用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 若果放棄已有o既學位...
go

若果放棄已有o既學位... [複製鏈接]

請問各位有經驗o既媽媽...
我個小朋友讀緊o既pn可以直升上k1
我只係同佢報左一間k考..
心諗如果佢考到就入
考唔到就留原校..
若果我考到, 駛唔駛自己寫信同學校講..
定還是等學校出circular問??
我想有責任感d... 因為其實我個小朋友讀緊o既學校都有好多人想讀..
   0    0    0    0

學校應該會問家長升唔升上去, 到時先填話唔升囉

醒目開學勳章 貢獻勳章

以小兒讀緊嗰間之例.. 11月就出信叫家長交留位費
我知道有d仲早添~
如果你已經交咗留位費, 可以盡快書面同學校講聲
如果學校未出通知交留位費, 即係佢地未開始為呢件事做工夫, 你可以等埋佢出通告先~
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-11-19 17:16 發表
以小兒讀緊嗰間之例.. 11月就出信叫家長交留位費
我知道有d仲早添~
如果你已經交咗留位費, 可以盡快書面同學校講聲
如果學校未出通知交留位費, 即係佢地未開始為呢件事做工夫, 你可以等埋佢出通告先~ ...

唔好2c,借個位搭訕下,我想知幾時有第2輪叫小朋友confirm k1位?我想睇下我家細佬如果要waiting的話,幾時最快會知,thx

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 marcuscyrus 於 10-11-19 17:19 發表

唔好2c,借個位搭訕下,我想知幾時有第2輪叫小朋友confirm k1位?我想睇下我家細佬如果要waiting的話,幾時最快會知,thx

無話第唔第二輪
有家長放棄已留學位就自然會盡快做嘢~ 無乜理由仲等掛~ 再等~ 就唔到你揀架喎! 當然盡快袋咗留位費先啦!

等吓啦! SC/KV一放磅就有人放返d位出嚟架喇!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-11-19 17:38 發表

無話第唔第二輪
有家長放棄已留學位就自然會盡快做嘢~ 無乜理由仲等掛~ 再等~ 就唔到你揀架喎! 當然盡快袋咗留位費先啦!

等吓啦! SC/KV一放磅就有人放返d位出嚟架喇! ...

唉..真係隨時要等到6月,唔該哂先

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 marcuscyrus 於 10-11-19 17:50 發表

唉..真係隨時要等到6月,唔該哂先

俾咗"誠意"未呀?
加油呀!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-11-19 18:01 發表

俾咗"誠意"未呀?
加油呀!

我諗我講得唔清楚,我家細佬冇返n1,我直接同佢考k1阿
唔怪得頭先個reply好似講到我有得揀咁xdddddddddd
其實我係估計細佬未必可以第一次就有offer,想睇下最快可以幾時知wait唔wait到

你真是好人啊!如果多啲家長好似你咁..我地啲小朋友考唔到學校都會有大的機會....阿仔到以架都未有一間話收佢啊!!!好擔心等到出年都冇位俾佢....

原帖由 mclook 於 10-11-19 16:19 發表
心諗如果佢考到就入
考唔到就留原校..
我想有責任感d... 因 ...

原帖由 mclook 於 10-11-19 16:19 發表
心諗如果佢考到就入
考唔到就留原校..
我想有責任感d... 因 ...

好欣賞你!
真係好希望有多d家長好似你咁!

如果有一成家長好似你咁好,waiting list 緊嘅家長唔洗等到頸都長

原帖由 marcuscyrus 於 10-11-19 17:19 發表

除左聽過一個case, 舊年好多waiting既家長都係5月註冊後先有通知

原帖由 elmolly 於 10-11-20 23:23 發表

除左聽過一個case, 舊年好多waiting既家長都係5月註冊後先有通知

唔該哂你,即係我都要有心理準備要等到6月
希望第一次收信就OFFER啦

原帖由 marcuscyrus 於 10-11-21 08:47 發表

唔該哂你,即係我都要有心理準備要等到6月
希望第一次收信就OFFER啦

唔洗, 5月已經得啦.

good luck!
‹ 上一主題|下一主題