用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2011-12年小一家長交流分享會
樓主: wongkaka
go

2011-12年小一家長交流分享會 [複製鏈接]

回復 7# wongkaka 的帖子

wingbillgo ---> 1B Hazel Chui

Great and thanks pls email to my
[email protected]

1C班家長, 我做了9月份時間表, 已把特別事打上, 是EXCEL FILES, 請問怎樣可SHARE給你們呢? [/quote]

我囡坐20A校巴。係咪都經何文田?
我個女都係坐A車, 係俊民苑上

忘記問各家長, 常識書1,2係咪學校未派? 我記得第一次家長會買書時書商好似話未有貨, 要到開學先有, 唔知我有冇記錯呢?

我唔記得有咩, 但我已將當日書商給我的一張LIST放左係個女的手冊內, 話開學後會經學校給我

原帖由 MYCUTEBABE 於 11-9-4 22:29 發表
忘記問各家長, 常識書1,2係咪學校未派? 我記得第一次家長會買書時書商好似話未有貨, 要到開學先有, 唔知我有冇記錯呢?

唔駛擔心那些仍未派發的書本,當書商有貨時便會經老師派發比同學的。

大家多些交流吧,回想往年,這裡的小一家長小得可憐,交換消息也有困難呢!

是欠常識1,2 , 普通話, 不過昨天派了, 不過普還欠CD
Bernice

Hi 各位srl mami 已經Update!
未有名既大家請自己填上丫!

1A

1B
Carolnlk ---------- Chloe Wong
MYCUTEBABE----- Nicole
wingbillgo --------- Hazel Chui

1C
Annafriend----------- Natalie
mbvv2009---------- Lucina
QOOGIRLZOE ------Chloe
吳凱忻
Wongkaka --------- Scarlett
李芷霖
1D
Charmi’ mami ---- Charmi
Vianness --------- wong chor hei haley
Winniellc--------- Priscilla

未知...
ceciho ------- Sofia
Bernice

謝謝各位媽咪, 我昨天也收到書了 .

對於課外活動, 各位媽咪會怎樣選擇呢? 最頭痛是星期六的活動, 如果要參加, 女兒本身的課程以後都要改時間. 但改星期六的其他時間也不易.

今日正式上堂啦!大家一齊加油呀!

坐校車的小朋友, 今天放學幾點到站呀... 我女足足比預定時間遲左30MINS.. 仲要轉左車都無人通知..... 打去校車公司投訢.... 佢哋大條道理.. 完全唔會理會,仲要理直氣壯話係學校出面路面問題..... :;pppp: :;pppp: :;pppp:

急問1C班家長們:-

今日個女寫了家課冊如下:-

英文: pen(A-M)
        我知道要寫A-M, 但何為pen? 我見佢果本英文簿上冇寫subject名稱, 應該點寫?

數學: 堂第一冊作業, 係咪即係課堂學習冊?係咪要做第4頁, (1)數數(1-10)? 我奇怪堂課唔係應該堂上做咩?我好怕阿女寫錯手冊.
       (1)堂冊P貼紙EX.1(A) - 我知係做派果本數學簿, 做完STICK落本簿度. 不過咩叫堂冊P?唔知佢寫咩?
       (2)明帶作 - 即係綠色果本習作簿? 第2頁我見佢做左一半, 其實駛唔駛做埋佢?如果要做, 第3,4頁又駛唔駛?我問阿女佢就話唔駛做, 凶多佢兩凶就話唔知. 我信唔過佢呀.
可否把今天家課POST出來給我對下佢錯成點, 麻煩大家了. 希望盡快有網上手冊啦 .

又要麻煩家長, 牙牙語係幾時用架?

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-9-7 17:33 發表
急問1C班家長們:-

今日個女寫了家課冊如下:-

英文: pen(A-M)
        我知道要寫A-M, 但何為pen? 我見佢果本英文簿上冇寫subject名稱, 應該點寫?

數學: 堂第一冊作業, 係咪即係課堂學習冊?係咪要做第4頁, (1)數 ...

pen = penmanship
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-9-7 20:59 發表

pen = penmanship

Cameo,

唔該哂, 我覺得應該比個short form list家長解碼, 哈哈!
係咪應該o係subject果欄寫pen呀? 我個女話同學都冇寫到, 所以佢都唔知寫咩 . 唉! 希望學校個網上手冊快D可以用, 我唔駛估估下啦. 我知你係舊生家長, 希望你多點上來解答我地的疑難啦, tks.

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-9-7 22:00 發表

Cameo,

唔該哂, 我覺得應該比個short form list家長解碼, 哈哈!
係咪應該o係subject果欄寫pen呀? 我個女話同學都冇寫到, 所以佢都唔知寫咩 . 唉! 希望學校個網上手冊快D可以用, 我唔駛估估下啦. 我知你 ...

我記得網上check都係簡寫,但老師應該上堂有教佢地,本薄無subject反而唔大問題,最緊要先提醒阿女,記住要做乜功課就真!
打後不同科目寫手冊都簡寫,最亂係工作紙,但學校從來只會同學生交代o架咋~ 不過而家有冇變就唔知!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回覆 5# ANNAFRIEND 的文章

Annafriend

數學只做堂作和薄,不用做作業,貼紙是指姓名貼,有人沒有名在薄上,是小女說的
Bernice

回覆 10# QOOGIRLZOE 的文章

Hello,

Klkkchan88---------Kary 1D

適應嗎

大家好,想問你地個女適應小一生活未呀,我個女暫時都幾ok ,當初見到咁多bad news都幾驚,但so far 家吓都感覺良好,希望大家都一樣啦

我同妳一樣都是很擔心d負面消息 ,因為小女很易喊,怕她成曰唔開心,但現在都ok,只係講老師好惡,上課和做功課都開心,希望遲d都一樣開心啦?

原帖由 klkkchan88 於 11-9-8 12:28 發表
大家好,想問你地個女適應小一生活未呀,我個女暫時都幾ok ,當初見到咁多bad news都幾驚,但so far 家吓都感覺良好,希望大家都一樣啦
‹ 上一主題|下一主題