用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 ~~ 深水步
go

升中交流區 ~~ 深水步 [複製鏈接]

時間越近心情就越緊張,都唔知點決策好!
有冇深水步區既mami一齊交流下呀...
   0    0    0    0

醒目開學勳章

相信點揀學校要等派左成績表先決定到!

我個係女,,,,未知點選擇,,,心儀一間,選了呢間之後,連第二志願都諗唔到嘞,,,,你揀學校時,學校揀你,,,,
有人同我講,話入唔到第一二志願就好易跌到去第七志願或以後,所以就算係band 1生都喺第二志願填band 2學校!!
係咪真係要咁灰~~~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Cameo 你個係囡囡都可以安心D,我個係囝囝...
這一區對男生真係不利。

原帖由 famhappy 於 10-11-23 16:12 發表
Cameo 你個係囡囡都可以安心D,我個係囝囝...
這一區對男生真係不利。

有冇可能轉到校網????
其實女可以九龍城,轉番深水埗都得,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

暫時都冇諗轉校網...
好煩好煩呀!

原帖由 famhappy 於 10-11-24 10:33 發表
暫時都冇諗轉校網...
好煩好煩呀!

如果轉校網可以令入讀好學校機會提高好多,,,or選頭三志願可以有更好選擇的話,,,咁考慮吓亦無防!!
我自己都考慮緊,,,,兩邊校網都一樣難諗!!
請問你對深水埗校網內的學校認識深嗎???我都想知多d~~~
你現有心水選擇未呀???

想問問如果深水埗網轉觀塘網會否downgrade? 男仔, 本身就讀深水埗區一私校

我仔仔亦是在深水埗小學讀 P6, 老師叫我可幫他找一些 band 1 中 - 學校 (我自己會選英文中學為先), 其實我都担心是否可派到 ??

我仔都係深水埗讀書, 請問你心意係邊幾間呢? 大家交流吓!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

你地個個好似大多數都係男仔???
我主力都係留意女校多啊~~
反而喺"女仔選校"策略會易d,兼多數放棄摶銘賢囉,因為女仔band 1有上智&聖母玫瑰,女仔唔會特別嘥左個機會去摶銘賢(放第一志願不如選上智,放第二已機會少好多)..男仔真係呢區好難諗啊

如本人仔仔全級 19/130, 我可以選那些英中 (自行收生) ?? 各位深水埗家長請給意見 !!

回復 1# ling0928 的帖子

你仔仔讀邊間小學? 如果SFA呢個名次揀邊間都得啦.

回復 1# Minky 的帖子

不是 SFA, 普通小學一間,可否提供意見?tks

原帖由 ling0928 於 10-12-9 17:22 發表
我仔仔亦是在深水埗小學讀 P6, 老師叫我可幫他找一些 band 1 中 - 學校 (我自己會選英文中學為先), 其實我都担心是否可派到 ??

你仔仔band 1有冇諗過長天

原帖由 cameo 於 10-12-12 04:37 發表
你地個個好似大多數都係男仔???
我主力都係留意女校多啊~~
反而喺"女仔選校"策略會易d,兼多數放棄摶銘賢囉,因為女仔band 1有上智&聖母玫瑰,女仔唔會特別嘥左個機會去摶銘賢(放第一志願不如選上智,放第二已機會少好多 ...

哩一區女仔真係著數好多...
唉.......諗到頭都大埋

回覆 2# famhappy 的文章

有想過, 但仔仔唔想 ! 現在不知幾煩

Cameo,
       我個都係囡, 她也心儀上智,但沒有其他獎項, 不知自行是否渺茫, 但都會一試,反而第二選擇唔知簡邊間好,因始終最喜愛上智.怕入了第二選擇,無得參加大抽獎,因乙部比較多位.真係心大心細.

原帖由 littleyan10 於 10-12-15 15:17 發表
Cameo,
       我個都係囡, 她也心儀上智,但沒有其他獎項, 不知自行是否渺茫, 但都會一試,反而第二選擇唔知簡邊間好,因始終最喜愛上智.怕入了第二選擇,無得參加大抽獎,因乙部比較多位.真係心大心細. ...

我女有直屬中學,我可能會上智+直屬中學...未諗到點揀~
但我個CASE喺自行選校都唔會有機會入到BAND1英中,一心諗大抽獎咋,,,你會點填第二第三志願???
你知唔知聖母玫瑰點???我唔想個女入男女校呀,佢好早熟,我覺得入男女校佢會好快拍拖

我個女都比較早熟, 但她說喜歡女校,嫌d男仔煩,我或者會填聖母玫瑰第二,因去過佢的開放日,d學生都幾私文,而且是女校,第三志願我都未諗掂,因驚太進取,唔知碌派咗去邊.害咗個女.
‹ 上一主題|下一主題