用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2011-12年小一家長交流分享會
樓主: wongkaka
go

2011-12年小一家長交流分享會 [複製鏈接]

我聽亞女講:寫完手冊會同同學互相檢查喎!

1B班的家長請幫忙, 小女的手冊有地方我看不明
中文: 勿棄燈籠
英文: PEN(寫What is your name, my name is .......,nice to meet you), 小女她巳在學校完成, 老師巳批改. 沒其他英文功課嗎
數學: 1)EX.2(1-2)B
        2)作P.2,3
常識: 貼相片P.4
其他:交通告十,11
星期一帶中,英,數課本, 穿校裙
明天不用回校, 交言開單(這句完全不明她寫什麼) , 有誰知道呢?麻煩了

原帖由 emilycsp 於 11-9-9 17:31 發表
IT活動冊要寫名交給老師!不需要做!
英文:寫a to z 各三次
普通話無嘢做,只需簽通告,訂作業、報紙等。
星期一彌撒,帶中英數裸本。
Yuki Shiu 1C

唔該哂Yuki媽

原帖由 emilycsp 於 11-9-9 17:38 發表
我聽亞女講:寫完手冊會同同學互相檢查喎!

最幣對完都仲係唔岩架呢

回復 139# gabrielmw 的帖子

1)因為暫時課程輕鬆,我個女好開心
2)暫時未駛家校合作,所以答你唔到
3) 呀女話老師好惡,但我打電話番學校,佢教主任幾nice喎

Thank klkkchan88, 請問你校長是否好似外面說一樣不太好??

原帖由 gabrielmw 於 11-9-9 22:55 發表
Thank klkkchan88, 請問你校長是否好似外面說一樣不太好??

我係抽獎入srl所以冇同校長直接接觸,但有2次小一家長會,我覺得佢好實際,講說話唔似有d校長好似sale 咁,佢只係會好實在話比你聽,讀srl係辛苦,要努力。

回復 11# ANNAFRIEND 的帖子

Annafriend

中文做作業 Page 4 to 5
英文寫小字母a-m各寫3個一頁,另一頁n-z各寫3個
數學做書page 11 , 做作業page 4, 做Ex2 P.1 和P.2 2張貼在B1簿
常識寫生字在習作簿:一.我的身體
"臉孔 表情 軀幹 身體 "各抄3次

其他: 單張有IT
通告10,11
星期一帶中英數課本

小女說因為宗教,視藝,普通話沒有堂上所以老師話可以寫在那裡,你教她先刪去科目名再寫上功課便清晰了。

IT 不要做任何東西只是交活動習作

記緊要冷靜,她已很努力了,慢慢問她便可清楚告知的!
Bernice

大家唔駛0甘緊張0咼,畢竟只係開學第一個月,仍未適應的,相信一至兩個星期後也可以適應下來,已經適應的,就讓她享受小一的快樂學校生活吧!

小一是雙班主任制的,我相信她們也很有耐性和愛心去教導和協助她們的小一新生,起碼,小女往年的兩個班主任也十分得到小女的喜愛,無論如何, TAKE IT EASY, OK?

原帖由 MYCUTEBABE 於 11-9-9 19:11 發表
1B班的家長請幫忙, 小女的手冊有地方我看不明
中文: 勿棄燈籠
英文: PEN(寫What is your name, my name is .......,nice to meet you), 小女她巳在學校完成, 老師巳批改. 沒其他英文功課嗎:qu ...

HI MYCUTEBABE,

你好, 我囡囡都是1B班, 叫 HAZEL CHUI

英文沒有其他功課
另外, 最後那行應是 "交訂閱單"
而"勿棄燈籠"  我個囡都話唔知, 可能叫她們環保, 不要拋棄啩....

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-10 08:52 發表
Annafriend

中文做作業 Page 4 to 5
英文寫小字母a-m各寫3個一頁,另一頁n-z各寫3個
數學做書page 11 , 做作業page 4, 做Ex2 P.1 和P.2 2張貼在B1簿
常識寫生字在習作簿:一.我的身體
"臉孔 表情 軀幹 身體 "各抄3次

其 ...

唔該哂. 你囡囡好叻. 我女抄手冊都仲係mon cha cha. 佢間幼稚園到k3都冇教抄手冊, 所以我都預左佢唔惦. 不過巳經比我預期中好, 起碼我知佢寫咩, 只係佢將中數功課寫埋一齊. 我巳經教佢上中文堂抄手冊一定抄o係中文果欄, 上英文堂就一定抄o係英文果欄, 如此類推. 佢學校生活就幾適應, 係抄手冊真係差d. 仲係要比d時間佢適應羅. 我會提阿女如果要抄唔關科目既事宜, 就要將個科目名刪除, 謝謝你提醒!

原帖由 wingbillgo 於 11-9-10 05:54 發表

HI MYCUTEBABE,

你好, 我囡囡都是1B班, 叫 HAZEL CHUI

英文沒有其他功課
另外, 最後那行應是 "交訂閱單"
而"勿棄燈籠"  我個囡都話唔知, 可能叫她們環保, 不要拋棄啩.... ...

wingbillgo,

謝謝你!
還有我女兒跟我說視藝科老師要她們準備剪刀, 膠水, 顏色(粉彩), 要把它們放在一個袋裡. 我還會為她預備圍裙, 手套, 桌布(老師要求), 還有什麼是我的女兒忘記了的呢? 她說老師說過什麼袋的?但她一時記不起老師怎樣說, 是不是就是說放用品的袋呢?

原帖由 chuyuencheung 於 11-9-10 02:07 發表
大家唔駛0甘緊張0咼,畢竟只係開學第一個月,仍未適應的,相信一至兩個星期後也可以適應下來,已經適應的,就讓她享受小一的快樂學校生活吧!

小一是雙班主任制的,我相信她們也很有耐性和愛心去教導和協助她們的小一新生,起碼,小女 ...

chuyuencheung,

想請問默書會不會在第2個cycle就開始呢? 因為到現時為止課程都好輕鬆, 沒什麼要溫似的. 最怕突然來勢洶洶. 還有如果有quiz, 會唔會提前通知家長呢?

回覆 3# ANNAFRIEND 的文章

不用客氣,因為我地係SRL Kg生,有教抄手冊,所以順利d, 她説每次都是第一個抄完手冊,希望沒有引導錯誤啦!我都要大家互相幫忙!一齊努力吧!
Bernice

回復 2# MYCUTEBABE 的帖子

是呀cycle 2開始默書
Bernice

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-11 17:38 發表
不用客氣,因為我地係SRL Kg生,有教抄手冊,所以順利d, 她説每次都是第一個抄完手冊,希望沒有引導錯誤啦!我都要大家互相幫忙!一齊努力吧!

聖幼真係好好喎, 會教定小朋友寫手冊. K3巳上手, 上小一真係會好好多. 我阿女就仲係mon cha cha, 唔知邊科打邊科, 哈哈 .

其實都係睇教書進度,我記得阿女上年都好似第三至第四個星期先至開始默書,不過通常會早一個星期通知,唔會突然就話要默書的。

同埋,一般來說都會0係默書堂去默書,所以妳都可以預計幾時會可以準備。

唔好0甘緊張啦,嚇親妳地的囡囡啊!

原帖由 MYCUTEBABE 於 11-9-11 14:38 發表

chuyuencheung,

想請問默書會不會在第2個cycle就開始呢? 因為到現時為止課程都好輕鬆, 沒什麼要溫似的. 最怕突然來勢洶洶. 還有如果有quiz, 會唔會提前通知家長呢? ...

咁我想問下默書會唔會比範圍呀,同埋會唔會有unseen dict家

原帖由 MYCUTEBABE 於 11-9-11 14:22 發表

wingbillgo,

謝謝你!
還有我女兒跟我說視藝科老師要她們準備剪刀, 膠水, 顏色(粉彩), 要把它們放在一個袋裡. 我還會為她預備圍裙, 手套, 桌布(老師要求), 還有什麼是我的女兒忘記了的呢? 她說老師說過什麼袋的? ...

Hi Mycutebabe,

我個女都是說以上物品 - 剪刀,漿糊(or膠水),粉彩,桌布,視藝袋(女女話唔知咩款),圍裙(女女話無袖的圍裙就要買對手袖), 至於手套女女話唔知, 叫我照買喎, 比佢激死

原帖由 wingbillgo 於 11-9-12 10:57 發表

Hi Mycutebabe,

我個女都是說以上物品 - 剪刀,漿糊(or膠水),粉彩,桌布,視藝袋(女女話唔知咩款),圍裙(女女話無袖的圍裙就要買對手袖), 至於手套女女話唔知, 叫我照買喎, 比佢激死 ...

謝謝你的資料. 我買了一個不太大的拉鍊袋用來放用具的, 不知可否做視藝袋? 手套我沒有買啊, 我應買那一款呢? 可否給我IDEA呢?一張張的膠桌墊我買了, 可否代替桌布? 真的不知買的對不對 .
‹ 上一主題|下一主題