用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 N class to K class幾時可以收到通知
go

N class to K class幾時可以收到通知 [複製鏈接]

如題!大家分享吓

有無人已收到通知

聽講上年呢個時候差唔多知
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我有個blog友話我知.. 呢個星期尾
恐龍家

請問你個Blog友係唔係都係N class家長呀
如果真係呢個星期尾就好喇 唔使心掛掛
但我想知其實會收返幾多小朋友?

另外我想問你小朋友升咗上K1你感覺如何?多唔多功課?
原帖由 小曳人 於 10-11-24 11:18 發表
我有個blog友話我知.. 呢個星期尾

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mousegirl 於 10-11-24 18:33 發表
請問你個Blog友係唔係都係N class家長呀
如果真係呢個星期尾就好喇 唔使心掛掛mouth:" />
但我想知其實會收返幾多小朋友?

另外我想問你小朋友升咗上K1你感覺如何?多唔多功課?
...

係呀~ 佢嘅小朋友讀緊N班
大約70%會收到信通知要交留位費, 其他嘅會收waiting信, 但係就算係waiting, 表現吓誠意嘅, 都有機會留返低架! 因為有好多小朋友收生收到其他offer就會放棄已留嘅位!
功課日日有, 2-3樣, 每樣兩版, 都係圈吓嘢, 油吓顏色, 仲有運筆練習, 無乜難度! 係頭一個月阿仔/我/工人都唔係成日記得日日要做功課, 有時搞到臨瞓先做.. 但係呢個月無咁大頭蝦喇, 我晚影返到去都自己做哂功課! 我有時懶到唔check添!

感覺~ 幾好! 個曳豬N班時唔講學校嘅嘢, 最多唱吓歌, 今年會唱phonics嘅歌仔, 好似真係學緊嘢咁! (學校教嘅嘢, 好多佢本身已經識, 所以今年個感覺有d新鮮~)

我最大貢獻係每日講故事囉~ 然後填好佢份讀書報告!
恐龍家

Yesterday I asked my son's N Class NET Teacher who said most probably will distribue the letter to us on next week, but not this week.  I am still wondering whether register at other kindergarten for place safe.
原帖由 小曳人 於 10-11-26 11:15 發表

係呀~ 佢嘅小朋友讀緊N班
大約70%會收到信通知要交留位費, 其他嘅會收waiting信, 但係就算係waiting, 表現吓誠意嘅, 都有機會留返低架! 因為有好多小朋友收生收到其他offer就會放棄已留嘅位!
功課日日有, 2-3樣, 每 ...

Rexmummy,

But My daughter's NET teacher also tell me today have result

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個blog友收到好消息喇!!!
返屋企check吓通告袋啦!!!
恐龍家

Thank you

收到信交留位費啦

I only receive the letter for waiting list today.

My daughter also got a waiting offer... so sad!
Can anyone tell me what's the standard for got the k1 offer... But I don't understand why my daughter will be out!
My daughter can got "g" grade on the handbook of all the items. (except cleanliness got "ex")
Can somebody tell me how to do!! Help!!

醒目開學勳章

原帖由 celinapang 於 10-11-26 23:22 發表
I only receive the letter for waiting list today.

如果你真係想留低讀K1, 搵日兩公婆一齊搵班主任表達你地想小朋友留低讀K1的意願. 佢地好快(聖誕節前)會比信叫你交留位費, 我當初都係咁, 大仔讀緊K1喇.

Thank you for your advice.
But can you tell me why km gave your child the waiting offer?? And they can gave you a reasonlible answer to you?
Thanks for your help!

原帖由 LMCK 於 10-11-27 20:31 發表

如果你真係想留低讀K1, 搵日兩公婆一齊搵班主任表達你地想小朋友留低讀K1的意願. 佢地好快(聖誕節前)會比信叫你交留位費, 我當初都係咁, 大仔讀緊K1喇. ...

回覆 11# MyTeddyBear 的文章

容大問一句, 1. 你有否in St Catherine, 及是在星期五請假去?  如是, 你覺得有關係嗎?

No...I gave up st.cat interview.
As I know, many students take the leave on that date, if km really out all of them, I think it is not fair!!

原帖由 jantwe02 於 10-11-27 22:37 發表
容大問一句, 1. 你有否in St Catherine, 及是在星期五請假去?  如是, 你覺得有關係嗎?

原帖由 MyTeddyBear 於 10-11-27 19:37 發表
My daughter also got a waiting offer... so sad!
Can anyone tell me what's the standard for got the k1 offer... But I don't understand why my daughter will be out!
My daughter can got "g" grade on the ...

from my personal observation, they seemed to prefer kids who are more independent and with better ability to take care of themselves.

昨天晚上見到封waiting 信,真的有點嬲到眼火爆。當初入讀n1時,都看了不少媽咪話學校n1上k1時要頂得住那種坐過山車的感覺。但當時針唔吉到肉唔知痛。

但我仍一直有跟班主任保持溝通,每次必問小朋友有什麼地方要改進,不是全因原校升學關係,而是為對小朋友個人成長的監察。

個多星期前,班主任還親口對我說小朋友表現非常好,相對剛入學時有好大的進步,各老師也很喜愛小朋友,叫我完全不用擔心。之前看了評估報告亦跟班主任討論過,沒有大問題。但最後給我這樣一個結果。追問老師點解,結果是一論沒結果的對話。腦裡只有十萬個為什麼... 若小朋友真的有什麼做得不好,你一早坦白跟我講,我必定甘心,但這樣的沒有透明度,叫我如何順氣????令人為之氣結。小朋友的表現一直都受各老師的讚賞,為何今天突然要變成執人二攤,去求人先才可換回個位回來。好失望這樣的不明不白.....

不排除有很多其他家長覺得有其他學校比KM好。但我跟小朋友去其他學校面試,全因以防萬一小朋友未能原校升k1,是學校的制度逼使我去面試,如果現在因小朋友請假去面試而變成waiting,我一定會向校監和教育處投訴 。

Refer to more independent: my daughter can tell when she wants to go toilet. But as I know, some child who promote to k1 that still using diaper!! 
For better ability to take care of themselves: my daughter can put on or take off she shoes by herself, go to toilet, open and close the snacks box......even she never cry at school until presently! 
After I got the waiting offer, I can't sleep well...... I agree with u ynlee0504. What's wrong with our child?

原帖由 elmolly 於 10-11-27 23:19 發表

from my personal observation, they seemed to prefer kids who are more independent and with better ability to take care of themselves.

I will ask my class teacher to find out the problems. But can you tell me what did they said for your child? Did the teacher request you to write them a letter?

原帖由 ynlee0504 於 10-11-27 23:38 發表
昨天晚上見到封waiting 信,真的有點嬲到眼火爆。當初入讀n1時,都看了不少媽咪話學校n1上k1時要頂得住那種坐過山車的感覺。但當時針唔吉到肉唔知痛。

但我仍一直有跟班主任保持溝通,每次必問小朋友有什麼地方要改進, ...

我不會用"我小朋友有什麼問題"去問老師,我是問"我小朋友有什麼地方需要改進(improvement)"。
第一,因為"問題"這個形容詞是表示你對你小朋友的表現也抱著懷疑和負面的看法。我教小朋友會盡量用正面或中性的字眼去形容。
第二,我兩個月來跟老師們的溝通她們對我小朋友的表現一直都給予好正面的肯定。我每次都好坦成跟她們傾談,每次溝通都是充滿歡笑聲。
我不想在這裡細說跟老師的對話,其實任何一位waiting家長所得的回覆都應該會大致一樣。"你比點耐性等一些有offer但不交留位費的同學放個位出來,你們waiting是有優先收為K1,再有剩位先會給外生。"就是這一句,給我一個執二攤的感覺。如果學校一早覺得就算你比offer這一批學生,他們都未必要,都總會有學生走,那為何你不把offer都給予所有n1讓大家有一個公平的選擇。好過現在你標籤了一班學生。
老師沒叫我寫信。若這是一個遊戲規則而你沒有其他k1 offer,更重要的是你小朋友非常喜歡在km上學,喜歡km的老師,每天都是開開心心的期待去學校返學,放學也是開開心心的回來,告訴你今天學校發生什麼事,那你便應該盡你一切的能力去幫你的小朋友爭取他應得東西。但千萬不要在小朋友面前說任何學校和老師的不是。因這一切都是大人世界的遊戲規則。是父母當初決定送自己的小朋友去這間學校讀書,不是小朋友自己的選擇。
心理上,學校這樣的安排真的傷透了家長的心。雖然我相信最後我會跟遊戲規則去做,但我也會為小朋友鋪更多的後著。
阿Q精神點的想法,大家做的東西真的在浪費社會資源...時間..紙張報名..寫信求位...。這樣把自己的視線轉移會開心點吧。哈哈
‹ 上一主題|下一主題