用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 How about 保良局顏保鈴書院?
go

How about 保良局顏保鈴書院? [複製鏈接]

Any comments?
   1    0    0    0

回覆 1# 多利是 的文章

Band 1 school and excellent language enviornment (only English and Puthongua is allowed in school) and a great variety of extra-cirruculum activities.
What else do you want to know more?

[quote]原帖由 wan2010 於 10-11-24 07:36 發表
Band 1 school ?
Band 1? 學校當然想收 band 1生 , 我相信當中亦又 band 1 生正在就讀, 但只是部份而己, 因我所認識的那幾位教會朋友的子女, 也正在此校就讀 S1. 他們只是band 2而己. 因此 , 只可說這校是 band 1 - band 2 而己.

我睇學校係睇老師對學生態度,對教學熱唔熱誠。不論學校係屬Band 1 or 2。老師無心教學,就算係band 1 中學都係死。因為小兒上年小五時,就因為一位唔好o既中文老師(無心教學嗰隻),攪到我哋啲家長好頭痕.....

Hi
請問小朋友在此校讀得開心嗎?容易適應英文環境嗎?(如小學是中文小學) 功課多嗎?
thanks
Florence

小女今年就讀 S1. 開學頭2個月,功課多到暈,課外活動又多,非常忙碌,但個女就讀得幾開心。
我由佢暑期班到9月尾都有送佢返學,見d學生及校風都冇問題,可以講幾好添。 而學校都好嚴緊下,規矩多多,比我感覺仲緊過佢小學。之前聽聞的校風問題就唔覺有啦。
出席過幾次家長會,感覺校長及老師都好有心機想做好d。
今年全級大約有成20%-30% Non-Chinese, 多數來自尼泊爾,印度,巴基斯坦,南亞等。我個女同佢地都好 friend 下,英文 尤其oral 進步不少,聽佢講電話,由小六時的唔敢講同而家算流利,實大有進步。
學校的英文程度我覺得算深,小女小學時英文都算可以 8-90分 之間。但剛剛個MID TERM TEST 竟然唔合格,差幾分。阿女話好多Chinese 都肥佬。份卷冇派番,實際有幾深就唔知了。
學校舊年自行收大約60-70人,估計應該是band 1生,放榜後收100人度,大部份應該是band 2。小女都是band 2,因派位唔理想先讀顏寶鈴
小女小學時唔迫佢都唔肯溫書,而家就自動自覺好多,好多時都自動溫書,成績雖然一般,但見佢讀得開心又積極,都有d安慰。六年小學生涯就好似發場夢咁過去了。

去年會6科考獲14分是48.9%, band 2 頭.

回覆 2# YYCPAPA 的文章

我個女都係今年讀中一,情况同你個女一樣,佢嗰班聽聞仲比其他班要求更好!雖然係好忙,但佢讀得好開心。托賴佢今次測驗成績都o.k.。
佢地學校的老師好後生,所以教得好有熱誠,聽聞佢地一定要教班學生好成績,如果唔係都好難保得住個飯碗。
係呢,唔知你介唔介意pm講我知你個女讀邊班呢?睇吓大家係咪同班同學仔先。

Hi All,
請問成績 2A2B, 叩們有機會嗎?

我去左呢間學校既open day, 感覺都幾好幾like~

想問下, 咁係未放榜後都有機會插入去呢? 洗5洗報左名先呢?

我個仔依家讀p.5.  不過佢讀得好唔開心, 成績係band 2.  我怕佢再派傳統中學會仲慘... 想知多d 佢地收生標準同interview 大約係點呢?

回覆 2# 多利是 的文章

要報名先。我舊年係第一round一月面試佢,二月就有result.

回覆 2# masterunion 的文章

pls check PM.

回覆 5# MUMMYSIK 的文章

即係band幾?操行好嗎?校內/校外有冇獎項?以上所有都會幫助申請成功的。

回覆 5# MUMMYSIK 的文章

即係band幾?操行好嗎?校內/校外有冇獎項?以上所有都會幫助申請成功的。

Hi Wan2010,
Band 2, conduct OK, 無獎, 有學習鋼琴,運動, 7月扣們機會大嗎? 還是保守啲考咗先唸, 又怕收咗唔要, 之後無得扣們, 兩頭唔到岸.
想問NLP與李國寶, 那間好啲?

回復 1# MUMMYSIK 的帖子

NPL每年都有留位俾人叩門,但到時就分秒必爭,競爭勁激烈。我自己覺得如果你鐘意間學校,不妨考咗先,因為係佢揀你多過你揀佢,若然真係考到,可以俾自己多選擇,冇問題啫。
我冇揀李國寶,因為我覺得佢嘅地冇NPL咁方便我家。

Wan2010

剛sent左pm比你,不過個pm好似有問題,唔知你收到沒有。如果收唔到,請通知再send.  Thanks a lot.
****未經本人許可, 不得轉載****

回復 17# wan2010 的帖子

Hi wan2010,

多謝你的意見!!
都是考咗為妙, 反正佢先收band 1, 免得錯過機會.

李國寶 banding 幾參痴下, b1-3都有, if 成積唔係太理想, 可以一試既
‹ 上一主題|下一主題