用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ABC-DAD
go

回覆 2# 傻女B 的文章

恭喜你,RELAX,放完暑假之後先開始中學生嘅新生活MA 三月至七月會做乜呢?

上年有同學在分班試之後註冊

升中選校嘅戰略有好多,成績好嘅,家長一早決定去津中,但亦報SPCC及其他直資,知道直資收係一個指標,咁等自行嘅機會同信心亦大D啦,再者重有封信可以七月要揾其他學校,我以前都有報QX,註册之後佢叫IN,都有心動想去,又有另一間在手,好定,但阿仔話咁唔啱,前2 間男校佢好鐘意,環境同氣氛都好好,不過佢自己接受左SPCC,唔去讀其他就唔想去IN。到早幾日同佢講開都話維持原來選擇啱佢多D﹗
如題,相信有同學之後WITHDRAW 左去其他學校註冊。

回覆 170# 傻女B 的文章

唔駛擔心,set越低人數越少,相對照顧又多D,今次分set唔代表哂能力,F1升F2考完試再分set先至係能力表現。F1要努力D。你個小朋友係spcc會有壓力但會好開心,因為裏面讀書氣氛好好,個個都好勤力。

近來午膳,去左玩TABLETENNIS 同 羽毛球,同埋佢上PE都會去GYM度,如九月用新校舍就更多地方 。

silly question - we gave the form and they didn't give us any proof for receiving our forms. if they lost the P6 student record form and said that they never receive??

原帖由 傻女B 於 11-3-22 14:36 發表
星期六交左表, 而家等緊26號考分set試, 好緊張呀!希望亞女考得好d啦::" />

原帖由 ABC-DAD 於 11-3-22 19:54 發表
升中選校嘅戰略有好多,成績好嘅,家長一早決定去津中,但亦報SPCC及其他直資,知道直資收係一個指標,咁等自行嘅機會同信心亦大D啦,再者重有封信可以七月要揾其他學校,我以前都有報QX,註册之後佢叫IN,都有心動想去,又有另一間在手, ...

我細仔當年都係咁, 兩間直資收左, 都重去QX同SJX面試, 不過因為我地果區冇好band1學校, 又警QX唔夠全港人爭, 抽獎又驚唔夠人好運, 所以都係揀入spcc(其實佢另一間直資都唔使錢, 不過程度冇咁高, 所以唔讀), 不過我地都有試扣QX門......
佢係QX面試時, 同另一個考生傾開, 原來佢地報考有3間學校係一樣 ^.^.

原帖由 DoubleOs 於 11-3-23 15:27 發表
silly question - we gave the form and they didn't give us any proof for receiving our forms. if they lost the P6 student record form and said that they never receive??

You gave the P6 student record form and complete registration, then they gave you the information file and registration documents in return.

手續未完

家長交左張'P6 student record' 係表示接受學校嘅offer啫。
1.學校要向EDB出示接受左嘅學生Student records。
2.家長要在小學俾嗰張統一派位表寫上已被那一間學校收了,交回EDB。(唔漏得,自己攪錯,就大件事,不過你同小學班主任講,佢應該會小心同你對清楚)
3.等七月出派位通知,家長會見到spcc嗰名係上面。
4.家長在限期內到學校正式註冊
5.有問題到時小學或中學會幫你,學生派得好,佢地都好緊張結果,而且分班試都考埋,無乜好担心喎﹗諗下開學前做乜好過。 決定權係家長自己手上。做左自己要做嘅就得啦。

原帖由 DoubleOs 於 11-3-23 15:27 發表

跟你學嘢啦。^0^ ^=^,咁你大嗰(1/2?)個畢業未呀?

原帖由 LittleKidult 於 11-3-23 16:08 發表

我細仔當年都係咁, 兩間直資收左, 都重去QX同SJX面試, 不過因為我地果區冇好band1學校, 又警QX唔夠全港人爭, 抽獎又驚唔夠人好運, 所以都係揀入spcc(其實佢另一間直資都唔使錢, 不過程度冇咁高, 所以唔讀), 不過我 ...

家長也敬師

請間有無家長知點運作呢?

e-class 嘅parent notice 提過,我唔清楚係點,請指教﹗

感激

22/3 announcement

SPCC is now an authorised IB World School.
2013年會有第一批IBDP嘅同學畢業。

以後希望你多多指教 !

原帖由 One-Mama 於 11-3-22 16:50 發表
別太緊張呢! 近月來囡囡(小六生)要面對好多EXAM, 面試, TEST, 評估 等等, 都不容易, 多鼓勵, 少擔憂!  祝女兒有愉快既新學年!

4月頭要考試, 跟住去畢業營, Easter 會去旅行(因為暑假可能無時間, 要操下亞女, 如果唔係追唔上就慘喇)

真係好多謝各位BK家長的資訊!

原帖由 ABC-DAD 於 11-3-22 18:55 發表
恭喜你,RELAX,放完暑假之後先開始中學生嘅新生活MA 三月至七月會做乜呢?

回覆 1# 傻女B 的文章

考完試去旅行,好應該,要好好享受下個假期。 ,想八吓有乜方法谷呢,佢地暑假嘅bridging course 都好充實下架。玩開心D,有機會再交流下。

在 e-content F.3 briefing 見過兩個PPT檔案關於ROP。 較早期D相有3日canoeing 訓練,新嘅就只見到mountain bike training 。內容都幾吸引下,重有成5日遠足,正﹗

http://www.idebate.hk/?p=2040

HYP 中文辨論隊老師的訪問。
係podcast 聽得幾舒服

其實我都唔知點谷,由小三開始我完全無理佢學校d嘢, 最叻都係買d exercises 比佢做, 好過無啫.

想請教下 : 通告寫 bridging course 係自由參加, 其實應唔應該參加呢?

原帖由 ABC-DAD 於 11-3-25 11:47 發表
考完試去旅行,好應該,要好好享受下個假期。 ,想八吓有乜方法谷呢,佢地暑假嘅bridging course 都好充實下架。玩開心D,有機會再交流下。 ...

回覆 1# 傻女B 的文章

我地上一年有參加嘅。佢自己學吓返學放學,掌握番好D時間,識下朋友咁;學嘅野都好有用。自由參與就自己諗囉。無記錯係免費嘅。早D熟習下人和環境都係我嘅考慮因素。分2段上,中間十幾日去旅行都有時間

回覆 197# 傻女B 的文章

當然參加,早D識新同學。都有嘢學,而且又開心!免費嘅!

回覆 197# 傻女B 的文章

I think bridging course is good for your child to build-up relation w/ classmates, familiar w/ traffic route & school environment.  As a whole, it did help my girl to accomodate her new school life in SPCC.  In fact, she got some friends already in her bridging course last year.
‹ 上一主題|下一主題