用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

K1-K3課程 [複製鏈接]

有得用學券之後,迦南(九龍塘)K1-K3的課程內容有何變化呢?
K幾開始寫字?
是否每日有功課?
功課量大約幾多?
K幾開始有默書?
仲有無好似N咁,有認字卡派?
每星期有幾多日有外籍教師教英文?每日幾多分鐘?
有無教英文拼音?
學費幾多錢?
煩請K班的家長分享下....!
謝謝!
   1    0    0    0

有得用學券之後,迦南(九龍塘)K1-K3的課程內容有何變化呢?
K幾開始寫字?
k2正式寫字, k1 下學期就偷雞以連線形式寫好簡單的字.
是否每日有功課?
k1 唔太記得咪每日都有, k2 就係.
功課量大約幾多?
k1 多數一份, 好偶然先會有兩份.  k2 就多數係一份兩份咁輪住.  k1 & k2 都會定期做閱讀小天地.
K幾開始有默書?
小朋友 k2, 暫時未有默書.
仲有無好似N咁,有認字卡派?
n1-k2都有認字卡.
k1 & k2 都係英文同普通話隔日咁上, 我估每日上三十分鐘啩.
有無教英文拼音?
k2正式學拼音.
學費幾多錢?
全年 $24000, 今年扣咗學劵後係 $1000
煩請K班的家長分享下....!
謝謝!

資料好有用, thank you!!!
原帖由 chanwendy 於 10-11-17 11:09 發表
K幾開始寫字?
k2正式寫字, k1 下學期就偷雞以連線形式寫好簡單的字.
是否每日有功課?
k1 唔太記得咪每日都有, k2 就係.
功課量大約幾多?
k1 多數一份, 好偶 ...

原帖由 BB成長期 於 10-11-17 13:35 發表
只是補充一下:
是否每日有功課?
k1 不是每日, 只是每星期五以及放長假期時有, k2 就係.
k2 都係英文同普通話是好似是一個星期2次英文, 2次普通話, 而隔星期就有3次英 ...

我女 K1 時唔一定星期五先有功課架喎, 閒日都會有架. 一星期應該至少做三日功課.  可能唔同班有唔同安排啩.

謝謝!資料很有用。
我在考慮讓阿仔讀返迦南,還是去其他幼稚園,迦南的N班真係好好,程度適中,係無英文外籍老師做班主任,但係N班咁細都無所謂,最重要係老師有愛心。
但係K班可能要考慮學多少少野上面,所以都仲未決定到。

我當時又完全冇諗過同亞女轉校呀, 所以一間其他學校都冇報到, 一心一意讀返迦南, 我對各方面都幾滿意架.

咁K1-K3每月學費減左學券之後要比幾多呀?
係唔係K1, K2係上午或下午,K3一定係下午呀?

原帖由 deen 於 10-11-19 11:41 發表
咁K1-K3每月學費減左學券之後要比幾多呀?
係唔係K1, K2係上午或下午,K3一定係下午呀?

k3 一定係下午, 學費全年一定係 $24000, 因為係 max. 架喇.  每年學劵都好似會增加, 今年扣咗係 $1000 / mth, 出年唔知.  可能可以再平啲.

原帖由 chanwendy 於 10-11-19 12:15 發表

k3 一定係下午, 學費全年一定係 $24000, 因為係 max. 架喇.  每年學劵都好似會增加, 今年扣咗係 $1000 / mth, 出年唔知.  可能可以再平啲.

謝謝!
咁大家讀迦南K班的小朋友有無在出面學英文架?我指拼音和oral?
另外,迦南K班有無提供興趣班?

原帖由 deen 於 10-11-24 04:16 發表

謝謝!
咁大家讀迦南K班的小朋友有無在出面學英文架?我指拼音和oral?
另外,迦南K班有無提供興趣班?

我唔會比小朋友出去再學 academic 嘢的, 除咗外文, 不過咁細個又唔會比佢學住, 我覺得 so far 學校教的, 都 ok 了,  我唔係 target on 超名校小學, 所以我覺得 ok, 我知有啲家長諗住將來考呢啲名校的, 就有額外出去讀.
迦南有個畫畫班, 同一個英文班, 不過兩個我都冇玩, 所以唔知好唔好.
‹ 上一主題|下一主題