用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

哥哥與細佬 [複製鏈接]

哥哥在九龍塘迦南讀,咁N班會唔會優先收返細佬呢?
有無有經驗的家長可以分享一下?
(細佬係十二月細仔)
   0    0    0    0

我仔今個星期六去 IN, 都未足 15個月, 咩都唔識, 我都諗緊同樣的問題.  我只係報咗迦南一間咋, 不過 IN 完兩星期後會有結果, 我都希望佢收細佬.  不過我見好多都係兩個小朋友都一齊讀的.

原帖由 chanwendy 於 10-11-17 16:30 發表
我仔今個星期六去 IN, 都未足 15個月, 咩都唔識, 我都諗緊同樣的問題.  我只係報咗迦南一間咋, 不過 IN 完兩星期後會有結果, 我都希望佢收細佬.  不過我見好多都係兩個小朋友都一齊讀的. ...

咁祝你成功啦!
記得成功左上黎報料啦!

我今日收到信喇, 係 waiting list 呀, 不過我仔真係 in 得唔好, 而家唯有等其他家長放棄啦, 我仲只係報咗呢間咋.

原帖由 gracelam123 於 10-12-1 01:39 發表
me too! 都係後補, 不過我見以間幼稚園係收曬大仔, 大女先, 面試個日 我 見個生日月份表 到, 全部小朋友都 係1&2月生日, 而8-9月,得1個小朋友, 10-12月, 都係得一個.

面試個日,係味考: 拼圖 , 認顏色,要講自己個 名 ...

考的問題都係呢啲, 不過亞仔係砌 puzzle 叫做到咋, 認顏色時佢仲要發脾氣咁掉出去呀, 老師叫佢發音, 我都氹唔到佢開聲.  見我個老師話認得家姐, 之後仲帶咗我去隔離房搵家姐 n1 時的班主任, 呢個班主任最後送我走時, 仲叫我唔洗擔心, 仲話有家姐亞哥的多數收喎, 等我仲以為真係收添.  so far 我聽過收的最細都只係 7 月 b, 8 月 b 真係暫時未聽過.

原帖由 gracelam123 於 10-12-1 11:39 發表
咁為有等消息, 我都只 係報左以間, 無法啦!

面試個日, 我老公 遇到2個同事, 佢地原來大包圍, 一共報左3-4間. 個日好多小朋友都係由大人手抱去面試room, 可能真係較細啦!
我就比個 仔自己行去, 佢超鐘意自己行,不過 ...

我就半抱半比佢自己行囉, 不過真係好多都未行得穩就真.  我本來係帶住口水肩的, 入房仔時就除咗囉.  咁你個仔有幾多嘢係做到呀.

即係有哥哥家姐讀都未必收返細佬妹...
我個細的仲係十二月b...

原帖由 deen 於 10-12-5 01:33 發表
即係有哥哥家姐讀都未必收返細佬妹...
我個細的仲係十二月b...

我打電話去學校問, 學校話有家姐亞哥的多數都收的, 不過可能我係面試時先寫家姐名, 佢地可能一收到表就 mark 低晒咗先, 咁咪 overlook 咗我囉. 如果一開始報名時就填在資詢人處 (我當初唔知填邊好, 所以冇填), 咁就應該會收硬.

咁你打返去問,有無問埋可唔可以收返你呀?

原帖由 deen 於 10-12-8 15:14 發表
咁你打返去問,有無問埋可唔可以收返你呀?

個主任話收返, 不過我仲等緊佢封信, 佢本來話今個星期一會放入家姐書包, 但我唔見, 尋日再搵主任, 佢話 pass 咗比校長, 要遲吓先出信比我.  我都唔敢再搵學校喇, 就等多一排先啦.  不過佢地係 confirm 話收細佬的.  我估佢地想等埋 waiting list 的後備取錄的信一次過出啩.

有消息收返細佬未呀?

收咗喇, 交埋留位費喇.

恭喜晒!
我估我都好大機會留返在迦南繼續讀,不過都真係好擔心細佬係十二月b唔收返

你細仔係 0912 定係 1012 呀, 0912 的話應該已經開始 in 緊的了.  報名表一早寫低亞哥家姐名同班別, 應該穩陣好多.

原帖由 chanwendy 於 11-1-25 11:10 發表
你細仔係 0912 定係 1012 呀, 0912 的話應該已經開始 in 緊的了.  報名表一早寫低亞哥家姐名同班別, 應該穩陣好多.

0909-0912 BB 上星期先交報名表咋喎, 咁快有得IN 呢咩?

原帖由 MissMusic 於 11-1-25 22:32 發表

0909-0912 BB 上星期先交報名表咋喎, 咁快有得IN 呢咩?

第二輪架喇, 上年十二月已經有一輪報名架喇, 之前都有媽咪開過 post 話一月頭去 in 的了.

但 0909 -0912 細B 唔係話第一輪唔可以報名咩?  9月或以後出世的要第二輪才報名, 為何你話 0912 咁快有得 in ,唔通第一輪都可以偷步報名? 定係12月果次報名要自己打去問?

係我一定打電話去了解一下呀, 我個係細女, 依足指引1月先中先報名, 如果有人提早可以報名, 咪好唔公平?....

‹ 上一主題|下一主題