用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: HMmummy
go

LH 水準超高 [複製鏈接]

我都覺得差唔多, 所以就算SC收都無打算轉. 不過, 睇一次interview 可以預計將來他適唔適合玩呢個遊戲, 而家知道多d, 就全力搵一條龍.

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-18 16:14 發表
我無報SC, 覺得同LH課程有D似, 如果差唔多就無謂轉cos阿仔適應力又弱一年轉一間太大打擊la...

LH 地方唔大, 空氣質數成疑係事實. 不過, 唔係間間都無戶外場地.

老師年輕都可以好有愛心&有交帶, 學校歷史短但考私小直資都有唔錯成績. 而且佢地的校本課程, 係就小朋友而設, 我就覺得好過街買的書. 雖然, 我都覺得佢未必完全適合自己的小朋友. 但作為LH家長, 起碼佢做到我的要求. 當然, 一D行政上嘅野同課程, 都仲可以改進.

btw, 去年我地interview, 我都覺得有分校環境麻麻, 外籍老師黑面, 但唔係間間都係咁. 請理性討論.

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 16:19 發表
LH 好? 商場幼稚園 - 冇操場 (陽光充沛?), 靠商場空調 (空氣清新?), 老師又年輕 ,學校歷史又短, 你們話好就好!

呢位靚媽咪吾好咁激動啦, 其實好多媽咪都知每間學校都有其長短, 最重要係小朋友喜歡返學, 又學到野!
我個女都係LH返緊PN, 我自己都覺得校舍方面LH確實遜色, 但亦吾可以單一此因素而覺得呢間學校吾好喎! 雖然辦學年資短, 但已得到一大班家長支持, 愛戴, 深信一定有其實力嘅!

我亦相信你小朋友讀嘅學校, 一定有其優勝之處, 你先會比你小朋友入讀!

其實, 大家開開心心地交流下咪好囉!

< 不喜勿插 >

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 16:19 發表
LH 好? 商場幼稚園 - 冇操場 (陽光充沛?), 靠商場空調 (空氣清新?), 老師又年輕 ,學校歷史又短, 你們話好就好!

醒目開學勳章 貢獻勳章

LH有好幾個campus
我知道其中一個係比較差d, 但係有一個有戶外.. 另一個有大窗+無敵海境! 絕對陽光充沛, 一見傾心!

小兒唔係讀LH, 但係一樣算新校, 一樣有年輕老師
不過~ 我相信小朋友鍾意同姐姐玩多過同姨姨玩喎!

而且~ 想知有無料到, 應該睇睇人地嘅業績先!
恐龍家

嘩,睇到標題,嚇左我一大跳!我身邊起碼有6個小朋友讀緊LH,所以我都知道小小某間LH嘅教學同老師情況,(當然係由d媽咪口中知悉的主觀comments)。老實說,樓主所講的內容屬實,其PN已開始phonics,也有用ORT…但(純屬個人意見)教還教,小朋友係咪真係學到又係另一回事(我見到亞囡d小朋友的英文都唔係特別叻,phonics就更加掌握唔到)…
其中更有朋友因為老師在眾人(包括亞仔)面前投訴亞仔(K1時不能舉出同starting sound的英文字)而令亞仔心靈大大受傷而搞到要轉校…
學校K3哥哥姐姐畢業,連PN都叫埋去睇畢業禮…
PN返學兩個月都唔夠就請家長去觀課,唔係睇上課,而係排左隻舞比家長睇,我睇個video,全班就只有我識的兩個小朋友有"郁"…我當時就覺得係做比家長睇,感覺唔係幾好…
就算到衣加,我都係覺得LH有d野係做出黎比人睇,小朋友係咪真係學到野又另一回事…
幾個朋友都讚老師好有愛心,因就係因為年青,有個熱誠,但就欠經驗(我聽過朋友講一些佢小朋友嘅上堂情況,但對老師嘅處理手法就有點不認同…)
一位朋友係LH fans,但就同我講佢對小學考學校冇乜信心,因為冇乜特別好嘅數據睇到…
有得fans就一定有佢嘅好處,但係咪"水準超高",我又有點…

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 16:36 發表
LH 地方唔大, 空氣質數成疑係事實. 不過, 唔係間間都無戶外場地.

老師年輕都可以好有愛心&有交帶, 學校歷史短但考私小直資都有唔錯成績. 而且佢地的校本課程, 係就小朋友而設, 我就覺得好過街買的書. 雖然, 我都覺 ...

Marybrown所講又非冇道理,我b去Kln Tong interview時指住人地d學校話我要讀o甘大間學校!我諗係佢響書到見到d學校係一幢幢所以認為果d學校好
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章

原帖由 sheffield 於 10-11-18 16:55 發表
嘩,睇到標題,嚇左我一大跳!我身邊起碼有6個小朋友讀緊LH,所以我都知道小小某間LH嘅教學同老師情況,(當然係由d媽咪口中知悉的主觀comments)。老實說,樓主所講的內容屬實,其PN已開始phonics,也有用ORT…但(純屬個人意見)教還教 ...

agree!   "水準超高"依4字真言真係好值得商確!  如果佢收我一百蚊學費有咁嘅service而且可以完全唔使我教就可以令我小朋友好乖好叻, 咁我就會用 "水準超高"依4個字!  otherwise, 我覺得只可以用物有所值黎形容!

初初報PN同你有一樣既諗法, 商場幼稚園 - 冇操場 , 靠商場空調 , 老師又年輕 ,學校歷史又短, 所以去左openday視察, 雖然冇操場但亦有足夠地方比小朋友玩. openday做得好精采阿仔好鐘意所以報PN.
返學後同樓主一樣好滿意, 發現呢間學校好有心, 歷史短但不停改進同進步. 學校透明度高唔洗口耳相傳, 係web list out 晒畢業生考入私小/DSS既result, 學校短短歷史能有此成績,令人挖目相看. .
你講既確係佢既缺點, 但佢既優點能override佢既缺點就係LH成功既地方.
我亦相信比緊$39XX x 12months既家長唔傻.

原帖由 sheffield 於 10-11-18 16:55 發表
嘩,睇到標題,嚇左我一大跳!我身邊起碼有6個小朋友讀緊LH,所以我都知道小小某間LH嘅教學同老師情況,(當然係由d媽咪口中知悉的主觀comments)。老實說,樓主所講的內容屬實,其PN已開始phonics,也有用ORT…但(純屬個人意見)教還教 ...

所以你見上面討論冇提超高

至於成果就不嬲都唔會靠晒學校,小朋友天份同家長努力都有關係。之前EggEgg都提到佢小朋友in TT可用PTH對答。而對我來講最感動係每周都學到一個新中文字,我自問教唔到。當然有d人覺得每周到一字好慢,要每周5個字先叫水準超高,但我覺得每周一字已合乎我現階段所需了

另外我個campus就冇跳舞做show了

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

yes, 我去青衣o個間interview就見到個外籍老師對pn小朋友&家長都超黑面!

原帖由 阿仔媽媽 於 10-11-18 16:36 發表

老師年輕都可以好有愛心&有交帶, 學校歷史短但考私小直資都有唔錯成績. 而且佢地的校本課程, 係就小朋友而設, 我就覺得好過街買的書. 雖然, 我都覺 ...

佢考小學數據,是佢統計 ( Who know? ) 實際是商場幼稚園 - 冇操場 靠商場空調 , 老師 又年輕 ,學校歷史又短, 不過, 我都覺得我年青但有經驗
我重覺得大角咀(手足口病) 及填田區個Campus
一見傾心’!

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 17:36 發表
佢考小學數據,是佢統計 ( Who know? ) 。 實際是商場幼稚園 - 冇操場 , 靠商場空調 , 老師 又年輕 ,學校歷史又短,  不過, 我都覺得我年青但有’經驗’,
我重覺得大角咀(手足口病) 及填田區個Campus最 ’ 一見傾心’!  ...

原來要好似迪士尼同York o甘既校舍先係你杯茶

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ;page=4#pid33341100

一百蚊學費就好la  
原帖由 lyhv 於 10-11-18 17:08 發表

agree!   "水準超高"依4字真言真係好值得商確!  如果佢收我一百蚊學費有咁嘅service而且可以完全唔使我教就可以令我小朋友好乖好叻, 咁我就會用 "水準超高"依4個字!  otherwise, 我覺得只可以用物有所值黎形容! ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MaryBrown 於 10-11-18 17:36 發表
佢考小學數據,是佢統計 ( Who know? ) 。 實際是商場幼稚園 - 冇操場 , 靠商場空調 , 老師 又年輕 ,學校歷史又短,  不過, 我都覺得我年青但有’經驗’,
我重覺得大角咀(手足口病) 及填田區個Campus最 ’ 一見傾心’!  ...

好驚~
你有無去過紅磡個campus入面睇過?
唔駛咁激動..
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-11-18 17:55 發表

好驚~
你有無去過紅磡個campus入面睇過?
唔駛咁激動..

睇吓下面咪知law

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ;page=4#pid33341100

The end.

呵呵~~連官方網頁的小一數據都質疑,真係估你唔到.不少幼稚園個網都有登出佢地的小一數據,我想你可能都不會用作參考.it's ok,每人心中的尺不同,各取所需而已.

P.S. 我唔年輕嘞,但我冇乜經驗架 ...:loveliness:

我覺得有d地方好值得商榷 ger…..學校課程小朋友get get 到有好多因素配合, 如小朋友能力, 家長配合..etc. 就算最top的學校都一定有人跟唔上. 我覺得這反映小朋友是否適合間學校而不是學校好唔好
PN
觀課我諗 you are talking about the 家長茶聚主要係老師&校長分享小朋友的progress & 學校課程之後有小小時間係看到小朋友上課情況我唔覺得係特別排隻舞wor… 小朋友咁細….唔郁有咩問題? 你話佢唔郁老師鬧佢地就話有問題jer..!?! 反而係有幾多間學校百忙中還抽時間辦這些家校communication session? 呢d唔係家校合作一部份咩? 由接到offer至開學到現在3個月, 學校已舉行了4次家長聚會....自由參與....佢真係做俾家長睇gar....
朋友話考小學冇信心有咩出奇競爭咁大, 除非係一條龍幼稚園的家長, 如果唔係邊個會唔擔心自己小朋友? 同埋就算自己小朋友幾叻我都唔會好囂張同人講"我信心爆澎..小朋友掂緊!!!!" lor..

MaryBrown,

我不想在此topic用低劣的字去和你討論. 每間學校都有其長短, 亦適合不同需要/類型的家長和小朋友, 可能睇左呢個topic(http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2253242&extra=page%3D4)令你好憎LH, 但請你自重

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 18:01 發表

睇吓下面咪知law

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2252194&page=4#pid33341100

The end.

:loveliness:
我都好希望我嘅小朋友响嗰d環境長大
可惜.. 我地活响HK
無得選擇!
我之前做過research, 要有好大空間, 有大窗~ 沙池, 草地, 馬騮架.. 嘅KG, 似乎係無!
我只揾到HK有兩間KG有沙池,  唉~ 最後認命~ 放棄!
恐龍家

‹ 上一主題|下一主題