用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (急)香港華仁 vs 救恩,應該怎取捨
樓主: ykha
go

(急)香港華仁 vs 救恩,應該怎取捨 [複製鏈接]

我有親戚也將入讀, 亦有朋友在救恩做, 但我也選港華.

概係華仁啦, 好多人點抽都抽唔到, 又 free of charge, 救恩學費都幾貴, 長遠黎講不如留返黎學野好過 ~

華仁有直上中學 300%揀華仁級數唔同六年學費 貼錢買差啲

醒目開學勳章

直屬中學可用最多百分之八十五學位,收返直屬小學學生(有錯請指正),但有唔少學校為保持中學水平,唔會用晒個QUOTA,據聞Maryknoll就只係收小學一半人,其他位用來收外邊學校叻人。
原帖由 ykha 於 10-11-23 16:40 發表
請問津貼中學的收生制度是怎樣的?直屬中學可以自行決定取錄直屬小學的學生的百分比或最低成績嗎?

這個我就唔清楚,但佢應有一部份學位佢自已有選擇權,另一部份就交出供其他申請(用小五小六呈分計)。但你可以睇返佢過往,佢收左幾多%佢既直屬小學學生,就略知一二。
原帖由 ykha 於 10-11-23 16:40 發表
請問津貼中學的收生制度是怎樣的?直屬中學可以自行決定取錄直屬小學的學生的百分比或最低成績嗎?

請問是哪方面差d (名氣除外)?
原帖由 ferrynferry 於 10-11-23 16:56 發表
華仁有直上中學 300%揀華仁級數唔同六年學費 貼錢買差啲

都有幾個朋友讀救恩, 救恩不是差, 不過兩者比較會揀華仁 !

請問在哪裡有這方面的資料?小學網站似乎沒有。
原帖由 steve666 於 10-11-23 16:59 發表
這個我就唔清楚,但佢應有一部份學位佢自已有選擇權,另一部份就交出供其他申請(用小五小六呈分計)。但你可以睇返佢過往,佢收左幾多%佢既直屬小學學生,就略知一二。
...

其實兩間都唔同類型,一間是比較傳统有名氣的學校,一間是比較新派活動式有愛心的学校,真的事乎你想仔仔接受那一種教學方式。
但兩間也是好好的小學!

醒目開學勳章

梗係睇教育局網站啦:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/faq_sspa0911(100901)chi(r).pdf

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/leaflet-sspa%2009-11c(4paged).pdf
原帖由 ykha 於 10-11-23 17:04 發表
請問在哪裡有這方面的資料?小學網站似乎沒有。

如果小朋友係谷得, 真係唔駛再三心兩意~

好睇小朋友係邊種氣質而去選擇.

原帖由 hauyya 於 10-11-23 17:06 發表
其實兩間都唔同類型,一間是比較傳统有名氣的學校,一間是比較新派活動式有愛心的学校,真的事乎你想仔仔接受那一種教學方式。
但兩間也是好好的小學! ...

原帖由 ykha 於 10-11-23 17:01 發表
請問是哪方面差d (名氣除外)?

請問取左活動教學,有咩會俾華仁好~

我諗既然冇乜比較,又交左留位費,咪當抽唔到咯,救恩好了.
唔駛煩.
無知是福

我有兩三個朋友個仔讀緊KYK, 佢地都唔揀返KY, 因為佢地話學校成日要佢地捐呢樣捐果樣, 唔捐又驚俾人睇少, 好煩. 同埋階級觀念好犀利, 當然如果你地係高D階級既咁無所謂啦.
津小就少好多呢D情況, 大家都係公平入黎學校讀既, 叻既唔係靠背景而係靠成績.

4姨太咁有錢都偏偏送左何B仔入華仁,佢地德育呢方面真係強.

原帖由 celialawrence 於 10-11-23 17:47 發表
我有兩三個朋友個仔讀緊KYK, 佢地都唔揀返KY, 因為佢地話學校成日要佢地捐呢樣捐果樣, 唔捐又驚俾人睇少, 好煩. 同埋階級觀念好犀利, 當然如果你地係高D階級既咁無所謂啦.
津小就少好多呢D情況, 大家都係公平入黎學 ...
無知是福

小女在救恩幼稚園畢業, 完全沒有所述事情(捐呢樣捐果樣,階級觀念).
救恩在關愛,德育做得極為出色, 採用活動探究教學. 除了在原區沒有直屬中學外, 是一間很值得考慮的小學.

原帖由 celialawrence 於 10-11-23 17:47 發表
津小就少好多呢D情況, 大家都係公平入黎學 ...

活動教學是不是比傳統功課和測考對小朋友的學習更好?如果是的話,就是一個很大的好處。

不過我比較想知多一點就讀兩間學校家長對學校的評價,特別是我提到的幾點,因為我覺得那些是比較重要的。
原帖由 ferrynferry 於 10-11-23 17:17 發表

請問取左活動教學,有咩會俾華仁好~

它好像是沒有直屬中學的,只有一間聯繫中學,給救恩畢業生30個學位,過去數年這30個學位均沒有用完。
原帖由 qqzzma 於 10-11-23 18:06 發表
小女在救恩幼稚園畢業, 完全沒有所述事情(捐呢樣捐果樣,階級觀念).
救恩在關愛,德育做得極為出色, 採用活動探究教學. 除了在原區沒有直屬中學外, 是一間很值得考慮的小學.

...
‹ 上一主題|下一主題