用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 N class to K class幾時可以收到通知
樓主: mousegirl
go

N class to K class幾時可以收到通知 [複製鏈接]

記得八月尾的家長會, 我問過班主任有關如何評估或其他準則決定小朋友去留, 她親口表示:「其實一直以來,學校用什麼準則去定學生可否留得低,我們都不是太清楚。」那時, 我的表情是 O咀!

原帖由 MyTeddyBear 於 10-11-28 06:14 發表
Refer to more independent: my daughter can tell when she wants to go toilet. But as I know, some child who promote to k1 that still using diaper!!
For better ability to take care of themselves: my d ...

can your girl sit still? can she follow teachers instruction? anyways, these are just my guess, better call the teacher tomorrow and submit a letter asap if you do like km.

good luck!

Thank you elmolly.
I will try to ask our class teacher to find out the problem...

原帖由 elmolly 於 10-11-29 00:11 發表

can your girl sit still? can she follow teachers instruction? anyways, these are just my guess, better call the teacher tomorrow and submit a letter asap if you do like km.

good luck!

我估計唔會因為請假去面試而輪為waiting list, 因我仔仔病咗都請咗一星期假,星期五都收到升K1的信. 我提議向老師問清楚原因,以表示你的誠意.
原帖由 ynlee0504 於 10-11-27 23:38 發表
昨天晚上見到封waiting 信,真的有點嬲到眼火爆。當初入讀n1時,都看了不少媽咪話學校n1上k1時要頂得住那種坐過山車的感覺。但當時針唔吉到肉唔知痛。

但我仍一直有跟班主任保持溝通,每次必問小朋友有什麼地方要改進, ...

講真我上年都有請假去SC面試,我唔覺得去面試就唔收返,因為我個女都係收返o既,我同意elmolly所講KM係鍾意收D自理能力比較高,坐定定o既小朋友,我個女都係呢D。

如果真係唔好彩waiting o既朋友,真係寫o下信俾校長同班主任啦,我o地班真係有人寫過而且又成功咗o既。

原帖由 Smallpigbb 於 10-11-30 00:31 發表
講真我上年都有請假去SC面試,我唔覺得去面試就唔收返,因為我個女都係收返o既,我同意elmolly所講KM係鍾意收D自理能力比較高,坐定定o既小朋友,我個女都係呢D。

如果真係唔好彩waiting o既朋友,真係寫o下信俾校長同班主任啦, ...

講開我都有請假去in, 無問題呀, 有收返.

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔係坐唔定一定唔收~
我個曳人依然咁曳~
恐龍家

SC收咗我個仔,我已立即通知劍明校長放返個K1位畀waiting的同學仔,因為我都係為人母親知道unsecure 的心情,祝願有心等劍明的家長可以入讀,其實呀仔讀咗短短四個月N我都好鍾意劍明,老師真係好有愛心,又教到呀仔行為上改善好多,學術上亦都得益不少. 在此要多謝朱校長,黃老師同Ms.Bernaddet,萍姐等人給予小兒有一個愉快的學校生活.  因為老公鍾意SC才要轉校,真係有小小唔捨得,希望仔仔日後同樣可以讀得開心啦.
原帖由 Smallpigbb 於 10-11-30 00:31 發表

如果真係唔好彩waiting o既朋友,真係寫o下信俾校長同班主任啦, ...

我係路過,想講下我去年的情況!
小朋友N1表現一般,坐唔定,所以收到收番讀K1信都唔甘老定,打去問班主任,班主任話所有assessment report係由校長過目,由校長決定邊個可以留低,所以他們老師都唔知凖則係點!所以,我覺得校長會參考埋小朋友外其他因素。。。
我都係有請假去in SC, 全年無做家長義工! 有得上K1
不過,我想告訴大家我好開心比我個小朋友讀番KM,好在各方面都好平均,又鈡意做功課!所以,如果好想讀番KM,一定要寫信,比多少少誠意,聼講去年後補入番都唔少!我都知後補身分有點難受,但條路如果對小朋友好,就要爭取,他日我們還要面對更多幻多幻失的情況呢(我指小一面試!!!)
‹ 上一主題|下一主題