用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2011/12)
樓主: InitialD
go

LSPS 小一家長交流區(2011/12) [複製鏈接]

joemyt, can you please check PM?  Many thanks.

原帖由 Joyful 於 11-6-9 11:57 發表
我個仔都係分左入1A班,同學仔。
其實個書包係咪一定要用有校章果個嘅呢?

1a 即係同我個仔同一個班主任   1年班都係買學校書包好d, 人人用, 佢個唔同, 驚佢唔開心 ! 不過唔知係咪男仔用野粗d, 我個依家已經爛左, 9月要買另一個!

Hi La salle P1 parents,

I don't seem to have any information about buying books in the registration pack.  Do you know what book to buy and where to buy?

Many thanks for your help.

原帖由 elegant 於 11-6-10 09:10 發表

I don't seem to have any information about buying books in the registration pack.  Do you know what book to buy and where to buy?

會有一日係返學校買書, 仲可以訂埋校服. 可能係7月15日. 如果冇記錯 !

書包 , 校服和書本(書單到時去校務處取)都可以在7月15日回校搞掂 , 如無記錯 . 如錯請更正 .

原帖由 elegant 於 11-6-10 09:10 發表

在第一頁後面有寫.

有冇1E的同學仔, 可否交流吓?

暑假游泳班要學生自行更衣,沖身, 家長或傭人不得進入泳池或學校範圍.
如果阿仔未完全做到, 咁係咪唔報得?  有冇前輩指點吓, 唔該哂!

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-10 00:16 發表

1a 即係同我個仔同一個班主任   1年班都係買學校書包好d, 人人用, 佢個唔同, 驚佢唔開心 ! 不過唔知係咪男仔用野粗d, 我個依家已經爛左, 9月要買另一個! ...

好奇一問:咁個班主任好唔好?

原帖由 Joyful 於 11-6-10 18:23 發表

好奇一問:咁個班主任好唔好?

依我所知, 佢係其中一個教一年級好有經驗既老師. 好唔好就唔知, 因為個個家長要求唔同. 我個人就覺得唔錯, 有經驗, 爽快, 而且亞仔話班主任成日整野食比佢地食.
不過咁, 成班仔走埋一齊, 都幾嘈下架!!!

回復 18# joemyt 的帖子

are we gonna receive letters from school regarding the allocation of classes?

貢獻勳章

回復 51# Ibbyeung 的帖子

上週已收到學校的信+一大疊活動通告,在第一張通告的右上角寫0左亞仔的班別。

回復 6# BoyBoyBoy 的帖子

yes, finally I went to the school to get the notice in person! My son in 1E too!

話時話, 有冇人知喇沙佢點分班. 有冇精英班.

有無小朋友讀 P.1B呀 ? 想問喇沙D英文係唔係好深架 ,

喇沙有科叫 reader , 係唔係好深架 . 是用甚麼出版社的書呢? 請問有無人可以覆我呀?

原帖由 MICKY1 於 11-6-17 15:12 發表
喇沙有科叫 reader , 係唔係好深架 . 是用甚麼出版社的書呢? 請問有無人可以覆我呀?

係一本有好幾個story既英文書, 出版社要番屋企睇下先知.  呢套書已經用左好多年.

每次考兩個stories. 平時英文默書都係用佢.  一年級都唔算好深, 不過都會有深字.  如果個故事有趣d都好, 細路讀起上來無咁悶, 試過有d好悶, 我地家長幫佢溫都想睡.

test/exam題目全部都出關於故事內容既野.  有long questions, 可以既就叫亞仔背晒 worksheet 既 long questions, 因test/exam都係會出番個d.  到宜家我個仔三年級就會出一條平時無做過.

本來我都唔想叫亞仔背晒所有long questions, 佢其實都識答, 但gramma及tense有錯, 俾老師扣分.  一條5分, 扣扣下就無晒, 好唔抵.  所以二年級開始, 我就叫亞仔背晒d題目算吧了.  但都幾多架, 最好得閒背d.

貢獻勳章

Maria, 好耐無見你上黎啦,又係你出手請救新生家長的時候了。

當年如果唔係你,我就好像一隻 "盲頭烏蠅" !你地有問就快手啦 !!!

Reader 係用 Oliver & Boyd 出版的 Wide Range Readers。呢本書都幾有趣味,據知連 Maryknoll 都係用呢本 Reader。

thanks , 另外又想再請教中文科有甚麼要特別留意呀?
數學科上學期係唔係只學加減數呢? 希望再出手解答, 謝!

原帖由 joemyt 於 11-6-17 17:47 發表
Maria, 好耐無見你上黎啦,又係你出手請救新生家長的時候了。

當年如果唔係你,我就好像一隻 "盲頭烏蠅" !你地有問就快手啦 !!!

Reader 係用 Oliver & Boyd 出版的 Wide Range Readers。呢本書都幾有趣味,據知連 Marykn ...

唔好咁講啦, 人幫你, 你幫人.  我當年都係有人幫先適應得易D.  今年我都好懶, 無乜上來BK, 好彩仲有你地一班過料俾大家.

女拔都係用呢套書, 佢地無textbook, 英文就係用reader, 係個個故事都教.  今次個兩個故事都OK, 我記得2年級有幾個故事好悶, 我同個friend及我地D仔溫起上來都好辛苦.
‹ 上一主題|下一主題