用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2011-12年小一家長交流分享會
樓主: wongkaka
go

2011-12年小一家長交流分享會 [複製鏈接]

Hi 各位srl mami 已經Update!
未有名既大家請自己填上丫!

1A

1B
Carolnlk ---------- Chloe Wong
MYCUTEBABE----- Nicole
wingbillgo --------- Hazel Chui

1C
Annafriend----------- Natalie
mbvv2009---------- Lucina
QOOGIRLZOE ------Chloe
吳凱忻
Wongkaka --------- Scarlett
李芷霖

1D
Charmi’ mami ----- Charmi
Vianness ---------- wong chor hei haley
Winniellc--------- Priscilla
Klkkchan88------ Kary

未知...
ceciho ------- Sofia
Bernice

ceciho ---------wong hei nam sofia

ceciho ---------1c wong hei nam sofia

原帖由 ceciho 於 11-9-8 18:47 發表
ceciho ---------1c wong hei nam sofia

Hello ceciho, 我女同你女係好朋友,小息成曰一齊玩架!我女係 Lucina Lau.

日日好似猜燈謎,估下手冊寫咩嘢 人都顛

死火出錯公仔

原帖由 cameo 於 11-9-7 22:14 發表

我記得網上check都係簡寫,但老師應該上堂有教佢地,本薄無subject反而唔大問題,最緊要先提醒阿女,記住要做乜功課就真!
打後不同科目寫手冊都簡寫,最亂係工作紙,但學校從來只會同學生交代o架咋~ 不過而家有冇變就唔 ...

Cameo,

今日學校派左張家課表代號, 一清二楚啦. 老師有教但可能我個女唔明羅. 佢又細膽唔敢問老師, 我巳經提佢有唔明要問老師, 老師好好人架. 不過我知佢一定唔會問. 我而家日日都要陪佢一齊睇手冊, 一齊對功課, 執書包. 真係辛苦 .

原帖由 klkkchan88 於 11-9-8 22:10 發表
日日好似猜燈謎,估下手冊寫咩嘢 人都顛

ME TOO .

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-8 07:39 發表
Annafriend

數學只做堂作和薄,不用做作業,貼紙是指姓名貼,有人沒有名在薄上,是小女說的

唔該哂, o甘我阿女又好似寫岩哂喎. 不過寫完返黎都唔係好知佢係咩姐. 原來係指姓名貼, 我仲以為係提小朋友做完要貼返落本簿度tim. 因為我阿女好緊張話要用槳糊筆貼功課, 我阿女本簿上巳寫名, 所以完全估唔倒佢想點.

原帖由 klkkchan88 於 11-9-8 12:28 發表
大家好,想問你地個女適應小一生活未呀,我個女暫時都幾ok ,當初見到咁多bad news都幾驚,但so far 家吓都感覺良好,希望大家都一樣啦

比想像中好, 當初諗住阿女會唔適應, 點知佢又okay喎 .

我未又係唔知佢寫咩,好似今日數學做"ped p4-6"我個個字都識,但組合埋就唔知係咩,真係想死,我個大公主仲要係十問九唔知

好開心呀! 還有新成員嗎?
Hi 各位srl mami Update!
未有名既大家請自己填上丫!

1A

1B
Carolnlk ---------- Chloe Wong
MYCUTEBABE----- Nicole
wingbillgo --------- Hazel Chui

1C
Annafriend---------- Natalie

ceciho -------------- wong hei nam sofia

mbvv2009---------- Lucina
QOOGIRLZOE ----- Chloe 吳凱忻

Wongkaka --------- Scarlett 李芷霖

1D
Charmi’ mami ----- Charmi
Vianness
---------- wong chor hei haley
Winniellc--------- Priscilla
Klkkchan88------ Kary
Bernice

係呀!我哋要勤力d報料吸引多d人

Hi mvbb2009 ,

That's great to chat with u here. Is yr daughter call lau sik nga? My also said that Lucina is her best friend. I pm u my contact no. Maybe we can share their sch life each other.

IT 功課

各位家長

課問IT要做什麽功課,小女欠!

原帖由 joanseto 於 11-9-9 15:04 發表
各位家長

課問IT要做什麽功課,小女欠!

我個女都係呀, 今日比老師寫欠IT活動冊. 但係手冊上冇寫IT功課 . 我都想知要點做. 阿女話上堂睇碟, 唔知係咪睇完要答小冊子問題.

QOOGIRLZOE,

阿女今日寫手冊寫到亂哂, 有D我唔係太知係咩黎, 麻煩你幫幫忙. 我從新整理佢寫既野.

中文: 作(一)p.4-5
英文: pen - 我見佢簿上寫左兩版a-m, 但我估應該係一版寫a-m, 另一版應該寫n-z, 我有冇估錯呢? 問我阿女, 佢就話係寫兩版a-m. 但我覺得應該唔係羅. 仲有係咪都係寫3次呀? 我比佢玩死 .
數學: 1)作p.4
        2) 書p.11
        3)紙EX. 2貼B

常識: 習(1)4行
仲有佢無啦啦o係普通話果欄寫(1)詞, 我知唔關普遍話事. 但係我見又冇派詞語簿, 到底(1)詞係咩黎. 我問阿女, 佢居然話老師係o甘寫, 比阿女佢激生死.
仲有你阿女今日有冇交IT活動手冊呀, 阿女冇交寫所以比老師寫欠, 到底要點做同做邊度呀?? 真係唔好意思, 我阿女仲係一舊雲, 唉  

原帖由 klkkchan88 於 11-9-8 22:41 發表
我未又係唔知佢寫咩,好似今日數學做"ped p4-6"我個個字都識,但組合埋就唔知係咩,真係想死,我個大公主仲要係十問九唔知

我個女都係啦. 我其實比佢攪到好緊張, 日日放學想即刻睇佢寫咩符號返黎比我.  到問佢又係最叻講老師係o甘寫架喎,唉 !

不好意思打擾你們, 本人小女今年要入小一, 想第一輪用20分入聖羅撒, 最近又成日係討論區見到現在比聖家差多了, 所以想請問你們以下問題, 幫助我揀校;
1. 你們女兒入學後開心嗎?
2. 家校合作好嗎?
3. 老師對學生有愛心嗎?

敬請各位回覆, 十萬個謝!!

IT活動冊要寫名交給老師!不需要做!
英文:寫a to z 各三次
普通話無嘢做,只需簽通告,訂作業、報紙等。
星期一彌撒,帶中英數裸本。
Yuki Shiu 1C
‹ 上一主題|下一主題