用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 心灰意冷加無助
go

[聽/語障] 心灰意冷加無助 [複製鏈接]

阿仔而家就來2歲半, 但是識講的單字吾多過10個, 仲要是之前識講的, 當佢講佐第二個字之後就吾識講, 講某的字的時候, 仲好似好辛苦, 其實阿仔連 BB 話都無, 從來吾主動講野, 但是佢識聽晒所有的指令, 我地叫佢做咩佢都識做, 就是吾是識, 有時我會諗, 到底是佢吾識講, 定是吾講, 我都已經比佢返佐 N1, 不過都是一的進步都無, 我問過老師, 阿仔在學校的情況, 老師都是話阿仔吾肯講, 問佢咩都識, 就是吾出聲, 老師仲發現一樣野, 上堂唱歌的時候, 阿仔雖然吾識唱, 但是會開心咁叫 (不過要無人見到的時候) 但是當阿仔發現有人見到佢的時候, 佢就會即時收聲, 好似好驚人知, 所以老師都話吾知佢是吾識講, 定吾講.
阿仔一日一日咁大, 我個心就一日難過過一日, 有時諗吓諗吓又會不期然咁喊, 真是好驚阿仔吾知是吾是有咩問題.
健康院同私家都做佐評估, 都是話佢只是有語言 delay , 其他都好正常, 但是我已經用佐好多方法引佢開金口, 都是無用, 我真是無咩辦法, 又擔 心, 又死心, 大家有無好的方法可以幫到我, 我其實好想自己湊, 無奈經濟吾許可

吾好意思, 寫咁長
   0    0    1    1

同佢做言語治療吧。就算同一方法, 小朋友常聽別人講, 唔聽自己媽咪講, 所以言語治療師用一D方法開咗個頭, 跟著你再跟進會容易些。

佢會唔會向你主動要求要野, 同指俾你睇佢要0的咩呀??
如果佢理解能力冇問題你可以同佢做言語治療, 會快講野好多..
另外佢對音樂有興趣, 你就唔好放過機會, 搵下0的音樂班...會好好多呀~~

我囡囡都係講單字. 加埋廿個左右. 想食野,就開口. 包,餅. ...e.g
唔識講自己名.  已經返左兩個月N.  多左很多英文字. A TO Z, 1 tO 10.  
雙字仲係好差.
原帖由 肥婆媽 於 10-11-20 00:11 發表
阿仔而家就來2歲半, 但是識講的單字吾多過10個, 仲要是之前識講的, 當佢講佐第二個字之後就吾識講, 講某的字的時候, 仲好似好辛苦, 其實阿仔連 BB 話都無, 從來吾主動講野, 但是佢識聽晒所有的指令, 我地叫佢做咩佢 ...

你地都可以帶小朋友去做言語治療, 會有進步呀, 不過我做左3個月,而家停左2個月, 12月會再同佢去做, 不過另外我有帶佢同我個朋友老師玩, 另外有返音樂班, 真係幾好, 主動性大左, 你地都要快呀~~因為我都遲左帶我個小朋友去治療, 差唔多2歲10個月先開始, 早0的做好0的.
我個小朋友進程係2歲單字, 講好多英文單字, 少少中文單字-->2歲半講中文單字, 英文短句-->3歲識答多左問題, 識多左好多中文, 中文同英文句子(簡單個0的)-->而家3歲4個月主動講擴張句子...
而家仲努力學緊, 一齊努力...同佢講多0的單一語言會好好多, 而家我同佢講純中文~

我都已經同阿仔做緊治療同比佢返 N1, 不過都是無咩進步, 阿仔從來都吾會主動出聲, 就算佢要吃野, 我要佢講先有得吃, 佢都寧願吾吃都吾肯講, 都吾知幾時先肯金口

我個女之前都係咁寧願唔食, 之前試多幾次, 唔俾佢食, 你話媽咪食, 要真係食, 仲要食得好好味咁, 你就問佢係想唔想食呀~~講"想食"就有啦...
再唔得拉埋DADDY(做辦俾佢睇), 當然DADDY要講"我要食", "我想食"既說話, 你就俾DADDY食...試多幾次佢就會開金口架啦~~

以下係我之前post在另一個話題的回應, 其實我個仔同你個小朋友的情況好相似, 佢之前都係死都唔講嘢, 寧願唔食嘢... 不過佢一肯開金口之後, 真係會講多咗, 在屋企講, 出街見到嘢會講, 返學同playgroup都會講... 希望你小朋友慢慢會有進步啦, 唔好灰心呀, 我相信每個小朋友都有佢自己嘅發展時間表!

""我個仔都有言語發展遲緩問題, 排期排到今年9月, 即係佢2歲7個月時, 去cac做評估, 當時話佢只有1歲半小朋友的程度, 只識講少量單字, 仲要係唔正, 連爸/媽/包/車/波等等都唔識講.  初初我都唔係太緊張, 身邊好多人都同我講, 男仔講嘢係慢d, 返咗學會好d... 直至cac做完評估, 知道佢落後咗咁多先認真去搵方法改善.

我搵咗私人言語治療, 上咗2個月, 真係進步咗好多.  唔知係唔係佢8月開始返n1, 再加上每星期半小時言語治療, 同埋每日同佢在屋企練習+按摩口肌.... 樣樣加埋嘅成果.... 而家佢已經講到好多單字, 詞語, 甚至少量短句, 見佢平日去街見到唔同物件時都講多咗嘢, 雖然可能同同齡小朋友都依然會有距離, 但見佢有進步我已經好滿足!

而家都繼續keep住做治療, 希望排到去做政府言語治療時可以再睇下佢個程度去到邊.... 大家都唔好放棄, 一齊努力呀!""

你覺得你個仔肯跟你個治療師, 如唔係好肯,試下轉一轉呀, 我個女又係開始跟得幾好, 之後唔係咁好, 就停一陣, 轉左我朋友教, 又好番,而且跟得幾好下, 我朋友叫我試下轉人, 可以兩星期一次, 因為我之前係一星期一次, 每次一個鐘.

多謝咁多位的鼓勵, 我希望大家一齊努力, 好快有好消息同大家分享

請教那裡做言語治療?謝!

原帖由 ttlucky0303 於 10-11-23 01:14 發表
你地都可以帶小朋友去做言語治療, 會有進步呀, 不過我做左3個月,而家停左2個月, 12月會再同佢去做, 不過另外我有帶佢同我個朋友老師玩, 另外有返音樂班, 真係幾好, 主動性大左, 你地都要快呀~~因為我都遲左帶我個小 ...

我係香港社區言語治療中心度做, 而家再轉左時間30分鐘

我個仔2歲10個月評估為1歲語言能力,之後全家訓練佢,星期七日睇music DVD,逢星期六和日–定郊外刺擊佢,努力到佢6歲10個月追返6歲,評估為語言較弱但可讀一般小一。如果你氣餒,你個仔一定差;但你不放棄,你個仔重有chance,做父母一定比個仔先死,所以父母一定要硬淨,仔先可以硬淨,仔自己唔識講社交會差,但仔也要自己面對,大家作為家長要努力呀!

原帖由 肥婆媽 於 10-11-20 00:11 發表
阿仔而家就來2歲半, 但是識講的單字吾多過10個, 仲要是之前識講的, 當佢講佐第二個字之後就吾識講, 講某的字的時候, 仲好似好辛苦, 其實阿仔連 BB 話都無, 從來吾主動講野, 但是佢識聽晒所有的指令, 我地叫佢做咩佢 ...

唔好放棄 , 我相信有恆心一定得

聽人講, 有BB是在2.5後才會講. 一次過順暢地講.. 你不要灰心, 我想他能講到10個單字, 即是他發到音, 只是現在未講那麼多.. 你不要放棄, 他只有你才會幫助他.

我唔係好建議家長俾小朋友睇太多DVD...
因為會令小朋友專注力差同埋提高唔到小朋友溝通動機

原帖由 ChattyST 於 2011-11-9 02:00 PM 發表
我唔係好建議家長俾小朋友睇太多DVD...
因為會令小朋友專注力差同埋提高唔到小朋友溝通動機

我個小朋友只是對住DVD, 才會跟住佢唱歌, 其他時間不太喜歡說話, 或是說BB話, 咁樣的話, 是否都不給她看DVD 呢?

回復 checkylam 的帖子

不要放棄 !

阿仔歲半時健康院話佢吾識講野. refer去屯門E院評估,等左半年,評估完話佢自閉傾向,言語遲緩,理解同表達力係一歲以下(佢嗰時2.2), 因同佢講野冇反應E院懐疑佢聾慨,refer去做聽力test

你可想像我當時心情( 每天哭)!當時E院同佢排兼收位,其間我去私家做治療,

嗰時阿仔2.5嵗了冇講個一個單字,爸爸,媽媽,奶奶都冇

初初做冶療覺得好鬼低能, 争係玩幾個字收我$600

但做左三四次開始講單字

做左幾個月等到兼收位就停私家

係兼收[size=13.333333015441895px]期間佢簡直係進步神速, 第一年(k1)已經追番晒同齡level

k2 直情追凸,而家k3 想佢收聲都好難

一言九頂, 姪到我暈

我覺得係2星期一次嘅言語治療工勞law)

所以不要放棄ar

其實我覺得個個小朋友發展都唔同,我唔係指"唔識講野唔緊要"那些錯的看法.其實係有D小朋友因工人姐姐照顧,沒有人教小朋友講或stimulate小朋友,如果有言語治療師教,可能好快就會追返同齡小朋友進度.
如果小朋友本身是發展慢或家族僓傳,本身父母其中一個言語都係慢,做言語治療係好過無,但好難或永遠都係追唔返,我就係老公家族僓傳.佢D表哥表姐好多都有問題,個D父母又唔認...(其實一上小學好明顯,好多學業及學習上出現問題)好難會追返同齡小朋友的發展.
所以都要留意一下個原因, 我就係做了一年言語治療,亦同言語治療師討論過,才發覺有這些不同.我先明白我自己期望不可太高...

多d同個仔做口肌練習...做pig咀動作...玩吹波波...玩吹紙巾..可以捉住佢咀仔來做...張大口..玩下open close....買隻好輕身building block...砌高再吹...日日玩..有助講野丫...
‹ 上一主題|下一主題