用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天主教明我(奧運校)vs富榮迦南, 邊間好d呀? ...
go

天主教明我(奧運校)vs富榮迦南, 邊間好d呀? [複製鏈接]

天主教明我(奧運校)同富榮迦南, 兩間都收左我個囡, 大家對呢兩間學校有咩意見? 讀緊呢兩個既媽咪又覺得學校點呀? 好想聽下大家既意見, thanks^^
   4    0    0    0

回覆 1# fiona_bb 的文章

你講係N1定K1?

兩間都係k1

以程度來說, 明我較深, 而且是天主教, 到去小一選校時叩天主教學校可能有少少優勢.

Well, my daughter does not study in this two schools. However, I can provide some information that you may want to know.
Cannon
K1 am or pm, then K2 is pm, K3 is am. You have to ask the teacher whether in K2 your kid has to change to alternative class.
They have drawing lesson after school.
The principal is new and not familiar with the nearby primary school principal.
明我
The homework is difficult than the others in Olympic.
The school joins some district functions that your kid may dance on platform.
However, it is no evidence to prove that there is any extra help to study in both two schools for studying primary school.
The information is just for reference if there is any wrong please correct it.
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

我同你煩o既都一樣,明我收am class,仔玩讀 cannan pn class,我朋友個女在明我讀緊,她對明我的評價好好,而我個仔在cannan 讀緊,老師亦好關心我個仔,問過校長,它們的程度亦較一般kinders 高,而兩間學校都聲稱自己有大量學生入讀大天和油天小學,所以我都好煩,仲有沒有人可以給我意見呢?

你個仔在CANNON 讀緊, 咁囡囡不如都一起讀. 點解? 你個仔讀先, 咁入小一時實先過個女, 阿哥讀邊間個妹就一定收埋, 唔會唔收.  咁如阿哥入油天或大天, 妹都會入, 所以哥哥掂妹妹掂(只要哥哥唔好入男校).  因此火力要集中在哥哥身上, 小一選校要放萬二分精神.

老師校長梗係賣花讚花香, 不過以我看, 有天主教背景幼稚園入天主教小學可能有少少少著數...不過, 玩到叩門你不是明我鬥CANNON咁簡單, 你要面對四方八面的名校生...

原帖由 susuwai 於 10-12-11 19:05 發表
我同你煩o既都一樣,明我收am class,仔玩讀 cannan pn class,我朋友個女在明我讀緊,她對明我的評價好好,而我個仔在cannan 讀緊,老師亦好關心我個仔,問過校長,它們的程度亦較一般kinders 高,而兩間學校都聲稱自己有大 ...

我對明我不熟識. 不過, 富榮迦南可以有以下資料俾你地.

校長是由另一間分校調過來, 唔記得是荃灣邊間 (因為荃灣有 2間). 佢今年是在富榮第二年做校長. 所以對附近小學不太熟識也可原諒.

不過, 學校行政是有點亂囉.

n1, k1, k2 是有 am/pm. k3 一定是 pm. 如果 n1 是 pm, 可在 k1 時入紙轉 am. 如果有位, 一定會俾你轉.

程度不淺. 由 k1開始已有 net 老師教 pth 及英文. 只是時間多少而已. 如果以我個小朋友來說 (佢今年p1), 我覺得佢都讀得唔錯, 所以細囡會俾佢讀 出年 n1. k2 已有功課是寫字.

學校不是太著重外出比賽等. 即是不會主動跟家長說外邊有什麼比賽可以參加.

學畫畫是綠苗, 是要俾 $$ 的課外活動, 不是指定項目. k3 時有小童軍. 很久前有 dancing, 不過冇左 2 年了.

如果比起另外一些英文 kinder, 佢地是比較冇咁著重 reading. 我個囡考依家間小學時, 老師都說佢英文 reading不是太好....我都冇特別俾 d 什麼英文 class 佢上. 不過, 最近一次 reading test level, 小一要求是 level 7, 佢都有突. 呢 d 都是 kinder 打底打得好.

我不是說迦南 super, 好勁, 好好. 只可以說,其實唔差..

佢地是有好多學生入2間油天. 原因是佢地有兄姐帶入. 不是考入. 以我大囡今年 p1 計, 一班 2x個小朋友, 都有 1x 個入左2間油天. 而且, 佢地有 d 小朋友出去考私小, 直資都有唔錯成績. 我個囡 o個班, 有小朋友今年讀緊 kts, 培僑, tsl, creative, st.margaret, 優才等. 連我小朋友都有幾間私/直 offer.

我個囡讀緊CANNON N1, 感覺到囡囡係讀得開心. 睇番D教材一般. 課外活動選擇不多,費用也不便宜.自己出去俾錢讀好過. 但我先生係想囡園讀番CANNON K1. 而我自己就想囡囡轉去禮賢. 因為現在小學功課真係好深.

奧運明我..麻麻

請問你最後入邊間啊!

唔好一次面試就周圍話人麻麻。
係呀!
我兩個仔都讀明我
佢哋真係2個校長,一個係退休返嚟幫手。
當年in N1都係做同一樣嘢,我個仔完全唔啋人,仲因為太眼瞓打跌校長送嘅波,我諗主要in家長係咪怪獸家長。
當年選明我棄迦南,因為•••我比較鍾意佢套校服,我認我低能。:;pppp:

我囡囡n1讀迦南,k1入明我。囡囡係明我讀得好開心。想當年我已交k1迦南留位費,囡囡唔鐘意。以家一的都唔後悔。

引用:我囡囡n1讀迦南,k1入明我。囡囡係明我讀得

原帖由 Eunicecat 於 12-11-29 發表
我囡囡n1讀迦南,k1入明我。囡囡係明我讀得好開心。想當年我已交k1迦南留位費,囡囡唔鐘意。以家一的都唔後 ...
我係新手媽咪,囡囡係11年11月bb,想被距讀n班,甘係咪宜家要開始報名啦?

明我N班好多人讀, 不如打俾明我問一問?

回復 neiviv 的帖子

我都交咗form, 我見到佢哋都好nice, 又有笑容, 想問吓interview會唔d咩問題?thx!

引用:Quote:原帖由+Eunicecat+於+12-11-29+發表

原帖由 唄啦 於 12-12-03 發表
我係新手媽咪,囡囡係11年11月bb,想被距讀n班,甘係咪宜家要開始報名啦?

...
應該可以報名,而且應該係今年報名,我見巨pn班係出年二月先in,打去問下

回覆:天主教明我(奧運校)vs富榮迦南, 邊間好d呀

其實真係唔好信邊間學校入邊間學校比率多d, 其實真係無關連,因為派小學係睇番你自己住個網,我小朋友讀迦南富榮,當去到真正比紙小一填form時,學校沒有比任何意見,(其實作為一個家長,聽到佢咁講真係幾失望) ,更加無話write邊間實收,唔通所有唔係住九龍塘既小朋友,入讀了九龍塘區幼稚園,就去曬九龍塘區d小學,請大家唔好信小學派位呢個玩法,小一派位只係靠lucky 架咋!

回復 takjor 的帖子

大仔考N1,都係多數睇佢玩,問佢啲簡單嘢:叫咩名呀、呢樣玩具係咩呀•••(因為都好多年前我都唔記得),其餘會問家長小朋友啲自理情況:識唔識要大小便、食飯要唔要餵•••。之後見校長都無咩問,送個玩具俾佢就走得。

我阿仔面試時得歲半,咩人都唔啋,老師問問題望下就算,校長送個玩具波佢垂講多謝仲一手打咗落地,我哋以為死梗。

細仔考K1仲難:首先又係玩玩具,之後幾幅圖俾佢睇叫佢講故事,我細仔11月細仔,唔係特別醒。好彩哥哥讀緊,唔係嘅話真係凶多吉少!

明我OK㗎,習慣咗做評估同功課,考小學同升小學都無問題!

希望幫到你。

囡囡今年讀K3, 9月入小學, 評估同功課幾深架. 相信上津校小學一定無問題.  
‹ 上一主題|下一主題