用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 請問民生幼稚園是開心幼稚園嗎?
go

請問民生幼稚園是開心幼稚園嗎? [複製鏈接]

請問民生幼稚園是開心幼稚園嗎?
   1    0    0    0

Yes,  my son enjoys going to this school.

原帖由 Siushasha 於 10-11-20 19:26 發表
請問民生幼稚園是開心幼稚園嗎?

SURE....我兩個小朋友令原番學都唔想放假....
民幼好多參觀活動, 一個月都2-4次, PIZZA HUT呀, 百貨公司呀, 圖書館呀, 老人院呀.......so fun......

一讚!

另外, 功課k1已開始有, 但k2至正式寫字, 我覺得唔太深, 但執得好正, d方面係我意料不到的, 因為民小執書法好嚴, 默書個"不"字個點痴左一直到都扣5分, 所以我都明點解幼稚園要執字咁正~~ 不過都係好事黎嘅~~

回家做手功個d功課就好好好少, 多數係堂上做晒.....

生日會每兩個月一次, 每次都有主題, eg. 睡衣party, 卡通人物party...... 咁多次birthday party, 我未見過有邊個小朋友同家長唔開心......
而且就算你唔係當月生日的小朋友的家長, 你都可以做家長義工, 去party幫手, 咁又可以成機同小朋友影相....
very nice~~!

Thanks all!!

想問下小朋友過份活躍,會否俾請離校?

恩林
請問是否k2已經要默書?

RE: kmmum,
我又未聽過有dd case喎~ 但我上年大仔升k3個時聽過, 如果小朋友學習唔理想, 老師會同家長講要求小朋友改進, 如果都係冇改進就唔會俾佢上民小....就係咁!!

re: siushasha,
因為我大仔係k3插班, 所以冇經歷過~ 但我大仔k3時都冇默書架喎~
唔會k2有, 但k3冇掛~~

我細仔剛升k2, 應該下學期都唔會有喇~~

恩林
請問你大仔如何係k3插班?
因我仔今年 IN 得唔好,又係細仔,我估今年入唔到

恩林
Thanks!!

我好怕佢好功課.......

RE kerrielam,

上兩年, 我細仔in k1, 我見我大仔讀開個間喊接唔到一般小學, 所以試吓in 民生k3, 兩兄弟一齊番學都幾好, 結果細仔成功左, 但大仔就唔收, 所以我就寫左封信俾校長, 加上一些教育介人士的推薦信, 再加上一本自製profile, 再再加上我大仔歷年的證書(eg.鋼琴, 畫畫, 表現show.....)
結果就係咁學校俾多次機會佢in, 初初in完都係唔收, 但去到8月尾至話有位, 可以收埋我大仔......
nice~~~!

你大仔很叻.最終入到MS.  
原帖由 恩林 於 10-11-22 19:29 發表
RE kerrielam,

上兩年, 我細仔in k1, 我見我大仔讀開個間喊接唔到一般小學, 所以試吓in 民生k3, 兩兄弟一齊番學都幾好, 結果細仔成功左, 但大仔就唔收, 所以我就寫左封信俾校長, 加上一些教育介人士的推薦信, 再加 ...
‹ 上一主題|下一主題