用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~ ...
go

聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~  

聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~http://www.skhhcw.edu.hk/webnew2/index.htm

註冊了,大家註冊未呀?

UP UP UP UP

有冇2011年9月份升P.1聖公會何澤芸小學(長享)ga媽咪呀~

UP  UP UP UP UP UP

UP UP UP UP UP UP

UP UP UP UP UP UP

你好! 我都打算會入讀呢間,雖然我未正式有位,但我2甲乙都選佢第一,應該都可以入到。你點解會揀佢既,大家交流下。老實講好少人會直接揀佢。

唔知最後妳係唔係入左依間學校呢? 觀校完,我同老公都鐘意依間學校,我地唔想讀太谷同太多功課的學校,我要返工,冇咁多時間可以同小朋友做功課。

妳呢,點解首撰依間學校。

原帖由 小韋寶 於 11-3-24 12:30 PM 發表
你好! 我都打算會入讀呢間,雖然我未正式有位,但我2甲乙都選佢第一,應該都可以入到。你點解會揀佢既,大家交流下。老實講好少人會直接揀佢。

今日返左學校

參加<普教中>6月18日回校面談。
8月8-11日等書單同交費
8月27日8:45-2:00試學日,家長可以一齊。
9月1-7日8:05-12:50開學禮,課室常規,秩
序訓練等
9月8日就正式全日制上課。

醒目開學勳章

其實阿囡入咗青衣邨嗰間,我想問下2間有咩分別架??THX

626,
我哋好好彩,第一派中咗,好開心。我都係貪佢冇其他咁谷,老師睇落好似比較嚴。說實話,我女亦資質平庸,去到世德,主恩真係死路一條實墊底。我亦會轉返半日工,自己跟番佢功課,希望佢打好番個根底先。

呢間最唔好既地方就係被屋村包圍,我諗都會好多新移民,不過我有教書既朋友講呢類新移民好勤力,比起啲香港公主王子態度好得多,希望我女都可以從中學到另一方面既嘢,只要唔學壞就得。

原帖由 626mama 於 11-6-7 14:46 發表
唔知最後妳係唔係入左依間學校呢? 觀校完,我同老公都鐘意依間學校,我地唔想讀太谷同太多功課的學校,我要返工,冇咁多時間可以同小朋友做功課。

妳呢,點解首撰依間學校。

...

我哋都報咗普中班,我哋寫咗11點返去考,你哋幾點??

原帖由 626mama 於 11-6-7 14:50 發表
今日返左學校

參加6月18日回校面談。
8月8-11日等書單同交費
8月27日8:45-2:00試學日,家長可以一齊。
9月1-7日8:05-12:50開學禮,課室常規,秩
序訓練等
9月8日就正式全日制上課。 ...

ChammyMAMA,

我都唔知有咩大分別,只知青衣邨果間之前係長享的下午班。

原帖由 ChammyMAMA 於 11-6-7 06:38 PM 發表
其實阿囡入咗青衣邨嗰間,我想問下2間有咩分別架??THX

小韋寶,

唔好意思,我成日見小人入黎,我都小左入黎,而家有妳,我日日都入黎LU,呵呵。

老師好多都10年或以上,老師好小走,資心D真好好多。

世德,主恩我都從來唔考慮,谷得利害的學校唔適合我仔讀,我唔想都唔鐘意。

妳轉返半日工,自己跟番佢功課,真係羨慕死我喇。我唔得呀!所以安排小朋友一放學就去某地方比人教佢做功課,等我放工回家再跟唔洗用咁多時間,我仔寫字比較慢,等我放工先做功課,我怕佢訓唔夠。

我剛剛聽朋友講,這間新移民多,如果新移民好勤力一齊比心機學習都係好事。

只要唔學壞就得。----好有同感

原帖由 小韋寶 於 11-6-10 12:57 PM 發表
626,
我哋好好彩,第一派中咗,好開心。我都係貪佢冇其他咁谷,老師睇落好似比較嚴。說實話,我女亦資質平庸,去到世德,主恩真係死路一條實墊底。我亦會轉返半日工,自己跟番佢功課,希望佢打好番個根底先。

呢間最唔好既 ...

小韋寶 ,

我地寫左10:00-10:30返去考,
妳11:00可能撞唔到喇。

祝大家都成功啦,哈哈...自已祝埋自已。

原帖由 小韋寶 於 11-6-10 02:54 PM 發表
我哋都報咗普中班,我哋寫咗11點返去考,你哋幾點??

其實我本身唔想個女入普中班,我覺得佢搞唔掂,我會小一同佢補,好彩我本身普通話都叫過得去可以幫到佢。我祝你成功。

原帖由 626mama 於 11-6-16 13:17 發表
小韋寶 ,

我地寫左10:00-10:30返去考,
妳11:00可能撞唔到喇。

祝大家都成功啦,哈哈...自已祝埋自已。

小韋寶 ,

妳唔想入"普中班"可以填唔入架。點解妳又報名?

不過妳ok可以教小朋友,我小朋友幼稚園學了四年,我見佢聽同簡單講都ok,所以試下。

原帖由 小韋寶 於 11-6-17 11:54 AM 發表
其實我本身唔想個女入普中班,我覺得佢搞唔掂,我會小一同佢補,好彩我本身普通話都叫過得去可以幫到佢。我祝你成功。

我知呀,因為當日註冊係爸爸上去,我都有同佢提過普中班。佢竟然同阿女申請咗,咁惟有去試下啦,不過我相信佢亦唔會逹標。

原帖由 626mama 於 11-6-17 13:47 發表
小韋寶 ,

妳唔想入"普中班"可以填唔入架。點解妳又報名?

不過妳ok可以教小朋友,我小朋友幼稚園學了四年,我見佢聽同簡單講都ok,所以試下。

...

回復 1# 小韋寶 的帖子

小韋寶,

哦,原來係咁。我去註冊果日,見到老人家去,可能小朋友家唔方便放假,我見老師問佢地報唔報時佢地都心大心細,唔感下決定。