用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸會(九龍塘)幼稚園,面試....
go

浸會(九龍塘)幼稚園,面試.... [複製鏈接]

明早要去浸會(九龍塘)幼稚園,面試....

會咩形式?
可以2位家長入嗎?
整個流程幾多點?
   1    0    0    0

我今日去了interview,2個浸會的教授,對住4個家庭的家長發問,其他小朋友坐在桌子上玩,有一個幼稚園老師觀察,不停寫野。而我就覺得真係似in家長多過小朋友~

好似見工咁!  間學校唔似幼稚園,一個好奇怪的感覺,好似係一間未成熟的幼稚園,學校仲探索緊教育的路向

完全同意..絕對係 IN 家長...你兩公婆最好有默契....問你點解揀浸幼...若你小朋友發脾氣..你會點 ?  你用咩方法教小朋友...

全程問家長...唔知同小朋友玩嗰個老師有無評個小朋友呢 ? 又係個句..覺得間學校好似好 " 流 "   

咁我係咪好彩冇去呢...(講風涼話,唔好意思)其實係今日有3個INTERVIEW,另外係SOKA同ST. JO,我唔想個仔咁早起身所以冇去....=P

今日去完返黎了.

絕對同意各位講法...
本身諗住今天都唔去;因為個囝有幸有學校offer,之不過還有2間心意學校要見;希望個囝多個機會面對陌生人及環境...都打算停止面試行動;

簡直好似審犯似的,雖然2位考官態度友善,但好像不似一間幼稚園...

我覺得似會考考oral多D, 真係有小小緊張!!!
哈哈~~~

我是見全日班架...所以我俩公婆是單見一位幼兒導師.而唔是小組討論....
而我小朋友就同幾他三位小朋友坐在一張枱仔度有個英文老師就同佢地玩....但唔知佢地玩啲咩同埋老師是否有考小朋友或會會記分數....
因為我地唔敢望回背後睇佢地做. 只知成個過程我地傾左十分鐘..要計時.....都冇聽到小朋友有講嘢或叫.發脾氣應該個老師HANDLING 小朋友...
但得個18個位點入啊?

我就覺得當係買個經驗囉 都唔明點解唔分開見,一個一個家長in,有誠意一點,我都唔想同人搶答,又唔係逐個發言,真係有點貼錢買難受的感覺~

今日真係大開眼界. 差點兒以為自己去見大公司的工(group interview) HAHA! 我自己見工都未試過group interview!
不過大致上我對佢地的安排都幾滿意 (Except group interview)

好同意大家既講法 ... 我地個group 個"考官"只係問咗兩個問題 ... 你地呢?

我都係今日in,我ok喎,一早知係只見家長唔理小朋友,佢問點睇多功課,多exercise做;又問點解選呢度;再問點分配工作及照顧小朋友既時間...我又唔反感,依家先得24個月既人仔,可以考咩,隨時心情唔靚就唔啋人,咩都唔做唔答,咁d老師就以為個b唔精靈,唔叻,咁就唔收阿b,我做mama仲無助...反而我覺得如果佢了解下我地點解選佢,家庭係咩生活方式,點照顧小朋友,咁佢強調家校合作,又唔做太多功課,如果大家方向一致,咁會少好多不必要既誤會...小朋友在學校做咩都唔知...

4組父母一齊in,各自都有發言機會,無人批評其人觀點...好smooth,我都有興趣知下人地既論點...有個家長話佢就係鍾意咁,知道下其他有機會既家長係點睇呢間學校,大家對小朋友既唔同事,睇法係點...

我又無話100%想入呢間...遇過一個幼師,佢話2歲小朋友太細,你想考佢咩,只會考到佢當刻既情緒,唔係睇到佢既潛能...所以佢都唔贊成interview小朋友

sunggie, 講得對...
我都一早知佢講明係揀家長 (同大埔教育學院一樣), 只不過短短10 mins, 4pair家長分 ... 平均每pair得2.5mins, 我就覺得咁短既時間, 佢又可以點樣肯定d家長適唔適合佢地呢 ... 我個group問咗兩個問題, 其中一條仲要係問卷都問/答咗 ...
題外話 ... 教育學院係由主任or校長親自in家長/傾計... 都有10mins ... 不是group interview ...

我地問左四條問題

vinvillalee, 你邊房in?  我係4 ...

昨日in完, 我覺得浸幼安排好好, 值得一讚wor, group interview我buy wor, 咁細個人仔, in佢0個幾分鐘就決定佢既程度符唔符合學校既要求, 其實對小朋友同家長來講真太harsh, 反而我覺得比老師從家長口中知道小朋友係屋企既情況同小朋友既特質更重要同埋有參考價值wor. 而且可以睇到家長對教育既理念同學校有冇大分別.
而且group interview大家都有發言既時間, 我覺得自己亦可同時聆聽係其他家長對小朋友既期望呀, 教育方向咁, 呢d係溝通麻. 負責interview既miss同埋安排既學生都好有禮貌而且友善. 感覺好好wor.

雖然interview冇問小朋友問題, 但我相信小朋友當日嘅表現都會佔一部份嘅分數(當時係有個老師專責同佢哋玩! 唔係任佢哋玩的, 我見個老師又要佢哋玩lego, 又要畫圓圈), 如果只係interview家長, 又何須帶小朋友去呢? 當然, 學校都想選擇一d有相近理念嘅家長, 但大人去得俾你interview嘅都會準備好晒, 小朋友嘅反應先至係最真...所以我反而覺得要家長group interview似是個晃子, 找兩個大學講師嚟分散大家喺小朋友身上嘅注意力...

原帖由 BallBall417 於 10-11-21 00:13 發表
sunggie, 講得對...
我都一早知佢講明係揀家長 (同大埔教育學院一樣), 只不過短短10 mins, 4pair家長分 ... 平均每pair得2.5mins, 我就覺得咁短既時間, 佢又可以點樣肯定d家長適唔適合佢地呢 ... 我個group問咗兩個 ...

BALL BALL417...
你得10MIN?我地耐D,佢個鐘响佢繼續問,好似講咗成20分鐘,都有...大家又有問題問,又唔係長篇大論,感覺好OK.
就算只係IN小朋友,都係問兩野,玩幾玩又話收同唔收,一樣都係兒嬉.
‹ 上一主題|下一主題