用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: HMmummy
go

LH 水準超高 [複製鏈接]

原帖由 小曳人 於 10-11-18 20:34 發表

:loveliness:
我都好希望我嘅小朋友响嗰d環境長大
可惜.. 我地活响HK
無得選擇!
我之前做過research, 要有好大空間, 有大窗~ 沙池, 草地, 馬騮架.. 嘅KG, 似乎係無!
我只揾到HK有兩間KG有沙池,  唉~ 最後認命~ 放 ...

我覺得, 小朋友每日都有數小時返學, 學校環境固然是要考慮的, 但我更認為家長可以帶小朋友多點出外, 增廣見聞之餘亦培養親子感情.

Just wonder how much time the children will go to the outdoor playground???

你又唔使咁講
每個人都有唔同意見, 唔同想法, 唔想expectation
你唔同意咪唔好睇, 唔好理囉
係度forum都係比家長善意咁去discuss, 何必講到咁差呢?
你有你鍾意既野, 人地都有人地鍾意既野
都冇人迫你鍾意....
覺得呢條thread唔岩聽咪 x 左佢, 冇謂攪到discussion好似鬧交咁

醒目開學勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 17:50 發表

原來要好似迪士尼同York o甘既校舍先係你杯茶

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2252194&page=4#pid33341100

好似有D言之有物喎...迪士尼.....York ....難道..

醒目開學勳章

原帖由 elizatyy 於 10-11-18 22:10 發表
Just wonder how much time the children will go to the outdoor playground???

罰企果陣~~~

醒目開學勳章

其實學校幾好都好, 覺得家長嘅影響都好重要!  通常小朋友有個胸襟廣闊, 心明大義嘅爸爸媽媽, 日後發展都會好D, 相反, 如果小朋友有個心胸狹窄, 經常無事生非嘅爸爸媽媽, 相信佢將來讀咩學校, 條路都會好難行...

醒目開學勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-18 17:50 發表
一百蚊學費就好la  

其實減一百蚊都好開心! 因為當$3900係物有所值, 減左一百蚊之後咪變成物超所值囉!  HAHA~~但其實好快嫁咋, 因為我記得K1學費好似係平過N1嫁~~

老實講,我一點也不介意別的媽媽說LH有什麼不好不好,但基本的禮貌仍然是需要有的,像一些惡意又無根據的言論,實在不必理會.

至於好像sheffied講到她所見到鄰居的小朋友情況.這些我會用來作警惕.有批評才有改進的地方,畢竟即使好的課程編排教出的學生也不會一模一樣,當中還有家教等各因素,像焗麵包同一樣的麵粉焗出來的也會深淺不一,有些焗燶.

我至今仍認為LH的課程設計得很好,囡囡學中/英/普都有明顯進步.一位曾經在SC教書的朋友,曾跟我說,SC課程其實頗谷,而LH課程較多空間給小朋友思考,所以LH小朋友解難能力幾好.(嗱...我無意得罪SC丫,別對號入座).另外,老師有愛心,記得有一日囡囡自己弄損臉返學(其實只是臉上一小點傷口),未入課室,在門口接待的老師(不是班主任)已經問我她發生了什麼事.校方是要求老師做頗多的東西給家長看,例如成日將上課情況拍照放上網,我知道這是透明度與家校合作的一部份,欣賞之餘,也知道老師真的工作量大.

環境當然不能與marybrown鍾情的國際學校比,也一定不像天堂,但平日多些帶囡囡去郊外就是了.LH歷史不長,但也有10年了.囡囡很開心,跟她說不讓她上學對她是一種懲罰.當初是放棄啓思與維記選LH,暫時覺得沒有選錯.

原帖由 lyhv 於 10-11-19 03:17 發表
其實學校幾好都好, 覺得家長嘅影響都好重要!  通常小朋友有個胸襟廣闊, 心明大義嘅爸爸媽媽, 日後發展都會好D, 相反, 如果小朋友有個心胸狹窄, 經常無事生非嘅爸爸媽媽, 相信佢將來讀咩學校, 條路都會好難行... ...

睇到呢句真係忍唔住要讚~~~~

原帖由 lyhv 於 10-11-19 03:07 發表

罰企果陣~~~

哈哈哈......

我講的事實,以事論事’,
竟然查我以往的BK 留言及喜好,向我作個人批評, 你們這個處事方法,是 LH?

論事變論人的態度,你們是這樣的教下一代?要是的話,我過去的BK留言,你們記得花多D時間慢慢查!

醒目開學勳章

LH教是一群幼稚園生, 總不懂在這裡留言吧!!

想獲得別人的尊重, 要先懂得自重!!

lyhv說的很好~讚!!

Actually, I really want to know whether LH is a good school or not. My son is now studying PN in LH (LP) but I am waiting for the result of SC, Creative Primary KG. As compared to these two and also HKPS, which one is better for my kid? Some parents told me that LH is very commercial and the school management does not have the heart to educate. Is it true?

知足常樂, 育兒應該是讓小朋友欣賞自己擁有的,並口中充滿安慰與讚美. 互勉.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 boyboy_mama 於 10-11-19 13:30 發表
Actually, I really want to know whether LH is a good school or not. My son is now studying PN in LH (LP) but I am waiting for the result of SC, Creative Primary KG. As compared to these two and also HKPS, which one is better for my kid? Some parents told me that LH is very commercial and the school management does not have the heart to educate. Is it true?

you should be the one who answer this question!
no one can answer this for you~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 HMmummy 於 10-11-19 13:31 發表
知足常樂, 育兒應該是讓小朋友欣賞自己擁有的,並口中充滿安慰與讚美. 互勉.
恐龍家

作為媽媽最了解仔仔性格同需要, 邊間都啱可能無人答到你.
不過論環境有outdoor playground 會好D, 加上有小學Backup 過幾年唔洗煩亦吸引.
其實你仔仔都讀緊PN, LH有冇用心教學你自己感受下會好過聽人講. 至於是否commerical, 其實點為之commerical 呢? 無學卷要交學費算唔算commerical?
原帖由 boyboy_mama 於 10-11-19 13:30 發表
Actually, I really want to know whether LH is a good school or not. My son is now studying PN in LH (LP) but I am waiting for the result of SC, Creative Primary KG. As compared to these two and also H ...

多謝分享!
原帖由 HMmummy 於 10-11-19 13:31 發表

好鐘意知足常樂呢4個字~~
只有作為父母嘅有呢個心態,小朋友先會有呢個心態~~

謝謝你沒介意我那帶有點偏激的回應!其實我沒是沒惡意的,只是見到標題…就有個這樣的反應…
當然,雖然我真的對LH有點負面的感覺,但就見到幾個朋友都好滿意LH…其實最緊要係比緊錢嘅用家滿意就是了!
原帖由 Christi 於 10-11-19 09:14 發表
老實講,我一點也不介意別的媽媽說LH有什麼不好不好,但基本的禮貌仍然是需要有的,像一些惡意又無根據的言論,實在不必理會.

至於好像sheffied講到她所見到鄰居的小朋友情況.這些我會用來作警惕.有批評才有改進的地方, ...
‹ 上一主題|下一主題