用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家的小朋友用甚麼牌子的鉛筆(及鉛筆刨)? ...
樓主: monkichi
go

大家的小朋友用甚麼牌子的鉛筆(及鉛筆刨)? [複製鏈接]

原帖由 monkichi 於 10-11-17 14:36 發表

我現在正積極考慮買一部刨筆機.
請問 carl 呢個牌子 ok 嗎?
零售大約幾錢一部? (我見到網上做公司文具批發的店賣 $59 一部)

中華牌紅黑款的鉛筆, 我都唔鍾意佢附加的擦膠.
所以我用之前會將擦膠拆下, 由筆的尾 ...
我小朋友都係用"施德樓". 佢成日跌筆, 依隻少d斷芯.

"carl"筆刨機一流, 勁耐用. 公司有部用左2x年仲用得. 早2年教協最平, $48左右.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

唔該小玲及小新媽媽提供參考價錢.

我剛才逛了一轉公司附近的文具店, 發現幾間店的定價差別很大.
分別是 $65/$79/$9x(忘記了是$90還是$95, 我聽到90已經嘩了一聲)

週末有空的話會出去看看大眾及商務.

(如果有人知道大眾及商務 carl Angel-5 現在的售, 請告之, 這樣我便不需專程走出去看 )

monkichi,
你用咩刨faber castell粗三角﹖我換左幾款筆刨都刨佢唔掂,支芯郁下都扭晒花,又成日斷,得到成功刨到,筆咀都係得好短,唔好寫,激鬼死我,最後又係死死地去買返施德樓!

我想問大家邊度有合適筆套係for施德樓八角黃色筆桿﹖一般果d都係圓形,好難套。

原帖由 yhk329 於 10-11-17 14:08 發表

我用三菱三角B筆
在吉吉島旺角十元店買到筆套
可以套到
不過貼左人名貼紙就入不到了
所以改為用箱頭筆寫名算了

haha,你將姓名貼紙貼響筆套咪得lor,支筆用完又唔使貼過第二支,環保d tim呀!
想問你呢10蚊店響邊﹖係咪塘尾道呀﹖

原帖由 aryee 於 10-11-18 15:51 發表
monkichi,
你用咩刨faber castell粗三角﹖我換左幾款筆刨都刨佢唔掂,支芯郁下都扭晒花,又成日斷,得到成功刨到,筆咀都係得好短,唔好寫,激鬼死我,最後又係死死地去買返施德樓!

我想問大家邊度有合適筆套係for施德樓八角黃色筆桿﹖ ...

我用 faber castell 透明雙孔嗰款鉛筆刨刨 faber castell 三角筆
刨嗰時要有少少技巧先得...
唔係好識點講 ... 要自己就住筆芯去轉支筆, 如果唔係就會好似你咁講, 支芯會"扭晒花".
我掌握咗之後, 就ok喇, 刨出來的筆心唔會好短, 又唔會"扭晒花".

我想問 carl Angel-5 可唔可以用來刨三角鉛筆 (普通粗度, 不是 jumbo 粗款)?

剛才我逛咗另外兩間文具店, 見唔到 Angel-5 款, 但見到另外兩款.

CP-300 -- 個盒寫明可以刨三角鉛筆
CS-8   -- 呢個款同 Angel-5 好似, 但無寫可唔可以刨三角筆.

刨普通三角鉛筆係冇問題ge,但如果要刨嗰支筆直徑粗過支普通鉛筆(圓柱體)就唔得。我有個朋友送咗個Thomas公仔手動刨機比我都OK wor。不過有公仔就貴d。你試吓問D職員 有冇Carl呢隻牌子...

原帖由 monkichi 於 10-11-19 14:29 發表
我想問 carl Angel-5 可唔可以用來刨三角鉛筆 (普通粗度, 不是 jumbo 粗款)?

剛才我逛咗另外兩間文具店, 見唔到 Angel-5 款, 但見到另外兩款.

CP-300 -- 個盒寫明可以刨三角鉛筆
CS-8   -- 呢個款同 Angel-5 好似, ...

我囝囝係用施德樓藍色頭木色身果隻, 好好用喎, 記憶中唔係好貴(我都係一盒盒買), 當然貴過中華牌, 我地係用刨筆機, 囝囝自己handle 到, 筆代入面都有一個細筆刨..

我今日係商務再買左啦..$13 十支, 超抵喎..

今日係教協見到carl Angel-5賣 $53.X

回復 1# MrsFung 的帖子

多謝你的報料, 我上幾個星期已經喺公司附近的文具店買咗, $65.

我之前去過好幾間文具店/書局格價, 發現同一型號(carl Angel-5), 不同店舖的價錢相差好遠!
例如大眾同商務就相差差不多$10!! 一間賣$7x, 一間賣$8x.

用咗刨筆機之後, 我都覺得中華牌同包筆機係絕配組合!!

另外, 我亦睇咗三夌三角B筆, 佢真係同普通六角鉛筆差不多粗, 所以可以配到筆套, 又可以用刨筆機刨.
我囝用的Faber castell三角筆係比較粗身, 連刨筆機都插唔入.
‹ 上一主題|下一主題