用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 美孚朗思的考慮
樓主: luckyho
go

美孚朗思的考慮 [複製鏈接]

會唔會唔同在於academic方面呢, 如語言..等.

其實重有無的家長可以發表下意見呀?  

原帖由 water77 於 10-11-26 13:37 發表
學費同其他兩間好唔同喎 !$3800同 $1950
差咁多,環境一樣~

回覆 19# water77 的文章

我睇過, 又唔係覺得好舊, 而好好彩, 當日 INTERVIEW既老師好好人, 囝囝好開心.
而且我覺得舊唔舊 都唔係太重要, 安全就得了.
學費真係貴好多, 但語言環境好唔同, 好難直接比較.

luckyho: 你交咗留位費未? 我仲掙扎緊...

原帖由 water77 於 10-11-26 13:37 發表
學費同其他兩間好唔同喎 !$3800同 $1950
差咁多,環境一樣~

點解環境會一樣呀 ? 另外兩間都位於平台, 嘉x 校舍唔大, 比較舊, 我覺得師資, 教材, 語文水準一定 唔可能同 think 相比.
而另一間 宣x, 校舍都大, 但其他野 都應該唔係 think 同等.

其實 我唔識揀俾阿女, 要平, 近, 師資, 開心, 重語文?

妳地著重邊方面呢, 可以討論下嗎 ?

PS 我有2間在手, 都在九龍塘的, 一間收了是 am class, 另一間收了 是pm class.

原帖由 luckyho 於 10-11-26 15:12 發表
嗯......其實寫封信都係博下啫, 我又覺得無壞架.  你真係可以試下.

至於的學校點安排, 我真係唔知啦, 因為我都係新手媽媽

祝好運!

其實 下午打去問左, 佢都叫我 寫信排waiting, 咁即係 佢地都accept d家長會排啦, 激c, 遲左成個week喇 ~~
妳地 幾號之前要註冊? 唔知 有幾多位可以 free 出黎呢

原帖由 fingerbb 於 10-11-26 17:23 發表

妳考慮 既因素係乜野 ?

fingerbb : 我交左啦, 因為呢間係我心水學校之一(我都唔想hold住個位, 但係另一間重未interview).  我會兩者之中選其一.  

原帖由 fingerbb 於 10-11-26 17:23 發表

bbmylove : 的mama已經交左留位費架啦, 真正註冊要出年五月, 好似間間學校都係咁.  

原帖由 bbmylove09 於 10-11-26 18:39 發表

其實 下午打去問左, 佢都叫我 寫信排waiting, 咁即係 佢地都accept d家長會排啦, 激c, 遲左成個week喇 ~~
妳地 幾號之前要註冊? 唔知 有幾多位可以 free 出黎呢 ...

bbmylove : 我會著重地點(一定要係半個鐘內返到學校, 最好再近的), 語言要好, 老師一定要有愛心.  如果老師無愛心, 其它野幾好我都唔會俾小朋友去讀........

原帖由 bbmylove09 於 10-11-26 18:23 發表

點解環境會一樣呀 ? 另外兩間都位於平台, 嘉x 校舍唔大, 比較舊, 我覺得師資, 教材, 語文水準一定 唔可能同 think 相比.
而另一間 宣x, 校舍都大, 但其他野 都應該唔係 think 同等.

其實 我唔識揀俾阿女, 要平, 近 ...

已經交左留位費了

chloe09 : 你點睇呢間學校呀?  你覺得佢有咩好同唔好既地方呢...俾的意見呀?

原帖由 chloe09 於 10-11-28 14:45 發表
已經交左留位費了

我囡囡而家係美孚朗思讀緊N班,我無特別原因要幫學校講好說話,不過想同大家分享一下我對呢間學校既睇法.
因為近我屋企,唔想阿囡咁細個就要搭太耐校車,所以就揀了呢間.今年有1800個申請,同九龍塘d學校比,實無得比,不過我個囡囡返左Think後,佢鐘意呢間學校既程度,係我始料不及的. N班有個中文老師做班主任,每日都有外籍老師,普通話老師既課,不過分別係大約15分鐘左右.其實九龍塘好多好出名既學校,都未必可以做到日日15分鐘普通話,呢一樣野,我好欣賞Think做得好好!再講,雖然阿囡每日只係得咁短時間接觸普通話,但佢成日係屋企唱學校教既普通話歌,粵語歌就更加唔使講,再加埋英文兒歌,我個囡成日係屋企好似開個人演唱會咁
講老師,可能我個囡遇到個好老師,佢勁鐘意個班主任,係又敬又畏又愛個種. 佢地學校有一個policy,就係8月N班開校o個個幾星期,班主任日日都會打電話俾家長講小朋友在校既情況,因為小朋友太細,怕家長擔心,呢一樣野要讚!!! 當小朋友返慣左學後,當然就無電話啦,但如果你有問題,可以主動打電話去搵班主任,我未試過有一次無人覆我!!! 次次打得通,次次有人覆!!! 就連佢地既主任,我都覺得好好,事源有一次阿囡唔知係邊度搵到舊野塞左入鼻(好可能係校車),我知道後向班主任查詢,之後連校園主任都好緊張再打電話問我詳情.仲有,有一次家長講座,我同老公一入學校,d老師已經講得出我係邊個邊個學生家長,勁!!! 唔止我一個係咁,我眼見每一個家長入黎,佢地都好似已經將我地記晒入腦咁!!!
仲有一樣野係我最buy佢地既,就係佢地好有心辦學! 學校壁報時時換,吸引小朋友學習. N班咁細個就有家訪(帶小朋友去同學仔屋企家訪),又有聯校運動會,又會時不時帶小朋友去麵包舖,超級市場參觀&購物,仲有,好多親子習作,活動,eg.中秋節要著中國衣服返學食節日食物,萬聖節搞左個時裝表演,黎緊聖誕節又有一個大型表演(我估大型,因為要收服裝費用,又會製作dvd),以上既活動,全部都會邀請家長參與. 據我所知,九龍塘個間Think,係無搞呢d活動既,而且家長亦無得參與!
我今年有幫個囡報考其他幼稚園,但其實我好掙扎,因為去九龍塘返學,來回都要成1.5-2個鐘,好肉赤要佢搭咁耐車. 但九龍塘d學校係升小學方面始終有優勢,所以我最後都係俾左美孚Think既留位費,因為仲未決定走定唔走 見個囡咁鐘意而家呢間學校,就好擔心佢轉左校之後,會開始唔鐘意返學,唉~~~
一句講晒,雖然呢間學面積係唔多大,學費又真係幾貴,但勝在老師有heart,可以令小朋友咁熱愛返學(我個囡為左有得返學,夜晚主動去toilet刷牙入房瞓覺),我對呢間學校,真係心存好感!!!

sharkcaca : 多謝你講左咁多對呢間學校既睇法.  我諗好多考慮緊美孚think既家長都好感激你寫左咁詳盡既資料俾我地參考.  
Thanks a million!!!

原帖由 sharkcaca 於 10-12-2 12:44 發表
我囡囡而家係美孚朗思讀緊N班,我無特別原因要幫學校講好說話,不過想同大家分享一下我對呢間學校既睇法.
因為近我屋企,唔想阿囡咁細個就要搭太耐校車,所以就揀了呢間.今年有1800個申請,同九龍塘d學校比,實無得比,不過 ...

Thanks for sharing, it 's very helpful!

原帖由 sharkcaca 於 10-12-2 12:44 發表
因為近我屋企,唔想阿囡咁細個就要搭太耐校車,所以就揀了呢間.今年有1800個申請,同九龍塘d學校比,實無得比,不過 ...

Many thanks for the sharing.

嘩~ 1800個申請.. 真係估唔到咁多bor... 學校1日點in咁多小朋友丫???

我有朋友個仔係Think(MOS)讀,評價都好好!
另外呢排我去面試,咁多間學校呢間比我既感覺都幾好!
面試當日老師好認真,亦有教我点另到BB多說話方法等等.....
可看到老師好有心,是真心果種。校舍方面就真係比較細,同埋24人一個班房加兩個老師,呢方面唔係幾好,但係語言方面Think真係教到小朋友好好。所以都係睇你自己想要咩....
原帖由 luckyho 於 10-11-28 15:18 發表
chloe09 : 你點睇呢間學校呀?  你覺得佢有咩好同唔好既地方呢...俾的意見呀?

I think it is for the 4 campus in total ...

原帖由 fingerbb 於 10-12-4 00:19 發表
嘩~ 1800個申請.. 真係估唔到咁多bor... 學校1日點in咁多小朋友丫???

N1 should be small class ... like 10-12 students per 1 class teacher. But the 2 small classes might be learning different things in the same classroom at the same time. Correct me if I'm wrong ;)
原帖由 chloe09 於 10-12-4 00:24 發表
我有朋友個仔係Think(MOS)讀,評價都好好!
另外呢排我去面試,咁多間學校呢間比我既感覺都幾好!
面試當日老師好認真,亦有教我点另到BB多說話方法等等.....
可看到老師好有心,是真心果種。校舍方面就真係比較細,同埋24 ...

美孚朗思12人對一個老師,同一個班房就有24人兩個老師,但(MOS)果邊係10~12人一個班房的
原帖由 twinsstar1 於 10-12-4 00:39 發表
N1 should be small class ... like 10-12 students per 1 class teacher. But the 2 small classes might be learning different things in the same classroom at the same time. Correct me if I'm wrong ;)
‹ 上一主題|下一主題