呀?  係咪要寫 閱讀感想 ?

新手 , 想請教各位媽媽
thanks ...

Hello, 我小朋友都係1E班, 日後多些交流吧!
家長會那天見到班主任, 她看似很年輕, 唔知往年有冇教過呢?!!

請問貼Name & Class的label, 有冇規定要白色, 是否不可以用幼稚園時的卡通LABEL?
請提點, 謝!

貢獻勳章

我今日返左學校文具部買個名牌,唔同班係唔同顏色,牌上亦有校徽(同時要自己寫上小朋友姓名/班別/校車資料/家長電話等),所以最好跟學校規定(通告都有寫要買)。

功課簿就未有得買啦,文具部亞叔話小一的功課簿要在開課後,在班中集體購買(60幾蚊,到時會有通告),然後會由班主任派比學生帶返屋企。

另外,通告寫7月15日返學校買書及校服,但經驗話我知當日會好混亂(我大仔小三都係那天買書,肯定好多人)。 當日要帶小朋友回去度運動衫及校服;另外個人覺得供應商的校服質地一般,所以我已同亞仔在出邊買左,質地好D(太子金X)。但PE衫就最好15號當日同供應商買,如果唔係,就要自己去青山道工廠大廈的貨倉買,好唔方便 !

joemyt,

多謝您的意見. 我們注冊當日已有一個你指的名牌,  但不知為甚麼你要到文具店買呢?  另外, 你所指的PE衫和運動衫不是一様的嗎????

gabmama,

貢獻勳章

因為小兒係必收生,所以已經一早註左冊(去年年尾),但當時學校並無派名牌比我,可能派漏左! 所以我自己買,$5 蚊雞無所謂啦!

另外我指的 PE 衫即係運動衫。因為呢套PE衫係去年新款,所以只有供應商有售,我都諗住可否自己去供應商買,同時自己出去 "偉發"買書(學校書商),咁樣,就唔駛 15號返學校 "迫" !

* 校服供應商同 PE 衫供應商係兩間唔同的公司 *

Hi joemyt,
Do parents usually bring their sons back to school on 15 July for uniforms measurement and purchase?
About the plastic folder size, should we buy the A4 size or Full size? Are the school worksheets A4 size?
Thank you.

原帖由 joemyt 於 11-6-27 18:28 發表
我今日返左學校文具部買個名牌,唔同班係唔同顏色,牌上亦有校徽(同時要自己寫上小朋友姓名/班別/校車資料/家長電話等),所以最好跟學校規定(通告都有寫要買)。

功課簿就未有得買啦,文具部亞叔話小一的功課簿要在開課後,在 ...

貢獻勳章

回復 87# Felicia726 的帖子

Hello Felicia,

因為要度身買 PE 衫,所以最好就係帶埋亞仔返去。雖然唔係即刻有貨,但都叫做度過,免得日後過大或過少 !

個 folder,用一般的大 A4 size 少許的便可,大部份工作紙都係 A4 (除了考試卷係大D)。建議買一些軟身有拉鍊的 folder ,因為剛剛好放得入書包唔駛"屈",另外個人建議唔好咁多公仔圖案,免得小朋友上堂分心!

回復 3# joemyt 的帖子

多謝你回覆. 請問偉發書店在那裏呢?因我不想去錯地方, 同時他們應該有新的小一書單呱.

多謝你的寶貴意見.

貢獻勳章

九 龍 福 佬 村 道 廿 七 號 TEL.:23831496 23820195

(街口有間恆生銀行)

Yes. I know. Thank you.

原帖由 joemyt 於 11-6-27 18:28 發表

功課簿就未有得買啦,文具部亞叔話小一的功課簿要在開課後,在 ...

多謝你的詳細資料, 請問如在出面買校服, 是否都已縫上校徽及連黑色皮帶? 價錢方面相差多少?

我都係在文具部買名牌, 但是另外我想問家長會時說 - 8/25-8/27 帶colorpen, water, 小食盒等要貼上學生姓名及班別label, 這些label 有冇規定要白色, 是否不可以用幼稚園時的卡通洗水LABEL?

貢獻勳章

我大仔的校服每年都在金X買,價錢可能貴十元八塊,但質料好好多,當兩個小朋友企埋一齊,你就知道,挺身一點,雪白一點。你去到上二樓,佢會問你邊間,你同佢講喇沙便可,有埋校章。皮帶亦有得賣,都只係二三十蚊。

到冬天時就麻煩一點,因為金X無校褸的校章賣,所以一係幫趁學校果間校服公司,一係就在學校買個校章,然後帶去金X叫佢地車個校章上去。小一的校褸(紅色)要著兩年,唔駛買咁大件,到小三才轉藍色。

另外個人用品,如水壺/食物盒/文具等,我都係用你所講的公仔 label 貼紙,無問題 (而鉛筆我就只係用幼水筆寫名,因為好快用完)。順帶一題,我唔多見小朋友的水壺係"咩"上身,因為我個大仔而家返學都係用一個小袋裝水壺同食物盒,而大多數同學都係咁,呢點要留意。其實學校個SPI書包外有幾個袋,可以裝水壺/筆袋等。

Hi Joemyt,
唔肯定有冇記錯,上次換冬季校服時去金x時職員有問過我要唔要校褸,因為當時已經在學校訂左冇再問,所以我覺得可能係有得賣(連校章),有需要可以打去問清楚再決定同邊間買,我摸過佢地校褸質地係較柔軟同輕身,所以遲d都決定幫趁佢

另外運動服響旺角花園街(即優才小學斜對面)都有一個樓上舖門市,唔使出到去工廠區買架

原帖由 joemyt 於 11-6-29 12:48 發表
我大仔的校服每年都在金X買,價錢可能貴十元八塊,但質料好好多,當兩個小朋友企埋一齊,你就知道,挺身一點,雪白一點。你去到上二樓,佢會問你邊間,你同佢講喇沙便可,有埋校章。皮帶亦有得賣,都只係二三十蚊。

到冬天時就麻煩一點, ...

Thanks for the sharing from parents.
I was wondering if it is a norm for the boys to buy stationery at the school stationery department? Is that they have stationery customised for the students?
Cheers.

再次多謝你的回覆,對於我地d新生媽咪真係有好大幫助,唔駛好似盲頭烏蠅咁.
請問SPI書包方面應該買large size or smaller size? 分別大嗎?
冬季校服係唔係可以遲d天氣涼時才買?
唔好意思咁多問題!

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-6-29 17:59 發表

再次多謝你的回覆,對於我地d新生媽咪真係有好大幫助,唔駛好似盲頭烏蠅咁.
請問SPI書包方面應該買large size or smaller size? 分別大嗎?
冬季校服係唔係可以遲d天氣涼時才買?
唔好意思咁多問題! ...

p1 用細size就ok, 不過唔知係咪男仔用野用得粗, 我個仔個已經爛左, 要買個新啦.

我都係近winter時至買冬季校服, 費事佢地高左唔岩.
文具學校冇規定, 不過第時嘉年華會同好多活動d攤位, 都有印有學校名既文具派做禮物, 到時有排你用.

不過反而我想問, 如果我去偉發買書, 係咪一樣好似係學校咁有discount ? 如果係, 我就自己去偉發買, 買完即拉上車, 唔駛拎咁重.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-29 18:30 發表

p1 用細size就ok, 不過唔知係咪男仔用野用得粗, 我個仔個已經爛左, 要買個新啦.

我都係近winter時至買冬季校服, 費事佢地高左唔岩.
文具學校冇規定, 不過第時嘉年華會同好多活動d攤位, 都有印有學校名既文具派做 ...

我個仔都係一年一個書包.  小一個spi書包質地唔好, 好快爛, 而且都幾重.  小二用另外一個牌子, 輕好多.  小三個年又買左個spi, 因亞仔貪個學校logo, 不過用左一年好多位都"披"晒口, 而且又係好重.  所以來緊小四會用番小二個書包.

其實都多學生都鍾意用學校個書包, 因有logo, 不過真係好重.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-26 23:34 發表
上年校長都有提, 不過我最後懶, 冇做. 不過唔知今年情況係咪一樣.
要做其實好簡單. 開幾欄, 有日期, 書名, 出版社(optional), 再加最後小朋友比分鐘唔鐘意本書..  1分至5分. k3剛畢業, 簡單就ok, 唔好嚇親佢地.:exci ...

謝謝你的回覆 ....
我個仔 只要 睡前讀書 習慣。  希望佢 日後會有進步啦。 另外 ,我覺得各位家長 好nice呀, 真的 願意分享 各種經驗 , 令我這位 初小一 媽媽 冇得緊張。

另外 ,我係九龍城 果間 "槍"記 , 都有 校服賣, 金x 好 定 槍記 呢???

回復 18# BoyBoyBoy 的帖子

你好呀 , 我囝囝 叫 仲賢呀~ 希望日後 多些交流

其實 我都睇唔清楚呀 , 果日冇帶眼鏡 睇唔到好遠,haha....  班主任點稱呼呀?
‹ 上一主題|下一主題