用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 請問有冇校車經德褔花園呢?幾點上車?
go

請問有冇校車經德褔花園呢?幾點上車? [複製鏈接]

請問有冇校車經德褔花園呢?幾點上車?
   0    0    0    0

原帖由 dream_dream 於 10-11-17 10:27 發表

"不如你直接打比校車負責人譚太
62736277"

以上個post我都係睇d bk mami寫既,個日我都打左比譚太,你試下問下啦!!

你係唔係都會25/26去register呀?希望有機會做同學仔!

我重有禮賢個offer,重諗緊呀,你呢?

我都係住德福

未諗定會唔會register,因已交錢聖母小學留位。

我朋友個女讀緊聖母,谷得好辛苦,小朋友讀得好唔開心,佢都諗緊出年轉校,而且都唔會比個細女讀(細女讀緊聖母幼稚園),所以你要諗清楚!

原帖由 諾霖MaMa 於 10-11-17 13:14 發表
我都係住德福

未諗定會唔會register,因已交錢聖母小學留位。

原帖由 dream_dream 於 10-11-17 13:13 發表
我重有禮賢個offer,重諗緊呀,你呢?

禮賢我係waiting,如果你係重ranking既,禮賢應該好d,不過我知道兩邊既老師都好有愛心,但我個女學野較慢,我like Trinity小班教學

況且,我都係waiting only!!.....
升中網應該kln city好少少!

校車有經德福,如迴旋處上車就7:20am

原帖由 dream_dream 於 10-11-17 10:27 發表

咁早上車嘅?路程好似好近咁,請問德褔後係咪重有站呀?謝謝!

原帖由 Virstan 於 10-11-17 20:54 發表
校車有經德福,如迴旋處上車就7:20am

咁如果禮賢收你,你會點選呀?

原帖由 砵砵豬 於 10-11-17 15:49 發表

禮賢我係waiting,如果你係重ranking既,禮賢應該好d,不過我知道兩邊既老師都好有愛心,但我個女學野較慢,我like Trinity小班教學

況且,我都係waiting only!!.....
升中網應該kln city好少少! ...

原帖由 dream_dream 於 10-11-18 11:14 發表
咁如果禮賢收你,你會點選呀?

哈哈.....你呢個問題難到我啦!!我會再比較下兩者各方面,校舍就一定禮賢好d,新淨d,老師兩間都有愛心,我會再睇下一班人數,教學方式,

兩間校風都好.....學生就好似禮賢有禮d,其實聖三一都ok,感覺係跳跳紮,不過又唔係頑皮個隻

我個女本身好慢熱,程度麻麻,我會再睇下間學校會唔會d學生都係好進取,而同學之間會受影響,因為我好想我個女不要讀得太大壓力,因為佢唔鍾意同人比賽,如果佢連基本既信心都冇埋,勉強讀會好辛苦

講校名....我可能都會貪心禮賢,不過都會諗清楚適合自己小朋友既教學模式

希望你都選好適合你女女的學校啦!!

dream_dream

多謝你意見﹗

但我聽聞聖三一會較淺﹗

在forum見到有位聖三一家長話買唔到其中一本英文書,但嗰書....阿囡今年開學已經學完喇﹗

唉﹗15/16

今個星期六日,你會唔會去參加校慶呀?

砵砵豬:
我個女係細女嚟架,所以其實我無預佢會考到禮賢的,我一心諗著讀聖三一,如果唔收重諗著6月會去叩門的,但依家比佢考到禮賢,唔讀好似好嘥咁,我鍾意禮賢學生不只讀書好而且好重乖,升中有保證,一間學校做到97%入到英中,好難得的,但又聽人講成績唔好會出信要你退學,我驚合好大壓力,而聖三一近屋企,小班,雙語,飯堂等等都係我鍾意的,煩死!
係呢,作重有無其他offer呀?

唔會啦,你呢?

原帖由 諾霖MaMa 於 10-11-18 13:02 發表
dream_dream

多謝你意見﹗

但我聽聞聖三一會較淺﹗

在forum見到有位聖三一家長話買唔到其中一本英文書,但嗰書....阿囡今年開學已經學完喇﹗

唉﹗15/16

今個星期六日,你會唔會去參加校慶呀? ...

我仔有個幼稚園女同學p2 上學期插班聖母
但最後因太傳統頂唔順 (e.g. 小息唔比玩要坐定定)
讀左1個學期就轉左校

禮賢我都有朋友囡囡讀緊 (依家p3)
聽佢講學校/老師都ok (佢囡年年考首1, 2名)
但年年都有同學轉校

其實每間學校好唔好真係好難講
岩我小朋友唔=岩你小朋友
你睇下你自己側重邊方面
再將2間比較下

原帖由 dream_dream 於 10-11-17 14:30 發表
我朋友個女讀緊聖母,谷得好辛苦,小朋友讀得好唔開心,佢都諗緊出年轉校,而且都唔會比個細女讀(細女讀緊聖母幼稚園),所以你要諗清楚!
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

聖母係好谷,我朋友個好今年p3,每日最少8樣功課,重有默書測驗呢,我朋友話佢個女無講話辛苦,但就好耐無見個女開懷大笑過,好心痛,所以出年會轉校,亦唔會個細女讀!

原帖由 yy13 於 10-11-19 13:05 發表
我仔有個幼稚園女同學p2 上學期插班聖母
但最後因太傳統頂唔順 (e.g. 小息唔比玩要坐定定)
讀左1個學期就轉左校

禮賢我都有朋友囡囡讀緊 (依家p3)
聽佢講學校/老師都ok (佢囡年年考首1, 2名)
但年年都有同學轉校

...

原帖由 dream_dream 於 10-11-19 14:39 發表
聖母係好谷,我朋友個好今年p3,每日最少8樣功課,重有默書測驗呢,我朋友話佢個女無講話辛苦,但就好耐無見個女開懷大笑過,好心痛,所以出年會轉校,亦唔會個細女讀!

...

dream_dream,

講程度我相信聖三一真係淺d,我open day曾經同佢地一個eng net teacher傾過,佢既國藉似係中東(總知唔係澳洲加拿大個d,所以初初感覺都麻麻,不過interview個日,我就見到另一個鬼佬男教師....不過如果你要同佢同其他有名既英文小學比,又真係冇得比,始終剛剛轉英小,我反而最有印象係佢d小朋友講國語ok wor!!

禮賢老師都好有愛心,我有朋友係o個度讀kg,佢話老師有愛心,小一都易,不過上p2就會開始忙d,學校唔太谷,不過會有要求,至於有人話讀唔上要你退學,我就相信好多間學校都係,所以我覺得呢d係咩情況下都會發生....不過禮賢d校風真係好好....

最重要係睇下你自己個女係一個咩類型既小朋友先,我相信如果一間學校程度淺,唔代表唔好,反而我覺得可以讓小朋友掌握得更好,打好個基礎,當然要睇下你自己小朋友係學得快定慢,如果小朋友pick up好快,佢學過既野再學,會冇心機,咁你就要考慮下d程度高少少既學校啦....

我選聖三一,當然係因為暫時得佢一個offer,(都唔怕講)禮賢我都係waiting,另外有幾間waiting不過o個幾間會讀得好辛苦,加上waiting而又有offer既機會唔大,heeeeeee

anyway,如果我係你,可能都唔知點選!!

無論做到or做唔到同學都好,都希望大家都搵到合適既學校比大家既小朋友啦!!

唉...我就快癲,今日就禮賢,聽日就聖三一.....

原帖由 砵砵豬 於 10-11-20 01:05 發表

dream_dream,

講程度我相信聖三一真係淺d,我open day曾經同佢地一個eng net teacher傾過,佢既國藉似係中東(總知唔係澳洲加拿大個d,所以初初感覺都麻麻,不過interview個日,我就見到另一個鬼佬男教師....不過如果你 ...

原帖由 dream_dream 於 10-11-20 14:24 發表
唉...我就快癲,今日就禮賢,聽日就聖三一.....

你個囡呢??佢鍾意邊間?今日仲有德雅tim,heee你有冇in?

我個女鍾意聖三一呀,因為佢個好朋友會讀呢間呀~德雅?我唔鍾意咁傳統學校,我驚會好谷呀,所以無in呀,你呢?

原帖由 dream_dream 於 10-11-20 18:51 發表
我個女鍾意聖三一呀,因為佢個好朋友會讀呢間呀~德雅?我唔鍾意咁傳統學校,我驚會好谷呀,所以無in呀,你呢?

大家自行派位如何?
‹ 上一主題|下一主題