用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: HMmummy
go

LH 水準超高 [複製鏈接]

原帖由 elizatyy 於 10-11-21 19:19 發表

May I know which grade are you asking for?
My son has been learning to write ABC, numbers and Chinese words from the beginning of K2.  For example, he has learnt to write 早、牛、羊。 Also, he was  ...

我問k1咋....
你仔仔讀英普班?如果讀中英班,d普通話駛唔駛再出去學?

原帖由 ho_yan2406 於 10-11-21 19:34 發表

我問k1咋....
你仔仔讀英普班?如果讀中英班,d普通話駛唔駛再出去學?

Yes, 英普班.  I don't think it is necessary to send your child to extra 普通話 class unless you want your child can speak 普通話 in native level.  It'd better to save the money for learning musical instruments.

原帖由 elizatyy 於 10-11-21 19:41 發表

Yes, 英普班.  I don't think it is necessary to send your child to extra 普通話 class unless you want your child can speak 普通話 in native level.  It'd better to save the money for learning musical  ...

唔該晒你~~

Ian,收到,明白. 雖然我仍不太認同你的第末二段,但it's ok,謝謝分享.至於如果以前真的只有總offers的表的話,yeap,那是不夠好的.

唉,如果我早4年就決定生仔好了...04與08的競爭真是2個世界的事.

醒目開學勳章 王國長老

請各位能理性討論, 每一間幼稚園也有不同之處, 會有會員喜歡或不喜歡.

大家一起討論交流才是好事, 但如因不喜歡而作一些攻擊言論, 那有違版規.

請各位能尊重別人, 尊重自己!

Yes, agree!
原帖由 JoJo 於 10-11-22 08:49 發表
請各位能理性討論, 每一間幼稚園也有不同之處, 會有會員喜歡或不喜歡.

大家一起討論交流才是好事, 但如因不喜歡而作一些攻擊言論, 那有違版規.

請各位能尊重別人, 尊重自己! ...

醒目開學勳章

Sorry...May I know the full name of  LH ??
Pls PM me that I can follow the thread.
Million thanks

learning habitat...
原帖由 babellt 於 10-11-22 17:23 發表
Sorry...May I know the full name of  LH ??
Pls PM me that I can follow the thread.
Million thanks

囡囡都讀緊pn 班
有少少info 補充

全日班已經會慢慢被取締, 唔會再開全日班, 除左現在既k3 & k2(?)全日班學生之外, 新入去既小朋友已經係無機會讀日文喇

原帖由 朝日太太 於 10-11-22 17:46 發表
囡囡都讀緊pn 班
有少少info 補充

全日班已經會慢慢被取締, 唔會再開全日班, 除左現在既k3 & k2(?)全日班學生之外, 新入去既小朋友已經係無機會讀日文喇 ...

點解?其實全日班真係一個good choice!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 MaryBrown 於 10-11-19 11:35 發表
我講的事實,’以事論事’,
竟然查我以往的BK 留言及喜好,向我作個人批評, 你們這個處事方法,是 LH教?

論事變論人的態度,你們是這樣的教下一代?要是的話,我過去的BK留言,你們記得花多D時間慢慢查!
  ...

我相信呢位家長好少上forum
在"討論區", click 一下就知道你以前講過什麼, 老實說只係用左幾秒鐘
不是什麼新鮮事, 亦不是什麼負面既"處事手法"
俗語話:"無事不可對人言", 既然你上得黎呢d公開地方講, 有特別原因你認為他人唔應該睇你之前既留言呢? 一面公開講, 一面又唔俾人睇??
如果"click"一下都要LH教, 我估學校真係唔係好得閒

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-22 17:48 發表

點解?其實全日班真係一個good choice!

上次校長話地方太細, 報讀人數太多, 全日班收太少學生喇, 而且LUNCH / NAP呢D唔應該在學校學

有得讀全日我都會轉(由HL轉LV都無所謂), 不過無喇!

原帖由 朝日太太 於 10-11-22 17:59 發表

上次校長話地方太細, 報讀人數太多, 全日班收太少學生喇, 而且LUNCH / NAP呢D唔應該在學校學

有得讀全日我都會轉(由HL轉LV都無所謂), 不過無喇!

Oh, really?  Full day class is really good.

IMO, LH is a well managed kinder with well organized syllabus and reasonable academic level. It's much well managed than I expected and already better than many sizeable companies nowadays. I believe there are some well managed kinders, that can keep their quality consistently high, can be as good as or better than LH.  But you know, well managed things are not easy to find...

[quote]原帖由 sheffield 於 10-11-18 16:55 發表
嘩,睇到標題,嚇左我一大跳!

Agree, Sheffield ! LH 水準超高 ?? 我是睇到呢個Post 而入嚟了解吓,是否自己對呢間學校了解唔夠呢? 再加上有些公認幾好的幼稚園家長都未曾出過咁既post, 可能怕樹大招風吧!
我留意了這間學校好多年, 它算是早辦"英普"班的幼稚園, 大仔細時無選擇係因為太新開辦一年左右, 所以讀同區其他學校. 都有朋友及他們的朋友讀到06,07畢業, 都入不到很出名的DSS 如男X, 陳XX or 蔡XX (當年仲話報名表都唔駛家長去取), 不過我讀緊呢幾間D friends 話唔多LH畢業的學生, 可能他們識得人少啦!
我的朋友太太是日本人,他是留學生,家庭英語溝通, 住在LH的樓上, 上年報K1收到好多街坊(讀過的)意見, D小朋友英文能力一般, 所以入讀了另一間在九龍塘較有名氣的幼稚園!
另外有朋友個女讀緊PN但是仲要外出讀普通話及英文, 但我細仔都聽及講得好D.(出生相差1星期,同是大仔)
到了我的細仔, LH playgroup 有offer仲call 過好幾次, 但無讀到因為當時讀緊TT, AI &NC的playgroup, 今年要報K1, 但D friend 唔多報它,有些PN去過Interview後唔鍾意,有些因receptionist的態度唔好,backlist咗它(據悉個朋友仲忍不住開火 ) ,有D就不想浪費時間wor!
但我喜歡親身去感受多過聽說,所以仔仔都有In, 不過真是有D失望...話哂都算是近年略有名氣的學校! 由本來心目中第三位排行榜跌落尾, 仲係唯一一間In 完要在 facebook彈的學校(終於明白d朋友所看到的),  阿仔以英文 In (因為老公是Native speaker,仔仔d 廣東話痳痳地!)   首先,開始時無人話你知當日的安排, 安排上唔好. 校舍好細,得幾間細細的課室(我當日所見) 真是無太多活動空間, 設施及教材資源明顯不足 (compare with other KG)
第一part 分2組4個講故事及4個一對一問答在同一房間進行, d房好細好迫仲要好noisy(明顯係校舍細,班房唔夠). 華籍老師們O.K. 外籍老師們好nice, 不段讚仔仔話他做得好好, 我們好快IN完企住等其他, 跟住出去同樣無人話你知(Baby kingdom 都有人問過好讓大家有心理準備,不過無咩人回應, 反而個多星期后出咗呢個post),  跟住part 2 要家長填問卷孩子自己玩(有老師計分), 個個家長填緊表但無比到我,問他們攞要走去幾間房問清楚先再返嚟比我(怕且我唔會袋起lor),  大部份孩子都好乖自己玩, 其中有個小朋友,見我個仔玩咩都要玩, 我個仔行開玩第二樣他又要玩,他的媽媽唔理只掛住填問卷仲笑住話唔緊要, 我仔仔仲同他講唔好,叫他玩其他玩具, 我當然有幫手都唔掂, 最後2 個就互相推撞, 他個仔企唔穩坐落地后人地媽咪先肯抱走個仔, 咁我個仔都好驚,再有孩子埋身就起哂"Kon" ,咁咪喊哂要走lor, 跟住個普通話老師先行過來問我咩事, 仲同呀仔講要分享呀!(真是唔該哂! )  之後的更奇怪是叫家長背住D孩子同校長Q&A, 叫他們自己坐低看書,不過無人睇住, 後來先有老師入來,但D孩子們巳經坐哂在家長的腿上, 除了我仔仔同另一個女仔...! 我唔清楚它水準有幾高,不過相信呢間學校還有好大進步空間!

本人不是任何學校的Fans, 仔仔都唔係York的準學生(我們無要到Offer), 以上純粹個人經驗意見及所見所聞, 唔啱聽請別介意!!!

which campus did you go for interview? Last year I had PN interview at HL campus. It's very orgainsed and well managed.

原帖由 yipbebe 於 10-11-23 11:16 發表
which campus did you go for interview? Last year I had PN interview at HL campus. It's very orgainsed and well managed.

My friends interview were at HL and TY last year. They all said feeling bad. My friend called them asking HL and LV for interview that their receptionist was rude and impolite in manner. I sent my son's application form by hand and also had the same experience too!
And our interview at kowloon campus which can see many big ships and boats passed by (my son talked to the interviewer)

Oh really?? 我有問過班主任, 佢無話過唔會再開全日班, 只係話位少要wait咋
原帖由 朝日太太 於 10-11-22 17:46 發表
囡囡都讀緊pn 班
有少少info 補充

全日班已經會慢慢被取締, 唔會再開全日班, 除左現在既k3 & k2(?)全日班學生之外, 新入去既小朋友已經係無機會讀日文喇 ...

囝囝返左LH幾個月,我都有同身邊既朋友一齊傾下小朋友返學既情況,係呢度同大家分享下d CASE:

CASE 1:
朋友既囝囝讀KLN一間KG,佢投訴囝囝放學時咀咀唔乾淨,佢話:老師/姨姨點都望下有無污漕先俾小朋友出來見家長啦,俾咁多學費佢地都唔做好D.
而我小朋友都試過咁既情況,老師既解釋係: 小朋友學習緊自己食完野自己抺咀,佢依家可能未必搽得好乾淨,但慢慢佢就會識架了.

CASE 2:
朋友去接囝囝放學時見到老師好大聲咁訓示一個小朋友,佢話如果佢個囝俾人咁話佢一定好心痛,所以佢想轉校,去間有愛心D既KG.
而我囝囝個班既助理老師都有被一位同校家長見過佢大聲地指住張櫈,叫小朋友坐好好.

各位睇完以上CASE會點睇呢?
我朋友咁睇固然有佢既理由,而我都接受LH老師既解釋,事實上我小朋友依家食完野會自己抺咀,都抺得幾乾淨.我亦BUY老師係適當時要嚴厲D對小朋友(當然唔好係虐待啦!).

當聽到係直資小學度教書既朋友都RECOMMAND呢間學校時,我更相信自己既選擇係無錯.

LH我唔敢講佢水準超高,不過佢符合我既要求. 而我呢位朋友佢係唔鐘意LH,但我就喜歡.如果有家長覺得LH唔係你杯茶,唔緊要,香港地仲有好多好既學校呢.
.
‹ 上一主題|下一主題