用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 禮賢一問
go

禮賢一問 [複製鏈接]

最近發覺身邊有很多小朋友也成功被禮小取錄, 我有一個疑問, 就是禮賢本身也有幼稚園學生可以上禮小, 為何還可以取錄很多不是禮幼學生? 是否禮小收很小禮幼生呢?
   0    0    0    0

原帖由 makjac 於 10-11-22 21:35 發表
最近發覺身邊有很多小朋友也成功被禮小取錄, 我有一個疑問, 就是禮賢本身也有幼稚園學生可以上禮小, 為何還可以取錄很多不是禮幼學生? 是否禮小收很小禮幼生呢? ...

hi, 我都想知呀, 大約幾多禮幼既小朋友會升返去禮小呢??是否需要再面試??或是好像民幼咁, k2學期尾, 老師已經會有內部評核結果呢??
有勞賜教~~

就我所知, 沒有內部評核, 與其他報名人士一同考!

原帖由 mianyang_99 於 10-11-24 09:26 發表

hi, 我都想知呀, 大約幾多禮幼既小朋友會升返去禮小呢??是否需要再面試??或是好像民幼咁, k2學期尾, 老師已經會有內部評核結果呢??
有勞賜教~~

多謝您的回覆, 您的小朋友也是禮小學生嗎?

原帖由 dorismama 於 10-11-25 07:55 發表

yes ar! primary 1

原帖由 makjac 於 10-11-25 10:56 發表
多謝您的回覆, 您的小朋友也是禮小學生嗎?

補充一點, 禮幼的學生是會有分加的, 即比非禮幼生多一點分數, 但總體都要看臨場表現!

原帖由 dorismama 於 10-11-25 07:55 發表

我都想問下有無考生係reject架?因在這forum只見有好多都accept, waiting 較少,但就未見有人收reject letter.

原帖由 makjac 於 10-11-22 21:35 發表
最近發覺身邊有很多小朋友也成功被禮小取錄, 我有一個疑問, 就是禮賢本身也有幼稚園學生可以上禮小, 為何還可以取錄很多不是禮幼學生? 是否禮小收很小禮幼生呢? ...

因為好多禮幼的學生, 都不會返去禮小的, 我仔個班同學, 有好多都收, 但真係上禮小的, 就只有10位同學..
因此, 學校會多收學生, 因為, 總有部分學生會走的, 一年級開學後, 有人走, 2年級開學後, 都好似有人走..

原帖由 smallpig 於 10-12-2 17:05 發表
我都想問下有無考生係reject架?因在這forum只見有好多都accept, waiting 較少,但就未見有人收reject letter.

我記得係有禮幼同學被reject的..
‹ 上一主題|下一主題