用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷2011-2012..之後就冇?
go

學卷2011-2012..之後就冇? [複製鏈接]

係咪有d甘的事..

甘如果真係我下年入k1,
出年係最後1年學卷,
甘下年讀到k1有學卷的...甘k2,3有冇學卷?
定3年都有??
   0    0    0    0

邊度講0架?

吳會呀~~~岩岩至+左,而家又無?!

邊到講ka~

岩岩有媽媽提供~~
教育局個網上面搵一段資料

學前教育學券計劃(2010/11 學年)
兌現學券的程序 – 問與答
3.8 問 幼稚園怎樣得知資格證明書的生效日期?
答 2008/09 學年起發出的資格證明書上,會列明有效期,例如:
l 「由2010/11 學年起開始生效,直至2012/13 學年完結為止」:即可兌現2010/11 至2012/13 三個學年的資助

即係話一參加左個計劃就一定係LAST3年
而唔會只得一年
另外我再網上面拉到一段新聞

「由於學券制是一項新措施,為讓家長有充分時間準備,我們設立為期三年的過渡期。合資格的私立獨立幼稚園可以在2007/08學年至2009/10學年期間兌現學券,以便讓在2007/08學年就讀於該類幼稚園的學生,可以在同一所幼稚園完成連貫的學前教育。……」
「由2012/13學年起,只有經評審為符合水平的幼稚園,才有資格兌現學券。」

即係話2012開始唔係學校話申請學券就得
而係要經評審後先可以成為有學券既學校

我都諗唔係甘玩我地d家長丫..
因為太多朋友同我講~
我又出黎問下大家:D

醒目開學勳章 貢獻勳章

你上幼稚園概覽, 就會明白邊d KG係"過渡期" 類~
邊d係可以用學卷~ 邊d唔得!

"過渡期" 嗰d e+入讀係無得用學卷架!
可以用嘅~ 就唔受影響
恐龍家

babybaby0802

我諗你誤解左學劵的意思. 有資格申請學劵的學校要符合三個基本條件:一.為非牟利幼稚園.二.學費上限每年不超過二萬四千元. 三.要通過評審,證明辦學達到水平. 因為學劵推出時,即時生效,因此學校只要符合第一,第二項要求便可暫時接受學劵. 但這只是過渡期,因為學校能否繼續接受學劵,還要看評核結果.這種措施在二零一一至二零一二學年後便會停止.通過評核的學校可以繼續接受學劵. 此後,所有未有獲得學劵的學校,如想申請接受學劵,便沒有過渡期,而要事先完全符合三項要求,才能獲得批准.

因此,不用擔心, 現已有學劵的學校而又通過評審的學校,是可以繼續獲得學劵的.

我IN嗰時喺嗰間幼稚園睇過, 2011-12年度學劵為$14,000; 2012-13年度學劵係$16,000喎, 唔會冇呀, 係咪應該講緊N班冇又或者學劵只可以申請3年呀.
‹ 上一主題|下一主題