用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人收到德信offer
go

有冇人收到德信offer [複製鏈接]

11月6日面試完,睇番早兩年經驗應該呢個星期會收到信...
   0    0    0    0

等到頸都長仲未有消息 灰晒-.-

我都係等緊呀,之前因為等唔切打過去學校問,佢話27號前應該收到信,唔知今日收唔收到呢?

我都係等到頸都長...不過都打定輸數!

我都唔敢抱有期望,因為表現麻麻地,同埋估唔到都幾多人去in,細仔/女機會應該幾微。

唉~我其實好想個仔入到德信,但佢面試當日雖然佢可以自己玩(我坐開一邊)一個老師負責in家長,我對我嗰part好有信心,但我見到個衰仔坐唔定又攞住個芒果但答老師係蘋果時,我開始冇晒信心,加上個老師行埋嚟同我講:佢講野仲好BB仔(有BB音)時, 我打定輸數了

唉~我其實好想個仔入到德信,但佢面試當日雖然佢可以自己玩(我坐開一邊)一個老師負責in家長,我對我嗰part好有信心,但我見到個衰仔坐唔定又攞住個芒果但答老師係蘋果時,我開始冇晒信心,加上個老師行埋嚟同我講:佢講野仲好BB仔(有BB音)時, 我打定輸數了

我剛同你相反~ 我好似表現得唔係咁好(太老實), 如果入唔到...可能係我累佢tim! 而阿B...都OK啦~ 同老師有交流(係欠缺少少禮貌), 又係老師面前俾玩具其他小朋友玩, 臨走仲識收返好D玩具+推好張"鄧"(我無教佢架)! 但有part..佢見人地玩緊隻平底鑊, 想一齊玩...但唔識表達...一手攞起去玩..攪到果個小朋友向自己媽咪投訴~  正衰仔...都唔知會唔會因此而"咩"鑊~

原帖由 fanny0717 於 10-11-25 00:45 發表
唉~我其實好想個仔入到德信,但佢面試當日雖然佢可以自己玩(我坐開一邊)一個老師負責in家長,我對我嗰part好有信心,但我見到個衰仔坐唔定又攞住個芒果但答老師係蘋果時,我開始冇晒信心,加上個老師行埋嚟同我講:佢講野 ...

不過...真係好多人去考! 我都打定輸數~ 事關考四間...兩間都後備, 德信...更加唔駛諗啦~

原帖由 LamCoco 於 10-11-25 01:10 發表
不過...真係好多人去考! 我都打定輸數~ 事關考四間...兩間都後備, 德信...更加唔駛諗啦~

其實面試開始到宜家,我得出個結論,面得好唔代表學校實收,面得麻麻地又唔知點解又收左,呢D case大有人在,同見工一樣,好睇個考官嘅眼緣 唯有平常心面對^^

原帖由 kh_wong 於 10-11-24 12:35 發表
我都唔敢抱有期望,因為表現麻麻地,同埋估唔到都幾多人去in,細仔/女機會應該幾微。

我都聽人講過,佢地首選大仔多D,我個仔係0808,但都俾老師話佢發音仲好BB仔,所以我都打定輸數

大仔機會大D? 我B 0801, 但我就唔多樂觀! 老師問我B手攞住咩動物? 我仔即刻衝埋嚟笑笑口問我, 我話驚驚..你問老師(其實我唔C服)! 到我仔問老師時...老師又答"我都驚驚..咩嚟架!", 我仔又笑笑口無答! 老師就同我講"佢都比較慢熱", 我答"係"~ 其實係申請入學家長問卷中...我都係填小朋友屬慢熱~

原帖由 fanny0717 於 10-11-25 15:05 發表

我都聽人講過,佢地首選大仔多D,我個仔係0808,但都俾老師話佢發音仲好BB仔,所以我都打定輸數

當日in 德信觀感的確唔錯, 兩位老師Group in 小朋友, 另一位老師續個in家長, 老師們都肯俾好多時間觀察小朋友之間相處和德行, 確是一間着重品德的學校.

今日致電校方, 11月27日開始寄信啦!

Oh...thx! 原來27號先開始寄信~ 等我今日仲上落4次睇信箱tim  事關in當日及上星期向校方查問...佢地都係答27號之前會收到信, 否則27號可打去學校問tim~

原帖由 fishingcat 於 10-11-25 20:12 發表
當日in 德信觀感的確唔錯, 兩位老師Group in 小朋友, 另一位老師續個in家長, 老師們都肯俾好多時間觀察小朋友之間相處和德行, 確是一間着重品德的學校.

今日致電校方, 11月27日開始寄信啦! ...

唔知可唔可以27號...自己去學校攞呢(發夢中 )~

請問各位媽媽,你哋而家有邊間offer?
點解覺得德信咁好?

原帖由 fishingcat 於 10-11-25 20:12 發表

今日致電校方, 11月27日開始寄信啦! ...

我就係喜歡佢地係一間着重品德的學校,老師in我時問我介唔介意學校程度會淺D,我答學術上固然重要,但我比較注重小朋友嘅德育發展

原帖由 LamCoco 於 10-11-25 21:39 發表
唔知可唔可以27號...自己去學校攞呢(發夢中 )~

我忍唔住今日都打左去問,佢都係答27號寄出 我心諗27號星期六喎學校有人當值?另一方面如果星期六寄出,我又要心掛掛多兩日

原帖由 momopanpan 於 10-11-25 22:04 發表
請問各位媽媽,你哋而家有邊間offer?
點解覺得德信咁好?

我仔仔宜家喺基督教中心幼稚園讀緊n班,已交了留位費,迦南(富榮)waiting list但如果有offer都唔考慮,因為面試後感覺麻麻地同埋見呀仔面試時周身唔聚財每答完老師一條問題就起身byebye,面試完之後問佢鍾唔鍾意呢度玩呀,佢居然一D BB音都冇答我:唔鍾意 嗰刻我好清楚小朋友原本一樣會揀,而面見德信同中心幼稚園時佢表現得好活潑,走圍行嚟行去,好自然好有興趣去探索,我就知道原來佢自己都識揀 我揀德信其實係因為我較喜歡傳統(歷史)嘅學校,加上佢嘅宗教,佢嘅辦學理念等等..都好啱我心水

我近排連發夢都掛住呀~ 所以又要失眠多幾日!   

原帖由 fanny0717 於 10-11-25 22:19 發表

我忍唔住今日都打左去問,佢都係答27號寄出 我心諗27號星期六喎學校有人當值?另一方面如果星期六寄出,我又要心掛掛多兩日
‹ 上一主題|下一主題