用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局林文燦 vs保良局陳守仁
樓主: olimo
go

保良局林文燦 vs保良局陳守仁 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 mictwin 於 10-11-24 16:55 發表
today go to register, I saw the kids so naughty.....I cant see Korean, Japanese....most of them are neph..India I think

你講 LMC 定 TSL ?  咁你有無註冊呀 ?

mictwin,

can you share what make you think they are nayghty? I just want to get more idea as I will need to join the game soon~

thanks

Pls see PM

原帖由 minima726 於 10-11-24 17:10 發表
mictwin,

can you share what make you think they are nayghty? I just want to get more idea as I will need to join the game soon~

thanks

醒目開學勳章

del................................

醒目開學勳章

del........................

醒目開學勳章

原帖由 chei05 於 10-11-24 17:14 發表
點解你係註冊時已見都同分到日本和韓國之分?。。。。

係囉, 去註冊就分倒無韓國人, 日本人.

我去註冊時, 人地開緊早會, 我只係分倒黃種人同亞裔人咋喎, 而且真係好乖.  我就分唔出邊d係香港人, 日本人, 同埋韓國人喇.

我們有個菲傭,所以都會講英文
現在就再講多d啦
謝謝你

可惜亞仔讀 普通幼稚園
點都係輸蝕少少

原帖由 眼超超 於 10-11-24 09:47 發表

當然好啦, 用多d英語同小朋友交流, LMC 考嘅 其實都係日常生活用到嘅對答.  
我平時都係同佢用廣東話 + 英文對答.   
而幼稚園都係兩文三語.

原帖由 bchi 於 10-11-24 09:59 發表

LMC 只辦了四年直資, 舊舍前身係被殺校的羅富國, 年紀大過晒我地 kekeke
TSL 校舍大, 有泳池,  辦直資已經好多年, 並且非常成功.
你想小朋友去in 邊一間幼稚園都要裝備好佢地啊, 咁去到邊都冇有怕啦, 但我唔讚成去果d 小一面試, 太公式化又考唔到小朋友臨場實力.
想in LMC平時你可以同佢講多d 英文, 起碼佢識聽識講, 國語又最起碼要識講自己個名, 幾多歲, 鍾意食咩咁就ok 喇.
我個仔都係細仔黎架, 佢十一月尾. 幼稚園到現在都冇遇過

TSL真係好吸引喎,聽說LMC都會搬去農圃道,真的嗎?
其實升中校網來說,我覺得LMC好過 TSL

看你的分享,好似不是想像中咁難,都係一般的問題
我都唔打算上小一面試班,驚嚇怕亞仔
亞仔雖然愛閱讀,愛寫字和畫畫,但他比較怕丑和慢熱
這才是最難較的

現在
我有更具體的計劃
1)繼續學 Phonics
2)繼續多閱讀,多去圖書館,去博物館
3)每天帶他去做運動(跑步)
4)在家跟他用英文對話
5)鼓勵他用更完整句子說出想法和要求

mctwin,

你去了解呢間學校時, 你冇留意到呢一點 ? lmc 同tsl 都係架.
快d 做個 最後決定, 若唔鍾意就放個位出來比waiting list 的小朋友
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

原帖由 kc_01k 於 10-11-25 12:45 AM 發表

係囉, 去註冊就分倒無韓國人, 日本人.

我去註冊時, 人地開緊早會, 我只係分倒黃種人同亞裔人咋喎, 而且真係好乖.  我就分唔出邊d係香港人, 日本人, 同埋韓國人喇.

...

kc ,

老實講, 要曳的學生真係無分國籍架, 不過lmc 的自由度一定大過好多津小, 津小學生要求要靜, 乖乖唔郁. lmc d 小朋友唔會靜囉. 總之個個好似中左奬咁, 唔知佢地開心d 咩, 可能就係咁, 所以讀lmc d 小朋友個個都好鍾意返學.

以我所見,  曳的小朋友有印度人, 有中國人, 有混血兒, 所以曳真係無分國界架, kakakakakaakak
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

bchi: very much agreed yr opinion.
我今日去註册時剛剛係小息, 見到D小朋友係度跑黎跑去, 你追我,我又追你, 玩得好開心, 好多人就會認為咁係曳, 因為我地以前讀小學真係唔可以咁樣, 會被風紀擇名架, 同埋各個地方嘅CULTURE唔同, 唔代表佢地係曳!

但係 如果你都係鍾意傳統D嘅學校咁就 唔應該選LMC.
因為我都聽過1個CASE, 媽媽係1間出名嘅九龍小學任教, 但佢俾左自己個仔去TSL讀, 結果佢認為仔仔讀左TSL 之後discipline差左, P2就馬上轉番去自己任教嘅學校, 所以你想清楚先啦!

BTW, 今日我都真係見到LMC有不小白人小朋友o係度 架!
‹ 上一主題|下一主題