用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正VS德望點揀好呀?
go

培正VS德望點揀好呀? [複製鏈接]

27/11 培正11:30,德望12:30

其實我知道點趕都趕唔切,但今日去培正交form,感覺校舍有番咁上下歷史好似有點舊舊地,校風淳樸﹗中文教學,一條龍服務,佢個網話︰直屬小學與幼稚園在課程上彼此協調,幼稚園畢業生可直升香港培正小學又幾近我屋企,快步約10分鐘﹗學校與我信仰一樣﹗

德望幼稚園今年第2年招生,校舍當然好新,英文教學,但唔保證你可以升上小學喎﹗但係天主教﹗

淨係interview已經咁煩,人生交叉點,唔知點揀,各位俾啲意見喇﹗
   0    0    0    0
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

Easy to choose, of course GH la. GH primary English is very good. Unless you want your kid to be more proficient in Chinese, otherwise I can't think of any reason not choosing GH.

原帖由 Grace1010 於 10-11-16 16:04 發表

其實我知道點趕都趕唔切,但今日去培正交form,感覺校舍有番咁上下歷史好似有點舊舊地,校風淳樸﹗中文教學,一條龍服務,佢個網話︰直屬小學與幼稚園在課程上彼此協調,幼稚園畢業生可直升香港培正小學。 ...

照計 gh 易入d (至少無左男仔既一半人)

睇來你係鐘意培正多d喎, 兩間照in, 反正先in你喜歡嘅培正, gh如果遲小小應該ok..no harm

原帖由 hecabb 於 10-11-16 16:23 發表
睇來你係鐘意培正多d喎, 兩間照in, 反正先in你喜歡嘅培正, gh如果遲小小應該ok..no harm

比我我都會囉

其實唔知大家收唔收到風
上年gh 好多waiting既都入到
就算無waiting (無in)最後寫信去都入到
(消息來源: 現在k1 既家長)
今年情況可能唔同啦 因為上年始終係第一年

但培正又多成90個位喎!
不過我估報培正既人,應該多過gh唔止一倍...淨係交表都人山人海!

NICOLE123,
知道你仔仔讀培正,想請教,舊年面試既流程係點?入去出嚟用左几多時間?你仔仔話唔話到比你知IN D咩呀?仲有,舊年有几多人報呀?
THANKS!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 16:10 發表

照計 gh 易入d (至少無左男仔既一半人)

原帖由 Grace1010 於 10-11-16 16:04 發表

其實我知道點趕都趕唔切,但今日去培正交form,感覺校舍有番咁上下歷史好似有點舊舊地,校風淳樸﹗中文教學,一條龍服務,佢個網話︰直屬小學與幼稚園在課程上彼此協調,幼稚園畢業生可直升香港培正小學。 ...

1) GHK都係中文教學,上小學先英文。
2) 如果你個係女你鍾唔鍾意佢讀女校?
3) 如果你打算生多個入培正都可為細佬妹鋪路
4) 如果你係基督教梗係揀相同教會

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 littlecook 於 10-11-16 16:32 發表
但培正又多成90個位喎!
不過我估報培正既人,應該多過gh唔止一倍...淨係交表都人山人海!

NICOLE123,
知道你仔仔讀培正,想請教,舊年面試既流程係點?入去出嚟用左几多時間?你仔仔話唔話到比你知IN D咩呀?仲有,舊年有几 ...

流程 (希望無記錯)
1. 家長同小朋友係操場等
2. 家長同小朋友係操場排隊
3. 家長同小朋友由童軍帶領上班房
4. 家長同小朋友上到班房分組坐玩住玩具等
5. 好快老師會分組叫小朋友名. 小朋友拎張面試証 (今日比你地果張紙仔)老師, 老師係小朋友心口貼名,係課室門口排隊
6. 老師會帶小朋友入另一班房 (小朋友正式同家長say bye)
7. 家長係走廊等小朋友5分鐘左右會出番來
8. 走得

全程2至8 都係30分鐘左右

我仔無講我知in 咩
不過如果係上面step6 小朋友喊 老師會比機會你小朋友最後一批in (即係同班房既最後一批) 如果都係喊...好似有家長可以跟埋入去. 聽入過去既家長講 問既野好simple 入去都係玩玩具 老師走埋去問一d簡單既問題 不過你都唔好希望你有機會入去. 因為小朋友喊多數都唔收架喇

上年校長好似話 over 3千人in

上年無call waiting, 正選生都爆哂數 而家每班都多左2至3人

直上小學又係米直上中學呢?  雖然條路重有好遠, 不過......     我PREFER GH 多D, 但從你CASE 來看PC 會較合適, 始終可以省回好多時間用於其他地方.

原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 16:27 發表

比我我都會囉

其實唔知大家收唔收到風
上年gh 好多waiting既都入到
就算無waiting (無in)最後寫信去都入到
(消息來源: 現在k1 既家長)
今年情況可能唔同啦 因為上年始終係第一年 ...

因為今年 k1 最後決定加開一班,先至會有咁多 waiting 都入到,應該唔會再發生類似事件了...

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-16 16:43 發表

因為今年 k1 最後決定加開一班,先至會有咁多 waiting 都入到,應該唔會再發生類似事件了...

原來係咁
咁佢加多左一班
又會唔會影響到小朋友直升小一既機會呀 ?

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-16 16:43 發表

今年係咪都係3班上午2班下午每班30人?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 仔仔錫錫你 於 10-11-16 16:42 發表
直上小學又係米直上中學呢?  雖然條路重有好遠, 不過......     我PREFER GH 多D, 但從你CASE 來看PC 會較合適, 始終可以省回好多時間用於其他地方.

聽聞培小最top果20至30學生會走去其他更好既中學
而培中最後好似會收番8成既培小學生
不過我唔太sure 數字

我覺得培幼適合樓主多 d,地點、宗教係主要的考慮因素。

如果唔考慮呢 d 野,我就一定揀 GH

原帖由 NICOLE123 於 10-11-16 16:45 發表

原來係咁
咁佢加多左一班
又會唔會影響到小朋友直升小一既機會呀 ?

k1 total 大約 210人,小一有 225個位
有無影響就只有到時至會知

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-16 16:57 發表

k1 total 大約 210人,小一有 225個位
有無影響就只有到時至會知

2011 k1得150人,收少成60人

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-16 16:47 發表

今年係咪都係3班上午2班下午每班30人?

不太清楚,so far 學校無講過,你聽簡介會時佢地有無 mention?

in完培正先,之後再飛的去德望睇下有得in,如果仲有得in當然好.....無得in就有佢....

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-16 17:00 發表

2011 k1得150人,收少成60人

哦又會無啦啦減班既 ??

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-16 17:01 發表

不太清楚,so far 學校無講過,你聽簡介會時佢地有無 mention?

簡介會講架,150人5班
‹ 上一主題|下一主題