用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道事件
go

真道事件 [複製鏈接]

一直以來本人都祇看而不多回覆.
但這一星期我看了真道事件,有感而發:
我們身為父母,教導兒女待人以誠
有禮向上,正直不柯,除了學習還以
身作則教導子女如何做人處事,未來在
社會成為一個有用的人...
但很無奈看見一些版友狂鬧此校,
本人不明所以?是否狂鬧此校,會令自己兒女
會得益嗎?難道此校倒閉(當然不會這麼容易)
你們的兒女會學業猛進嗎?
大家也為兒女選了合適的學校,現在,
毗鄰學校稍有負面消息出現,不知何故,
四方八面狂插不停,那些版友,請細心想想
如果過去一星期差不多每天埋首電腦前,做一些損人而不利己的事,倒不如花這些時間照顧家庭伴倍子女.
如果給自己兒女知道自己埋首電腦前做一些損人而不利己的事,自己怎以身作則?

真道事件背後原因,負面消息出現全是報章披露,
單憑傳媒報導,而過去一星期差不多每天都埋首電腦前狂插真道,做一些損人而不利己的事, 我相信理性的家長們, 既是家長又有子女,這當然不會是有趣的事..是嗎?

我覺得真道學生和他們家長是無辜的,當然這是自由論壇,?狂插真道的仍然在此說什也可以...
多些照顧家庭伴倍子女以身作則才是父母的責任.
如果校長犯法,執法機構會執行行動..
落井下石,做一些損人而不利己的事,並不有趣,更不是理性的家長們的所為吧!
我相信這裡大部份都是理性的家長..

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

所以我都唔出聲了
件事真相係點都未知, 雖然有少部分die hard fans, 但我相信大部分家長都好擔心同想解決事情
我會唸: 如果件事發生o係我小朋友既學校, 做家長心裡咩感受? 立刻轉校嗎? 選擇無條件相信? 定係點...無論如何, 一定會好不安
我讚成你講, 我都想知道究竟發生咩事, 但狂插間學校, 有幫助嗎?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-21 18:45 發表
所以我都唔出聲了
件事真相係點都未知, 雖然有少部分die hard fans, 但我相信大部分家長都好擔心同想解決事情
我會唸: 如果件事發生o係我小朋友既學校, 做家長心裡咩感受? 立刻轉校嗎? 選擇無條件相信? 定係點...無 ...

Charlotte_mom,

真道並唔係歌迷會,唔係由所謂die hard fans建立的,如果係fans,之前多次危機,啲家長一早走哂啦。

而真道家長唔會只係透過互聯網呢個渠道得知學校嘅事,我哋仲有好多家長晚會、公開課、茶聚、家長義工團、家長合唱團、家長會等等,可以清楚得知學校動向,很多時係丘校長親自講俾家長聽,比純粹互聯網可信得多吧。

互聯網最大問題,係大家隱藏身份,對留言不用負責,所以有啲人會插得好過份,甚至扮「真道家長」鬧學校,呢啲行為根本係懦夫行為,不值一哂。(我認識嘅真道嘅家長,並唔係咁冇道德嘅)

真道書院視家長係伙伴,家校關係比外間所想像更緊密。香港學校可以重視家長到咁高嘅地步,家長們士氣又點會唔高呢。

今次件事,外間所知都只係憑審計署個報告(無校名及描述概括)同埋傳媒揣測,實情並非全部,而且有「有心人」將所有罪名推哂俾真道,居心叵測。當然,遇著呢件事,作為真道家長,換轉係你都會擔心,但學校對內透明度好高,呢件事後,校方已經立即作出合適反應,令我對學校信心更大。

我都有d同感,因為傳媒未有嚴謹核實所有資料而即時開名,教育局及核數處遲遲拒絕公布學校名稱,令開名學校飽受不公平對待。(陰謀論 - 核數目標是教育局管理不善、誤中副車,我係孫公都唵口笑,傳媒水準低劣之過。)

今日21-11-2010 明報副刊有前直資校長爆教育局的無能及混亂,尤其是提到用直資學校幫助以前左派學校發展。現在我明白點解有d好好既小學想擴充十年不果,大多數左派學校又新又舊令人羨慕。

20-11-2010明報 李先知訪問飯焦亦可一讀。

某學校d die hard fans 亦促成此事,我以前都領教過,不理你的問題是否有事實根據,都當你是挑釁,鼓勵該校家長唔好回應或者返去該校forum討論。俾人感覺報喜不報憂,校長及學校一定正確,令人側目。今次斷正,實俾人狂插........ 事實雙方都要檢討。

申報利益,我的兒子無申請該校,讀其他DSS既IB。

對真道我唔熟悉, 只係睇報紙知呢件事, 但亦無表達過咩意見, 始終我唔係當事人, 唔清楚報紙講既有幾多真幾多唔係. 但的確, 狂插狂鬧對自己唔會有益處, 換轉我小朋友如果在真道讀緊, 真係會好傷心&心up, 亦唔知應點做, 希望校方都可以(可能亦已經做左)向家長有清楚交代, 釋除佢地既疑慮.

除左真道事件, 播道事件都一樣, 本來係大家好鍾意既學校, 因為面試結果既安排俾人狂插, 我都覺得佢安排係有不善, 但好多被reject既人就狂鬧狂丙, 先係話有幼稚園被black-list, 再希望佢地無人報下年殺校, 再而話interviewer有咖哩雞/唔專心, 再而就係狂插校長自大鍾意俾人刷鞋, 仲要鬧到一文不值, 唔通咁丙法對自己有益? 不停咁放毒針彈人地自己又會有好處?

需知審計署長都話十間DSS 9間有問題, 只係問題係大係小, 唔通你報/讀果間就乜問題都無? 只係未被發現或者因為種種原因未被發表吧? 我都想知有邊間DSS係perfect既. 希望各位尊重自己亦識得尊重人地, 呢度係open forum, 大家可以發表意見, 但唔代表可以講d損人不利已既說話, 希望大家保持討論區既和諧氣氛!

歡迎你,這位新會員.

原帖由 Nozomi 於 10-11-21 18:19 發表

一直以來本人都祇看而不多回覆.
但這一星期我看了真道事件,有感而發:
我們身為父母,教導兒女待人以誠
有禮向上,正直不柯,除了學習還以
身作則教導子女如何做人處事,未來在
社會成為一個有用的人...
但很無奈看見一 ...
無知是福

咁我算唔算新會員?
唔駛陰謀論諗人既, 都係睇講既野合唔合理既姐

原帖由 brian61950 於 10-11-21 19:42 發表
歡迎你,這位新會員.

原帖由 ANChan59 於 10-11-21 19:35 發表
我都有d同感,因為傳媒未有嚴謹核實所有資料而即時開名,教育局及核數處遲遲拒絕公布學校名稱,令開名學校飽受不公平對待。(陰謀論 - 核數目標是教育局管理不善、誤中副車,我係孫公都唵口笑,傳媒水準低劣之過。)

今日21-11- ...
申報利益,我的兒子無申請該校,讀其他DSS既IB。

為什麼刻意申報利益?BK留言會有人追究嗎?抑或你怕被人以為你某校家長,會對你不敬?
一向看你留言的人,應該都知道你兒子是某頂級DSS IB Stream的學生。 :)

也歡迎你,你要點諗我冇所謂,我好鐘意上呢度架,多多指教.

原帖由 能得利 於 10-11-21 19:44 發表
咁我算唔算新會員?
唔駛陰謀論諗人既, 都係睇講既野合唔合理既姐

無知是福

其實我睇完咁多有關真道既topic,不停狂插真道既都係某幾位會員,佢地真係好活躍,不得不寫個服字,日日埋頭苦幹响BK狂插,少d精神同毅力都唔掂!依家只揭發左一間直資有問題就已經咁唔得閒,遲d如果教育處公佈埋其他有問題學校,我相信佢地連食飯都唔得閒!

原帖由 mscmit 於 10-11-21 19:44 發表
為什麼刻意申報利益?BK留言會有人追究嗎?抑或你怕被人以為你某校家長,會對你不敬?
一向看你留言的人,應該都知道你兒子是某頂級DSS IB Stream的學生。 :) ...

In another post, I query why TVB quoted Logos without clarify with the audit report. Then parents in BK challenged me either staff or parents of Logos. May be I am too sensitive or you?

Back to the nutshell, what's your comment on my saying?

原帖由 ChristyMammy 於 10-11-21 20:14 發表
其實我睇完咁多有關真道既topic,不停狂插真道既都係某幾位會員,佢地真係好活躍,不得不寫個服字,日日埋頭苦幹响BK狂插,少d精神同毅力都唔掂!依家只揭發左一間直資有問題就已經咁唔得閒,遲d如果教育處公佈埋其他有問題 ...

They won't, they may aim at one school only. Did they challenged LPCUWC and HSCC.....?

又係wor, 來來去去都係嗰幾個會員狂插.

原帖由 ANChan59 於 10-11-21 20:20 發表

They won't, they may aim at one school only. Did they challenged LPCUWC and HSCC.....?

大家的孩子都在不同學校成長,各校亦有各校的專長,毗鄰學校同時考IBDP/HKDSE又好,校長被指這樣那樣都好, 歸根究底與我們不在真道
讀的小朋友有何關係呢..?

人家同時考IBDP/HKDSE也好, 搞IB 成功與否也好對我們的孩子既沒有任何關係更無任何好處..

人家搞IB 成功與否,人家同時考IBDP/HKDSE,難道他們的家長比我這局外人清楚?

這些根本不用局外人指指點點吧...

難道毗鄰學校倒閉了,我的孩子便會成績進步嗎?
難道毗鄰學校倒閉了,我的孩子便會肥了幾磅?

我不覺得人家"衰"了什麼,我會覺得愉快!
大家討論和諧傾談便好了....花這些時間照顧家庭伴倍子女更勝埋頭苦幹响BK狂插別人學校.

每一個孩子都是可教的..每一個孩子都是父母的寶貝,真道的孩子也一樣..

理性的家長們決不會做一些對己對人對自己亳益處的事..

Of course it does related to me..

we are tax payers. our kids are in the educational system. These examples of mishandling if persistently happened or tolerated... more and more kids will be affected not in this specific school, but in more DSS school..

We have small kids coming, of course I do care...why not??

原帖由 Nozomi 於 10-11-21 22:38 發表
大家的孩子都在不同學校成長,各校亦有各校的專長,毗鄰學校同時考IBDP/HKDSE又好,校長被指這樣那樣都好, 歸根究底與我們不在真道
讀的小朋友有何關係呢..?

人家同時考IBDP/HKDSE也好, 搞IB 成功與否也好對我們的孩子 ...

motherotk,說得好!
D fans 醒吥啦!而家唔喺劃地為王,特首都唔可以唔俾人講,做錯嘅人可以不斷掩飾,反而去問責嘅人,俾人話多事!咩世界.......

No, not aim at one school only, I mentioned three to four DSS schools, not only LOGO. These are the schools that I have experienced in the past few years for the P1 applications..

I have gone through the following DSS applications in the past few  including SPCC; DBS, DGS, TSL, Logo, GT. Pui Kiu, EC, HKUxx and other private schools..

So you know I have critized or with good comments on few schools in this forum, not all whatever they accept my kids or not..

原帖由 ANChan59 於 10-11-21 20:20 發表

原帖由 motherotk 於 10-11-22 07:10 發表
Of course it does related to me..

we are tax payers. our kids are in the educational system. These examples of mishandling if persistently happened or tolerated... more and more kids will be affected ...

Very easy, you can ignore all the DSS. (Subject to the Audit Dept alleged that total 9 nos. from the 10 nos. of DSS were found problems)

I just think as parents, we spend the time to take care  our families and kids rather than blame another school here.

Back to the core problem, I do agree an abuse the resource from the Govn't if the management layer of the DSS who found mishandling and misconduct cannot be tolerated.
‹ 上一主題|下一主題