用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2011/12)
樓主: InitialD
go

LSPS 小一家長交流區(2011/12) [複製鏈接]

原帖由 MICKY1 於 11-6-17 21:54 發表
thanks , 另外又想再請教中文科有甚麼要特別留意呀?
數學科上學期係唔係只學加減數呢? 希望再出手解答, 謝!

中文就預左要多寫字啦, 開學無耐就要默書.  幫佢想方法認多D字, 咁佢會好過D.  佢有方法認到個字, 日後唔會咁快忘記.  數學都無話特別深, 應該OK.  但預左男仔係好多 careless mistake.  訪問過好多家長, 大部分d仔到4年級都仲係咁, keep住提佢啦.

開頭個半年係適應期, 要睇定D先, 唔好咁快咁緊張.  我地當年好多小朋友開頭都唔係好得, 但跟跟下又OK.  宜家得閒陪佢睇多d中英文書, 可以就順便認下字啦, 不過唔好勉強, 唔係未開學就驚左.

貢獻勳章

今日係父親節,離一離題,同大家分享一下今早神父的講道:

有一個父親,他很痛愛自己的兒子,只要父親能力做得到的,都會給兒子最好的一切。有一次,父親對自己的兒子說:我的兒子,如果你在大考取得好成績,便可入大學,到時爸爸便會送你一份禮物。

結果,兒子真的取得好成績,並入讀最好的大學。跟著,爸爸便問兒子想要甚麼禮物,兒子回答說:爸爸,是不是甚麼都可以要求?爸爸跟著說:咁你想要甚麼呢?兒子說:爸爸,我想要一輛車。

過了幾天,爸爸真的送了一份禮物給兒子,還用花紙包好。當兒子接過禮物時,有點失望,因為爸爸食言,並不是自己想要的車輛。爸爸這時對兒子說:我的愛兒,這是一本聖經,多閱讀,你會發現他比一輛車還有價值。但兒子並沒有把父親的說話聽入耳,還把該禮物扔到一旁,之後更離家出走,從此就沒有會家。

過了多年,兒子仍在外,並沒有會過家;這邊廂,因為爸爸失了兒子的聯絡,所以便一病不起。直到爸爸臨終前,朋友才找到他兒子的蹤影。這時,兒子終於趕回家見老父最後一面。當兒子見到老父後,已經不能跟他說話了,因為父親已走到人生最後階段了。兒子只能輕撫父親的手及臉....

幾日後,父親去世了。傷心的兒子回到家中收拾老父的物件,並到自己兒時的房間懷緬一番;就在這時候,發現當年畢業,老父送給自己的禮物,還未拆去包裝花紙,於是,兒子便將之打開.............真係一本聖經,但.........仲有一張支票夾在內業,係一張15萬港元的支票 (這個銀碼足夠兒子當年購買一輛全新的跑車)。

兒子哭了,並且很後悔當年的不辭而別.......

各位為人子女的,多點孝順父母!

請問平日功課有幾多樣? 喺d乜? weekend是否又多d?
一般來說,幾年級才需要搵補習?
因為要上班,回家都很晚,怕冇時間睇功課!

7月15日去學校買校服、書本等唔知會唔會好快賣清?唔知洗唔洗走幾次?

回復 1# Joyful 的帖子

我上年都係做齊咁多樣, 好似要個幾鐘. 因我當時我自己一個去, 一個人只可以排一條隊, 做一樣野. 如果一個排買書, 一個去攪校服, 會快d.... 仲有買書包.......

記住帶車仔, 因為佢係一次過買哂上下學期書, 校服, etc...我上年冇帶車仔, 拎到死死下!

多謝提點~:D

回復 1# Joyful 的帖子

你個小朋友係唔係 P.1呀, 讀哪一班呀?

係呀,1A班呀,你呢?

我仔仔都是1A班 , 以後大家多些交流 . 在這里多謝各位前輩的提點和賜教 .

回復 1# KINGPS 的帖子

welcome, 小師弟 !!!

回復1#霖霖B媽咪

多謝你!有你的經驗我會走少很多歪路 , 多些在這里發表你的心得及體會 , 讓我們這些新師弟多多學習.

Any child will join P1D class this Sept?

有冇前輩幫忙解答吓, 唔該哂!

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-6-21 11:30 發表
請問平日功課有幾多樣? 喺d乜? weekend是否又多d?
一般來說,幾年級才需要搵補習?
因為要上班,回家都很晚,怕冇時間睇功課!

我都很想知道

回復 1# BoyBoyBoy 的帖子

功課量無定架喎..有時少到得一兩樣, 有時多到十多樣..連埋改正計喎..錯多咪改多囉, 無錯咪唔駛改囉 我小朋友讀小一, 一般都有4,5樣咁囉....其實我又唔覺WEEKEND會特別多功課, 功課都係跟老師的教學進度黎分配...

至於補習,真係好睇你小朋友進度同埋你點睇補習呢樣野喎..校長係家長會講過話如果小朋友跟到學校進度咁學習, 根本無需要補習....

反而家長的角色比較重要,始終小朋友升上小一好多野都要適應同學習, 所以如果家長可以從旁多D指導同埋跟下功課, 咁小朋友適應係會好D同埋快D....

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-6-23 13:18 發表
有冇前輩幫忙解答吓, 唔該哂!

我試答下, 不過我既認知唔係太多, 都可以分享下既, 答錯左唔好怪我, 因為有時真係記錯.
功課量 : 平日大約 5 -7 樣 (有時亞仔打電話黎話有10幾樣功課, 嚇死我, 原來個傻瓜係簽收通告都當一份功課, 交回條又當一份功課 ), 不過學校最尾果堂係功課堂, 所以學生多數係學校做左一大半有多(因為有老師睇住佢地).  假日都唔會比平日多好多, 有時仲會比平日少.  不過差唔多個個星期都有默書. 所以weekend要預時間溫默書.  如果長假期: 真係好攪笑, 係好少功課, 甚至係冇功課 不過要做讀書記錄. 叫你趁假期睇多d書.
補習:我就唔知, 我身邊有d小朋友都有出去補習. 我就冇, 我又係working mum, 又要睇個大既升中, 我都冇乜點理佢   暫時都應付到就唔去搵補習啦.

多謝哂...bb2 & 霖霖B媽咪的回覆, 好詳細和清楚.
最尾果堂係功課堂咁就好好多, 唔駛我全部跟哂, 明白家長角色很重要, 希望到時我同仔仔一齊努力, 可以快d適應到啦!
始終對步入小學新環境有點兒緊張...

回復 1# BoyBoyBoy 的帖子

唔駛擔心, 學校同家教會都會攪好多講座同分享會, 去比小一學生家長. 有時間就出席, 返得學校多, 對學校既作風了解更多, 會更好.
喇沙好多家長(我暫時接觸果d), 都係好幫手, 好nice. 佢地成日話佢地係"薪火相傳"啊!!! 佢地會好照顧我地呢d小師弟.
當然, 我估依6年唔會好輕鬆咁過, 不過, 暫時見學校同家教會都做左好多支援, 相信會比較易過...大家一齊努力啦.

大家好,我仔仔 今年 1E班呀 ^^因為家長會那裡 , 校長說 要做 讀書紀錄 , 我想問 點做呀?  係咪要寫 閱讀感想 ?

新手 , 想請教各位媽媽
thanks

回復 1# aiko666 的帖子

上年校長都有提, 不過我最後懶, 冇做. 不過唔知今年情況係咪一樣.
要做其實好簡單. 開幾欄, 有日期, 書名, 出版社(optional), 再加最後小朋友比分鐘唔鐘意本書..  1分至5分. k3剛畢業, 簡單就ok, 唔好嚇親佢地.
‹ 上一主題|下一主題