用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 揀葵靑區中學請指教
go

揀葵靑區中學請指教

小兒(是讀深水埗英文小學的)成績小五第一次呈分試中文B .英文B .數學 A .常識 + .science A
   排名全級36人考16
  ﹕而第二次呈分試中文B .英文 A .數學 B .常識+science B 排名就未知 操行平均B
請問如果揀葵青區可選擇哪間好和校風(陳兆民、全完、李兆基、伍若瑜 ) 若自行應選哪2間呢?

如果揀油尖旺又有哪間選擇呢?請指點一下謝謝!

醒目開學勳章

陳兆文同李兆基是英中,同時不知小朋友的banding,因全級只有36人,又不是科科A,我諗你問清楚小朋友banding先.

原帖由 winniewong23 於 10-11-19 12:08 發表
小兒(是讀深水埗英文小學的)成績小五第一次呈分試中文B .英文B .數學 A .常識 + .science A
   排名全級36人考16
  ﹕而第二次呈分試中文B .英文 A .數學 B .常識+science B 排名就未知 操行平均B
請問如果揀葵青區 ...
陳兆民校風好,全完、伍若瑜晤清楚·你仔成績似乎不太穩定,但間間小學的banding不同,你問清楚學校.建議葵青陳兆民第一,伍若瑜或全完看那間近自己和校風好.另陳兆民只見百幾個小朋友.慎選good luck.

陳兆民只有4班 S1, 收生人數較少, 競爭大D:)

想請教伍若瑜的家長,你們的仔女是甚麼成績才入到呢?

謝謝!

原帖由 0804 於 10-11-23 22:33 發表
想請教伍若瑜的家長,你們的仔女是甚麼成績才入到呢?

謝謝!

我小朋友去今年九月初升中一, 他很多同學都入了伍若瑜, 主要都是Band 1尾至Band 2頭的。

統一派位時有一個Band 2尾的可幸運派入(全級18x考13x), 也有一些Band 2頭(18x考10x)的派不到。

醒目開學勳章

我個囡係派入去,自行無揀到,佢有d同學第六志願都入到,有第八都入到,應該唔難入,佢地係band 1 組別,我囡統一時填第二,好少人會咁填第二.

bnene & sukkiu,

多謝你們的資料。

上星期六去了全完的open day,對學生的印象幾好。我雖好遲才到,都有學生和老師個別和我傾。知道學校會開四班英文班,中文用普通話教,所以都覺不錯。

原帖由 0804 於 10-11-25 22:39 發表
bnene & sukkiu,

多謝你們的資料。

上星期六去了全完的open day,對學生的印象幾好。我雖好遲才到,都有學生和老師個別和我傾。知道學校會開四班英文班,中文用普通話教,所以都覺不錯。 ...

全完我去年幫孩子排第三志願的。

醒目開學勳章

葵青band 2中學有邊d?