用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st. joseph's 定spcc?
go

st. joseph's 定spcc? [複製鏈接]

朋友個仔有25分入梗st. joseph's,但係佢spcc有2nd in,當時校長不經意同小朋友講咗句"開學見!",應該都入梗!

佢問我意見点簡,大家点睇?
   1    0    0    0

I vote for St. Joe!

SPCC

原帖由 cutekiddy 於 10-11-16 13:43 發表
朋友個仔有25分入梗st. joseph's,但係佢spcc有2nd in,當時校長不經意同小朋友講咗句"開學見!",應該都入梗!

I will choose SPCC

如是公務員或好有錢我都會揀SPCC,如都不是St. Joe好了,幾千銀唔係比唔起,但儲起比佢將來出國讀書仲好.
無知是福

spcc校長鐘意佢, 當然係spcc. 點知第二時st joe校長鐘唔鐘意佢.

原帖由 cutekiddy 於 10-11-16 13:43 發表

St. Jopseph勝在津校, 唔駛交學費. 但中學及小學並非一條龍, 應該只能數番7成左右的St. Joseph小學學生.

SPCC基本上可以收番全部直屬小學學生.

如果經濟條件許可, 當然揀SPCC啦, 始終學生有揀過及未揀過分別相當大. 同輩影響相當大, 起碼可以避開一些有問題的家庭及學生.

SPCC - no doubt.

$$應該唔係問題.我朋友幾年前原本住3千幾呎豪宅,當時市值都4,5千萬,但係為咗唔想個仔大大吓覺得mud嘢都好似係理所當然有,竟然搬去8佰幾呎嘅單位.

佢個仔依家都好謙遜,幾歲人仔都唔會浪費,有時同佢行街想買份gift比佢 e.g.一支筆仔,佢都會話屋企有啦,唔好浪費!

原帖由 brian61950 於 10-11-16 13:54 發表
如是公務員或好有錢我都會揀SPCC,如都不是St. Joe好了,幾千銀唔係比唔起,但儲起比佢將來出國讀書仲好.

醒目開學勳章 王國長老

李校長最鐘意呢D謙謙有禮既小朋友
我都會揀SPCC, 教出黎D學生又叻又謙虛, 一流

原帖由 cutekiddy 於 10-11-16 02:09 PM 發表
$$應該唔係問題.我朋友幾年前原本住3千幾呎豪宅,當時市值都4,5千萬,但係為咗唔想個仔大大吓覺得mud嘢都好似係理所當然有,竟然搬去8佰幾呎嘅單位.

佢個仔依家都好謙遜,幾歲人仔都唔會浪費,有時同佢行街想買份gift比 ...

同你朋友講25分唔係入硬,大把人有這個分數。

我識STJOS幼稚園家長全部都25分。

Do you mean that they also failed to get into st. Joseph in 1st round despite they have 25 pts?

原帖由 uarecheap 於 10-11-16 14:28 發表
我識STJOS幼稚園家長全部都25分。

SPCC 個名享d, 環境好d; 但單講成績, St joe 好d.  我問過老公, dbs / spcc / st joe / yw, 佢首選 st joe.

你個甲由仔搞到我成日以為個 mon 上面有蟲....

原帖由 uarecheap 於 10-11-16 14:20 發表

SPCC

SPCC男女校
st. joe 男校

為了個人日後成長發展,緊係揀男女校啦!

BTW, 你朋友個仔是否 st. joe kinder 學生?大/細仔?

好叻仔呀!真係恨死人啦!

樓主朋友呢個選擇真係“恨死隔離”,謎埋眼是但要一個都唔會錯得去邊架啦。。恭喜!

PS: 如果比我揀,我揀SJC

回覆 3# 仔仔錫錫你 的文章

但以成績平均水平而言. St. Josph絕對不會比SPCC好. 無錯St. Joe今年出咗4個10A. 但不要只看10A, 要看整体平均水平.

以2010會考成績參考: 總共157個考生, SPCC 平均每個學生考取2.4個A , 6A以上的人數33人, 考獲14分以上佔92%.

不知你是否有St. Joe的統計數據作比較.
‹ 上一主題|下一主題