用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局林文燦 vs保良局陳守仁
go

保良局林文燦 vs保良局陳守仁 [複製鏈接]

其實2間都係保良局直資英小
點解好似無乜人提 林 xx
2間是否差不多?
   0    0    0    0

新d呀嘛,舊校舍新校,較多南亞小朋友.
無知是福

論環境我會喜歡 TSL 囉, 不論音樂和外語都是TSL 優勝呀 .

原帖由 brian61950 於 10-11-22 21:54 發表
新d呀嘛,舊校舍新校,較多南亞小朋友.

請問你這是說林 xx  還是 陳 xx ?

林xx,前身係羅富國.

原帖由 olimo 於 10-11-22 22:04 發表

請問你這是說林 xx  還是 陳 xx ?
無知是福

TSL has a longer histroy so more people would choose it.

LMC had 60% non chinese student, just like a economic international school. Secondary school net is also better than TSL.  I heard that it also line up with Ngo Po Ling Secondary..

對,直屬係顏保令中學
咁 LMC是否比較容易入 ?
60% non chinese?好似多左 d
原帖由 mictwin 於 10-11-23 13:55 發表
LMC had 60% non chinese student, just like a economic international school. Secondary school net is also better than TSL.  I heard that it also line up with Ngo Po Ling Secondary..

醒目開學勳章

原帖由 olimo 於 10-11-23 16:49 發表
對,直屬係顏保令中學
咁 LMC是否比較容易入 ?
60% non chinese?好似多左 d

一d都唔容易入.
1st in + 2nd in & 家長面見正副校長或主任.
小朋友都要全英interview.     
我有朋友個女係讀緊St. Cat.,  入唔倒 2nd in ,  寫信及親身搵校長, 想校長安排一次2nd in 比佢, 校長都回覆安排唔倒, 上星期四, 終於都有比佢有2nd in, 但最終佢無waiting, 亦無offer.  我朋友好唔開心.
校方都係叫佢出年6月再試第二輪.

唉,我個心真係有點亂
咁我亞仔無乜機會啦
亞仔06年12月出世的,現在讀 k2,明年報小一
當初我覺得亞仔好 baby,也不想谷他
所以只安排他讀普通幼稚園
k1學期尾開始學 phonics,
雖然現在進展良好,但很擔心不能入讀心儀學校
現在真係覺得後悔

I think most non-Chinese would be accepted by LMC. They want to create a strong multi-cultural environment.

醒目開學勳章

原帖由 ccpwagon 於 10-11-23 21:08 發表
我小孩的同學仔是日本人都被LMC收了。LMC 真係好國際。而今年真係好大競爭 !

你講緊嗰個日本人, 唔知係咪我仔排前面個小朋友, 另外我仲見有一對日本人twins小朋友, 睇 name list 佢地都被取錄咗.     
另外, 睇name list, 仲有幾個韓國小朋友都被取錄.

醒目開學勳章

原帖由 olimo 於 10-11-23 21:48 發表
唉,我個心真係有點亂
咁我亞仔無乜機會啦
亞仔06年12月出世的,現在讀 k2,明年報小一
當初我覺得亞仔好 baby,也不想谷他
所以只安排他讀普通幼稚園
k1學期尾開始學 phonics,
雖然現在進展良好,但很擔心不能入讀心儀學校
現 ...

普通幼稚園並唔代表無機會喎, 從而家開始好好裝備你小朋友, 出年迎戰, 提示就係英文對答 操 fit 啲吧.
細仔都唔代表唔得呀, LMC好 fair, 真係睇表現, 我仔同學仔, 11月尾出世, 都get offer 喎.  唔洗擔心, 做足準備功夫吧.

very difficult dont know how to chose ???
Once chose LMC, I need to given up all DSS/private school ( Point iii )

Reminder on signing of consent form
Upon signing the consent form:
i. The EDB does not need to give a Primary One Admission central allocation
place to your child.
ii. Your child’s place of P1 in school year 10‐11 in LMC is secured.
iii. Your child has given up all places assigned in any other DSS/ private school

好,我就繼續讓他多閱讀,另外操英文對答!
好唔好我平日同佢用英文溝通?
你們平日如何同小朋友操?

原帖由 kc_01k 於 10-11-23 22:23 發表

普通幼稚園並唔代表無機會喎, 從而家開始好好裝備你小朋友, 出年迎戰, 提示就係英文對答 操 fit 啲吧.
細仔都唔代表唔得呀, LMC好 fair, 真係睇表現, 我仔同學仔, 11月尾出世, 都get offer 喎.  唔洗擔心, 做足準備 ...

醒目開學勳章

原帖由 olimo 於 10-11-24 09:24 發表
好,我就繼續讓他多閱讀,另外操英文對答!
好唔好我平日同佢用英文溝通?
你們平日如何同小朋友操?

當然好啦, 用多d英語同小朋友交流, LMC 考嘅 其實都係日常生活用到嘅對答.  
我平時都係同佢用廣東話 + 英文對答.   
而幼稚園都係兩文三語.

原帖由 olimo 於 10-11-22 09:52 PM 發表
其實2間都係保良局直資英小
點解好似無乜人提 林 xx
2間是否差不多?

LMC 只辦了四年直資, 舊舍前身係被殺校的羅富國, 年紀大過晒我地 kekeke
TSL 校舍大, 有泳池,  辦直資已經好多年, 並且非常成功.
你想小朋友去in 邊一間幼稚園都要裝備好佢地啊, 咁去到邊都冇有怕啦, 但我唔讚成去果d 小一面試, 太公式化又考唔到小朋友臨場實力.
想in LMC平時你可以同佢講多d 英文, 起碼佢識聽識講, 國語又最起碼要識講自己個名, 幾多歲, 鍾意食咩咁就ok 喇.
我個仔都係細仔黎架, 佢十一月尾. 幼稚園到現在都冇遇過因佢係細仔而唔收呢個理由啊. 努力 ~~
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

today go to register, I saw the kids so naughty.....I cant see Korean, Japanese....most of them are neph..India I think
‹ 上一主題|下一主題