用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 美孚朗思的考慮
go

美孚朗思的考慮 [複製鏈接]

你地好! 我個bb收左讀上午班 (bilingual).  

大家可唔可以分享一下呢間學校好同唔好既地方呀?  

據我所知

學術方面 : 英文好就不用置疑.
但係中文程度好唔好呢. 如果將來要catch up傳統小學, 會唔會有困難?

升小方面 : 通常家長會選咩小學?  我target係傳統小學或者係如陳守仁等DSS小學

品格培養方面 : 老師有無愛心, 小朋友鍾唔鍾意返學呢?
據我interview當日所見, 係reception counter既老師都好nice.  interviewer亦幾好. 但係當參觀校舍時, 我覺得好似的老師各自各自己做自己野, 唔係好理的家長.  唔知我有無誤解?  老實講, interview/開放日當日見到的老師咁既態度, 係令我扣左的分.  同埋有小小worry老師們夠唔夠細心同埋關懷的學生.

不如大家share一下, 好嗎?
   0    0    0    0

美孚朗思的派位:

http://www.think.edu.hk/chi/schjiu/php/file2/img/2008.pdf

請問美孚think上午班和下午班收幾多人的?

thx

If I am not mistaken, it is 48 (2 classes ) for AM and 48 for PM class.

I asked the PN teacher after the interview.

Updated news!

I called this afternoon, the reception told me there are 4 AM classes and each class has 12 students and the same for PM classes.

原帖由 tse_b 於 10-11-19 18:01 發表
If I am not mistaken, it is 48 (2 classes ) for AM and 48 for PM class.

I asked the PN teacher after the interview.

I hope the reception did not confuse me

美孚interview嗰日老師寫錯我女個中文名,錯完又錯,
到最後send信嚟,個名都再錯~! (rejected)
中文又錯, 英文又錯!又亂譯我女個名 ,最初幾想入嘅,但是interview完之後,想法唔一樣了,印象麻麻
學校環境一般... 玩具好舊,廁所幾舊.(我係要求高嘅人)以$3800+嘅學費唔值得~

原帖由 luckyho 於 10-11-19 12:46 發表
你地好! 我個bb收左讀上午班 (bilingual).  

大家可唔可以分享一下呢間學校好同唔好既地方呀?  

據我所知

學術方面 : 英文好就不用置疑.
但係中文程度好唔好呢. 如果將來要catch up傳統小學, 會唔會有困難?

升 ...

luckyho,
我諗咗好耐, 唔知好唔好講, 但我覺得我責任上都係講我見既事實出黎, 你再聽多d意見同自己分析:

呢間學校俾我既感覺, 唔太值呢個價(學費)。

我prefer可以親身入學校參觀, 同老師傾, 多d了解學校既。

但當初約visit, 佢地只係俾個campus我睇, 咩講解都無, 我問一句, 佢答一句, 好似想我快d走咁。

之後有d問題想問,打電話去成日唔通, 留言唔覆。

以佢既價, 佢俾唔到真雙語環境, 太子明慧貴佢幾百, 雙語老師(共2個)全程響班房, 明慧仲要係主任親自帶我參觀, 主動講解, 叫我有問題anytime call 佢。

最disappointed 係, interview 當日reception一個女職員既態度同英文程度, 令我咋舌!!  佢同我地講, "original copy"咪即係"copy" lor!!! (事源門口外籍老師叫我拎original copy, 入到reception話唔係, 要影印本)  小姐, 影印本英文係photocopy or "copy" 都得, 但original copy 係正本既意思 lor, 佢地d英文真好! 態度仲.....

入到去參觀, d老師一般主動,Chinese 老師都好好, 都有主動講解, 同nice既, 但NET....... 我主動問完佢野, 佢至行去我b面前講句"oh.... nice shoes....."

sugerbabegirl .. 多謝你既真誠見解.  其實INTERVIEW/開放日當日老師既態度真係有的冷淡.  都係因為呢個原因所以我開呢個TOPIC黎想了解多一的間學校, 聽多的唔同MAMA既意見......都

我一定會做多的RESERCH, 去確定一下呢間學校值唔值得去報.....

原帖由 Sugarbabegirl 於 10-11-20 16:12 發表

luckyho,
我諗咗好耐, 唔知好唔好講, 但我覺得我責任上都係講我見既事實出黎, 你再聽多d意見同自己分析:

呢間學校俾我既感覺, 唔太值呢個價(學費)。

我prefer可以親身入學校參觀, 同老師傾, 多d了解學校既。

但 ...

Please check PM

原帖由 luckyho 於 10-11-20 23:15 發表
sugerbabegirl .. 多謝你既真誠見解.  其實INTERVIEW/開放日當日老師既態度真係有的冷淡.  都係因為呢個原因所以我開呢個TOPIC黎想了解多一的間學校, 聽多的唔同MAMA既意見......都

我一定會做多的RESERCH, 去確定 ...

我都想知道多D關於依間學校既野, 我INTERVIEW時既感覺都係麻麻, 有冇家長讀緊可以分享一下?
THANKS

請問呢間think係咪in咗係咪個個都收ka? 有冇人知丫...

fingerbb : 應該唔係個個都收喎....都有人rejected.
有的本來報am class都被迫轉去pm class.
但係容唔容易收生我就唔知la.....

原帖由 fingerbb 於 10-11-22 21:55 發表
請問呢間think係咪in咗係咪個個都收ka? 有冇人知丫...

andyvejo : 但係因為interview當日既印象, 令我對呢間學校有少少保留囉..
希望有多的mama(最好佢既小朋友讀緊架)可以同我地分享一下啦...
我諗我地需要多的中肯既意見

原帖由 andyvejo 於 10-11-22 18:28 發表
我都想知道多D關於依間學校既野, 我INTERVIEW時既感覺都係麻麻, 有冇家長讀緊可以分享一下?
THANKS

luckyho: 收咗你bb讀am班, 你bb係09xx?丫, 你會唔會讀呢間丫?

原帖由 luckyho 於 10-11-23 10:57 發表
andyvejo : 但係因為interview當日既印象, 令我對呢間學校有少少保留囉..
希望有多的mama(最好佢既小朋友讀緊架)可以同我地分享一下啦...
我諗我地需要多的中肯既意見

...

hi luckyho
妳就好啦, 收左仲要係AM CLASS.
我囡囡被REJECTED, 有D失望, 其實揀佢主要係近, 話佢舊,點都舊唔過其他2間掛.
INTERVIEW 當日, 又話係開放日, 完全唔似, 其他KINDER 會有遊戲, 講解每個課室係點, 教材係點, D老師都唔會主動同家長傾計.
BUT 阿女平日上緊PLAYGROUP, 就幾好, 個鬼婆在INTERVIEW 仲同阿女SAY HI, 不過 都係無綠讀呢間喇~~

bbmylove:  你千奇唔好失望呀, 因為可能重有機會架.  有的家長會係後期放番的位出黎架.  你可以考慮一下寫封信俾學校, 話俾校長知你個bb仍然好想入呢間dream kinder.  或者重有機會架.  
祝你個bb入到心水學校啦...

原帖由 bbmylove09 於 10-11-26 00:46 發表

hi luckyho
我囡囡被REJECTED, 有D失望, 其實揀佢主要係近, 話佢舊,點都舊唔過其他2間掛.
INTERVIEW 當日, 又話係開放日, 完全唔似, 其他KINDER 會有遊戲, 講解每個課室係點, 教材係 ...

原帖由 luckyho 於 10-11-26 10:38 發表
bbmylove:  你千奇唔好失望呀, 因為可能重有機會架.  有的家長會係後期放番的位出黎架.  你可以考慮一下寫封信俾學校, 話俾校長知你個bb仍然好想入呢間dream kinder.  或者重有機會架.  
祝你個bb入到心水學校啦...
...

我都有諗過好無寫信俾校長呀 ......
但佢唔係 俾waiting 我喎, 其實 都想知仲有無機會, 好似妳咁講, if 有些家長放棄的話, 點安排 d位取代呢 ?

學費同其他兩間好唔同喎 !$3800同 $1950
差咁多,環境一樣~

原帖由 bbmylove09 於 10-11-26 00:46 發表

hi luckyho
INTERVIEW 當日, 又話係開放日, 完全唔似, 其他KINDER 會有遊戲, 講解每個課室係點, 教材係 ...

嗯......其實寫封信都係博下啫, 我又覺得無壞架.  你真係可以試下.

至於的學校點安排, 我真係唔知啦, 因為我都係新手媽媽

祝好運!

原帖由 bbmylove09 於 10-11-26 12:32 發表

我都有諗過好無寫信俾校長呀 ......
但佢唔係 俾waiting 我喎, 其實 都想知仲有無機會, 好似妳咁講, if 有些家長放棄的話, 點安排 d位取代呢 ?
‹ 上一主題|下一主題