用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

叩門信 [複製鏈接]

想請問要唔要親身去交叩門信?洗唔洗成日去學校搵校長交信同比佢認得?多謝指點!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

個人經驗
小學唔同幼稚園, 唔會俾家長湊到入去, 所以門口有"食Q"把關, 要"捉"校長唔係易事, 我當年都試過等到夠鐘, 最後拎去校務處(好落莫啊 )
副校長有教學生, 會帶學生放學, 如果你認得副校長可以試下放學時間去"捉"佢
感覺上(個人感覺咋), 親手交, 硬係感覺好似成功D咁
不過ANYWAY, 寄又好擺低又好親手交又好, 我相信校長會睇的, 因為佢最後都收左我個女

加油
原帖由 FCObb 於 10-11-23 12:48 AM 發表
想請問要唔要親身去交叩門信?洗唔洗成日去學校搵校長交信同比佢認得?多謝指點!

Charlotte_mom:
多謝你的分享!謝問你當時要等幾耐先call waiting list ah?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-23 15:03 發表
個人經驗
小學唔同幼稚園, 唔會俾家長湊到入去, 所以門口有"食Q"把關, 要"捉"校長唔係易事, 我當年都試過等到夠鐘, 最後拎去校務處(好落莫啊 )
副校長有教學生, 會帶學生放學, 如果你認得副校長可以試下放學時 ...

醒目開學勳章 王國長老

係.....第2年既7月尾
(我仲記得我唔o係香港, 叫學校一定要等我, 我30號返香港, 31號朝早叫銀行stop左另一張學費cheque, 因為date左8月1日, 超驚險! 過左數咪唸住追得返....)

慘啦呢幾個月點過
1個月1封夠唔夠?又驚煩到校長!又驚唔夠誠意

醒目開學勳章 王國長老

岩岩收到朋友電話, 佢識人waitlist, 今朝已經去交信了 (我當年都係)
阿Q d唸, 可能今年情況會好d呢....因為遲左公佈, 家長睇晒option至決定黎唔黎註冊, 又有自行
我果時都寫呀, 派成績表又寫, 比賽又寫, 去左咩特別展覽/活動又寫(總要有個"藉口"架, 唔通寫信去話呢排涼左咩!), 拿埋拿埋真係有6,7封
原帖由 FCObb 於 10-11-23 06:51 PM 發表
慘啦呢幾個月點過
1個月1封夠唔夠?又驚煩到校長!又驚唔夠誠意

哈哈真係比你笑死我!
嘩咪好似寫日記
我今日都交咗信!

醒目開學勳章

加油吧,只要不放棄
我相信一定有回報的
以自己來說,花了2年時間去預備
港同我都聽了2年簡介會,校長問我對學校點,有沒有問題
我回答,簡介都參加了2年,上網問又問了2年,找認識的人也問了2年,完全了解學校
可能校長因此都加了分及囡囡,但最重要的是囡囡表現真的很好,活潑而有禮貌
所以,只要好似Charlotte_mom說的,一定有機會
加油

原帖由 FCObb 於 10-11-23 21:02 發表
哈哈真係比你笑死我!
嘩咪好似寫日記
我今日都交咗信!

ziyi,
多謝你的鼓勵!我都係一早已十分心儀呢間嫁, 朋友女兒已P.6 所以一直都好了解學校。但女兒interview 嗰日一反常態勁怕醜,我即時已心知不妙
我會努力,希望能和你們做同學啦!

唔好放棄呀,以我所知己有二個仔仔既同學會放棄註冊港同,waiting list一定會有機既. 加油

多謝哂你地既支持!!!
我會努力!要開始寫第2封信過一段時間又寄

上星期send左封信比校長是by email & by fax的, 今天學校有職員打來話校長已讀信並會將信存檔, 若有位就會以電話通知,  你地send左信的爸媽(唔係by hand), 係唔係都有收到呢類職員電話?..突然收到電話認真嚇死…

我問左職員係唔係今天registration deadline後就call waiting, 他話應該係, 各位waiting 爸媽, 明天留意電話啦, 我感覺上自己呢round無機會, 如果唔係, 職員可以等多1日, 有位就call我, 咁咪唔駛今日call完, 明天又call waiting的我話有位囉…

Good luck to all of us!!!

醒目開學勳章

正面些看啦,不要這樣灰
証明學校對每一封信都有看,而唔係放係櫃裡唔拆

學校連我這個剛注冊的準家長(我就差不多是99.99%一定會讀)都發了一封回應審計報告的信,所以正面看,心情好一些
小朋友是非常敏感的,先排自己唔開心時,囡囡都feel得到,不過她唔知我為什麼唔開心而已

原帖由 tautaub 於 10-11-29 11:28 發表
上星期send左封信比校長是by email & by fax的, 今天學校有職員打來話校長已讀信並會將信存檔, 若有位就會以電話通知,  你地send左信的爸媽(唔係by hand), 係唔係都有收到呢類職員電話?..突然收到電話認真嚇死…

我 ...

個人覺得港同并非一間靠誠意可以打動的學校。以我去年的經歷,職員一直都是很冷漠地說,他們只會按照面試成績的先後次序通知WAITING LIST。所以如果有時間,可寫多幾封叩門信以求自我安慰,否則就不必了。

我親身去交信嗰日下午都有職員打比我

原帖由 tautaub 於 10-11-29 11:28 發表

我 ...

醒目開學勳章 王國長老

職員都有佢地難處, 好難續個家長over the phone咁回覆幾時有位, 有幾多位, call左幾多等等

我當年真係寫左信, 叩門入左, 所以我o係呢度, o係小一版, 都不停叫家長唔好灰心 (第2間有無睇d信我就唔知, 但我知港同有睇的, 呢樣對家長黎講, 真係一個好正面既鼓勵呢)
原帖由 somuiQQ 於 10-11-29 01:55 PM 發表
個人覺得港同并非一間靠誠意可以打動的學校。以我去年的經歷,職員一直都是很冷漠地說,他們只會按照面試成績的先後次序通知WAITING LIST。所以如果有時間,可寫多幾封叩門信以求自我安慰,否則就不必了。 ...

係會看信兼電話回覆的,這一點絕不否認及抹殺。我只是想強調叩門信絕不會令到港同為你加分,從而將你的排名在WAITING LIST上提前,所以沒有時間的家長,大可不必花那么多心思在港同的叩門信上。

原帖由 somuiQQ 於 10-11-30 13:05 發表
係會看信兼電話回覆的,這一點絕不否認及抹殺。我只是想強調叩門信絕不會令到港同為你加分,從而將你的排名在WAITING LIST上提前,所以沒有時間的家長,大可不必花那么多心思在港同的叩門信上。 ...

請問你是在港同做文書的嗎? 為何這麼清楚?

I quite agree that "WAITING LIST 排名不會輕易被叩門信影響". As per my last year experience, I sent around 10 叩門信 to 港同. But finally 都係無被admitted.

叩門都叫做有機會 (0.000001% 都係機會), 吾叩就無機.

Among all the interviews, my son loves 港同 the best (I believe his performance is not bad as he can tell me >90% of the interview content, how he answers ... etc. He says he feels very happy during the interview and is eager to study at 港同). This school is the only one which he has such a good impression.  But unluckily ....

Anyway, my son and me still like 港同 very much.

P.S. We sent around 6 叩門信 to another school and got admmited in June.   

原帖由 somuiQQ 於 10-11-30 13:05 發表
係會看信兼電話回覆的,這一點絕不否認及抹殺。我只是想強調叩門信絕不會令到港同為你加分,從而將你的排名在WAITING LIST上提前,所以沒有時間的家長,大可不必花那么多心思在港同的叩門信上。 ...

‹ 上一主題|下一主題