用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2011-12年小一家長交流分享會
樓主: wongkaka
go

2011-12年小一家長交流分享會 [複製鏈接]

不好意思, 今天小女寫的家課冊準確嗎?
中文: 詞五個(開學日)
英文: pen(Nn - Zz), WB P.2
數學: 沒功課嗎, 我見派了新練習, 是不是只須帶著回學校
常識: 作(1)
普通話: 唸L.1 - ???
其他: 交特通(7)

謝謝!

我個女是1C班
中文: 詞五個(開學日)五行
開學
背起
愉快
鈴聲
親切

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-15 09:55 發表
Anna

是呀! 英文是PLE P.3(1-3)! 好似沒有X4的!

中作我是依據腦圖既內容去想, 因為要求是跟圖內未去作句麻! 我依據腦圖用了一句4個方向(1)人物, (2)感受, (3)地點, (4)活動, 教她每方句先選各一詞, 再組合成一句句 ...

唔該哂你呀. 我自己唔係甘教個女, 我只係o係每一組詞叫阿女選一項來作句. 例如她選了電腦室. 我就引導她什麼時候要去電腦室? 什麼人帶她去電腦室? 去電腦室做什麼?我沒有用4個方向的詞語去作句, 其實我都唔知岩唔岩, 我問阿女應該點做更是一舊雲, 不過我都明白作句子對佢黎講係好難. 我記得我以前學做句係老師比一個詞語再解釋完然後自己做句. 而家真係難好多.

唉!今日阿女手冊有D唔明
英文: Bring a glue and scissor or seryr day p.3-4, 我剩係知佢要帶剪刀同膠水, 但後邊寫咩or seryr day p.3-4, 真係.........一頭霧水
常識科明明係做習(1), 佢又寫"孜習作", 真係估死我. 幾時先會有網上手冊呢?

原帖由 wongkaka 於 11-9-15 07:25 發表
我個女是1C班
中文: 詞五個(開學日)五行
開學
背起
愉快
鈴聲
親切

但我小女是1B班的, anyway, tks.
希望1B班的家長盡快入來, 我剛才想找老師幫忙, 但巳不在 .

返學放學呢0的0野唔駛煩老師啦..... 搵校車姨姨就可以。

• 如果想返學自已送,請早一天或正常上校車時間前通知校車姨姨。
  • 如果想放學自已接,請在返學上校車時通知校車姨姨。

原帖由 klkkchan88 於 11-9-14 17:05 發表
如果冇記錯,好似係要早一日交便條比老師,通知學校

回覆 3# ANNAFRIEND 的文章

Anna

我要返左家先覆到你! 你有what apps嗎? 如有會快d比到你看, send 私人傳訊吧!
Bernice

回覆 10# mvbb2009 的文章

mvbb2009

做多一點練習會好一點的, 例如重組句子, 有幫助令她明白咩叫通順句子吧! 大家努力呀!

有否想過自己出卷給好們做呢? 即小測或考試前
Bernice

回覆 3# chuyuencheung 的文章

麻煩你了!
Bernice

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-15 17:33 發表
Anna

我要返左家先覆到你! 你有what apps嗎? 如有會快d比到你看, send 私人傳訊吧!

我冇what apps呀. 唔駛甘急, 唔牽涉明天交功課我冇o甘騰.

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-15 17:38 發表
mvbb2009

做多一點練習會好一點的, 例如重組句子, 有幫助令她明白咩叫通順句子吧! 大家努力呀!

有否想過自己出卷給好們做呢? 即小測或考試前

我都有想過, 但係時間真係唔多 .

回復 185# chuyuencheung 的帖子

多謝指正

回覆 188# QOOGIRLZOE 的文章

Sorry 誤導咗你tim

原帖由 MYCUTEBABE 於 11-9-15 14:34 發表
急問1B家長, 今天中文家課有新詞語嗎? 我見小女家課冊上寫了詞語5個(開學日), 但不見她在詞語簿上起字頭. 問她又說不記得寫那5個. 唉! 我見她在開學日那張精讀篇上用線間著6個字, 是不是寫其中五個?請媽媽們幫幫忙.: ...

只有:
背起
老師
幫助
認識
高興

原帖由 MYCUTEBABE 於 11-9-15 14:41 發表

謝謝! ...

數學有功課--->是新書那本"一級活用數學習作" P.9
普通話--->下一堂背P.4 尾兩句及P.5頭兩句
其他正確

回復 193# wingbillgo 的帖子

wingbillgo,

真的感謝你! 那我估中了, 我巳叫小女做了. 原本是博一博, 因為做了不對的詞語好過欠交, 所以我見小女在開學日精讀篇做了些記號, 我想可能是寫在詞語簿, 只是我小女記不起吧. 其實我想問一下, 今次老師有沒有叫她們起字頭? 我問小女為什麼沒起字頭, 她說來不及. 我問她老師有沒有在黑板寫詞語, 她又說好像有又好像沒有. 那我問她在精讀篇做記號的詞語是用來做什麼的, 她也支吾以對. 如果以後老師都不在黑板起字頭, 那就要她們在課文或精讀篇做下記號, 回家才寫詞語. 唉, 我的女兒還是有點"一舊雲"的. 但我問她上課時明不明白老師說什麼, 她又說明白. 希望她真的明白就好了.

原帖由 wingbillgo 於 11-9-15 11:42 發表

數學有功課--->是新書那本"一級活用數學習作" P.9
普通話--->下一堂背P.4 尾兩句及P.5頭兩句
其他正確

謝謝你的資料, 她抄漏了數學家課. 但幸好她有在良師p.9寫了日期, 我就知要做了 .  普通話她說對了. 真的要再一次感謝你. 相信在還沒有網上手冊的時候, 也要麻煩你一陣子, 希望你不要介意 .

請問有冇人知德育堂有冇野要帶呀

1D班英文要做咩功課呀

原帖由 MYCUTEBABE 於 11-9-15 20:02 發表
wingbillgo,

真的感謝你! 那我估中了, 我巳叫小女做了. 原本是博一博, 因為做了不對的詞語好過欠交, 所以我見小女在開學日精讀篇做了些記號, 我想可能是寫在詞語簿, 只是我小女記不起吧. 其實我想問一下, 今次老師 ...

小女話老師有在黑板上起寫頭, 亦叫她們在精讀篇內做記號

原帖由 MYCUTEBABE 於 11-9-15 14:41 發表

謝謝! ...

Mycutebabe,

9月30日那晚你會回學校開家長會嗎?
‹ 上一主題|下一主題